Ο 15χρονος Σιμόνε που έγινε το σύμβολο κατά της ιταλικής ακροδεξιάς (viral)
Ύψωσε το ανάστημά του κατά της ρητορικής εναντίον των Ρομά
Ο 15χρονος Σιμόνε είναι από χθες η εικόνα της Ιταλίας που ανθίσταται στον παροξυσμό του φυλετικού μίσους, που ξεδιπλώθηκε ανενδοίαστα στα επεισόδια με πρωταγωνιστές κατοίκους και ακροδεξιές ομάδες, που κατέληξαν στην απομάκρυνση περίπου 70 Ρομά από κοινοτική φιλοξενίας στο προάστιο Τόρε Μάουρα της Ρώμης.
Ο Σιμόνε πήρε τον λόγο θαρρετά μπροστά στα αλαλάζοντα μέλη των ακροδεξιών της Casa Pound και της Forza Nuova και των ηλεκτρισμένων από τις μισαλλόδοξες διακηρύξεις τους κατοίκων του Τόρε Μάουρα, στη διάρκεια των διαπληκτισμών και των εκτρόπων, που κατέληξαν σε βιαιοπραγίες εναντίον των Ρομά και το ποδοπάτημα των τροφίμων, που φιλέσπλαχνα προσπάθησαν να τους δώσουν κάποιοι πολίτες, φωνάζοντας «ψωμί στους σεισμόπληκτους, όχι στους Ρομά».
Όταν ο εκπρόσωπος της Casa Pound Μάρκο Αντονίνι εκστόμισε στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης, από το σημείο των επεισοδίων, πως «εδώ συμφωνούμε όλοι», ο 15χρονος τον διέκοψε, λέγοντας: «περίμενε, εγώ είμαι από το Τόρε Μάουρα και δε συμφωνώ, μπορώ να το δηλώσω;».
Όταν ο έκπληκτος Αντονίνι τον κοιτάζει, λέγοντας «και βέβαια μπορείς να το πεις, εμείς δεχόμαστε την αντιπαράθεση», ο Σιμόνε αδιαφορεί για το βλοσυρό του βλέμμα και του αντιτείνει τολμηρά: «κατ' εμέ, αυτό που κάνετε είναι να χειραγωγείτε τους ανθρώπους στο Τόρε Μάουρε, τη δική μου γειτονιά, μετατοπίζοντας αυτήν τη χειραγωγημένη οργή προς το δικό σας συμφέρον. Κατ' εμέ αυτό που κάνετε είναι εξίσου παράνομο».
Ο ακροδεξιός εκπρόσωπος τον ρώτησε: «εσύ είσαι ευχαριστημένος που μετέφεραν εδώ 60 Ρομά;», αλλά ο Σιμόνε δεν τρομοκρατήθηκε: «εμένα 60 άνθρωποι δεν μου αλλάζουν τη ζωή. Το πρόβλημα εμένα δεν είναι ποιος μου κλέβει το σπίτι, αλλά το ότι μου κλέβουνε το σπίτι. Όταν το κάνει ένας Ρομά, όλοι στρεφόμαστε εναντίον του, αλλά όταν το κάνει ένας Ιταλός το βουλώνουμε και αποσιωπούμε ότι ήταν Ιταλός. Έτσι, πάνω σ' αυτό το πράγμα όλοι στρεφόμαστε κατά των μειονοτήτων, αλλά εμένα δεν μου αρέσει αυτό το πράγμα», ήταν η αποστομωτική απάντηση του 15χρονου Σιμόνε. Στην προβοκατόρικη ερώτηση του Αντονίνι «εάν του μοιάζουνε μειονότητα οι Ρομά», ο Σιμόνε αποκρίθηκε: «εάν εμείς είμαστε 60 εκατ., τότε ναι είναι μειονότητα. Κατ' εμέ, κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω, ούτε οι Ιταλοί, ούτε οι Ρομά, ούτε οι Αφρικανοί, ούτε κανένας άλλος άνθρωπος».
Άλλος ένας κάτοικος παρενέβη και απευθυνόμενος στον Σιμόνε υποστήριξε πως κάποτε στο Τόρε Μάουρα δεν ήσαν όλα έτσι, οι κάτοικοι άφηναν το κλειδί στην πόρτα, αλλά σήμερα δεν τολμούν να βγουν κάποιες ώρες από το σπίτι, γιατί δεν είναι ορατή καμία υπηρεσία του δήμου της Ρώμης. «Ε, λοιπόν γι' αυτό ευθύνονται οι Ρομά;», αντέτεινε θαρρετά ο Σιμόνε, χωρίς να λάβει απάντηση.
Το βίντεο έκανε τον γύρο της Ιταλίας και αμέσως προκάλεσε τον θαυμασμό για το θάρρος του Σιμόνε και ένα κύμα υποστήριξης στη φωνή του που κατατρόπωσε την έπαρση και των φανατισμό των ακροδεξιών, που βιαιπραγούσαν, προπηλάκιζαν τους Ρομά (μεταξύ των οποίων βρίσκονταν πάνω από 20 γυναίκες--τρεις έγκυες- και 33 ανήλικοι), ενώ έφθασαν έως του σημείου να τοποθετήσουν αυτοσχέδια βόμβα έξω από τη δημοτική δομή.
Ακόμη και η δήμαρχος της Ρώμης Βιρτζίνια Ράτζι επαίνεσε την τόλμη του Σιμόνε. Στο λογαριασμό της στο Facebook, η Ράτζι τονίζει: «ιδού οι αληθινοί κάτοικοι του Τόρε Μάουρα. Ευχαριστούμε Σιμόνε. Οι νέοι είναι το μέλλον μας. Στη Ρώμη δεν υπάρχει χώρος για τις ακρότητες της Casa Pound και της Forza Nuova».
Το πρόβλημα όμως για τη Ράτζι παραμένει. Το παράδειγμα του Τόρε Μάουρα είναι έτοιμα να ακολουθήσουν και άλλα προάστια της αιώνιας πόλης, στα οποία είναι προγραμματισμένο να διοχετευθούν οι Ρομά που δεν έγιναν δεκτοί στην προηγούμενη δομή φιλοξενίας. Ήδη, επιτροπές κατοίκων διατυπώνουν προειδοποιήσεις κατά της μεταφοράς τους στην περιοχή τους και η δήμαρχος συμβουλεύει στις υπηρεσίες της «ύψιστη προσοχή κατά τη μεταφορά των ανθρώπων».
Ωστόσο, οι νέες επιλογές για την μεταφορά και φιλοξενίας τους βρίσκονται σε περιοχές με την ίδια κοινωνική σύσταση με το Τόρε Μάουρα και τα ανατολικά προάστια της πόλης. Και το φυτίλι που άναψαν τα επεισόδια των προηγουμένων ημερών μπορούν κάλλιστα να προκαλέσουν την έκρηξη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κρατούσε ομήρους δύο μικρά παιδιά
Tι ανέφερε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ
Στα ίδια διυλιστήρια είχε σημειωθεί έκρηξη το 2017, με απολογισμό τέσσερις νεκρούς και έναν τραυματία
Τι σχέση έχουν τα νομικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η ίδια
O πιο διάσημος podcaster εκφράζει ενίοτε «φιλορωσικές» απόψεις
Σκληροί χαρακτηρισμοί του 44χρονου πρώην ταγματάρχη για διεθνείς οργανισμούς και χώρες όπως η Τουρκία
Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έχουν υποστεί διώξεις για ανάρτηση περιεχομένου
Την ίδια ώρα, το μέτωπο της Γάζας παραμένει ανοικτό
Με αφορμή την πρόσφατη τραγωδία σε σιδηροδρομικό σταθμό
Ο απερχόμενος πρόεδρος διοργάνωσε ένα αποχαιρετιστήριο δείπνο το Σαββατοκύριακο
Ανοικτό το ενδεχόμενο η χώρα να πάει και σε κοινοβουλευτικές εκλογες
14 ετών το μικρότερο θύμα - Οι πρώτες καταγγελίες το 2006 - Οργή για την αργοπορημένη ποινική δίωξη
Μια διάκριση των εννοιών και των λεπτών αποχρώσεών τους
Σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης
Το Ισραήλ εξακολουθεί να έχει επιφυλάξεις σχετικά με ορισμένες λεπτομέρειες
Έντονη κριτική στα social media για την καμπάνια - «Πουλάτε αυτοκίνητα;», σχολίασε ο Έλον Μασκ
Τι είπε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας Λορ Σαμπό
Πάνω από 200 προειδοποιήσεις και συναγερμοί για πλημμύρες
Η συγκλονιστική εξομολόγηση του ηθοποιού για τα παιδικά του χρόνια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.