- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ζήτησε σήμερα από το κοινοβούλιο της Ιορδανίας, το οποίο καλείται να εξετάσει τροποποιήσεις στον κώδικα προσωπικής κατάστασης, να απαγορεύσει τον γάμο ανηλίκων.
«Η Ιορδανία πρέπει να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία και να απαγορεύσει τον γάμο ανηλίκων και να διατηρήσει τη νόμιμη ηλικία γάμου στα 18 χρόνια χωρίς εξαιρέσεις», υπογράμμισε η μη κυβερνητική οργάνωση σε ανακοίνωσή της.
Η Γερουσία της Ιορδανίας υιοθέτησε τον Δεκέμβριο του 2018 τροποποιήσεις στον κώδικα προσωπικής κατάστασης που προέβλεπαν εξαιρέσεις στην απαγόρευση του γάμου ανηλίκων, επιτρέποντας τον γάμο κοριτσιών ηλικίας 16 με 18 ετών «έπειτα από έγκριση δικαστηρίου».
Επισήμως η κατώτατη ηλικία γάμου στην Ιορδανία είναι 18 ετών, όμως οι δικαστές μπορούν «κατ’ εξαίρεση» να επιτρέψουν τον γάμο κοριτσιών ηλικίας 16 με 18 ετών, σύμφωνα με τις τροποποιήσεις αυτές, που πρέπει να λάβουν την έγκριση του κοινοβουλίου, τα δύο σώματα του οποίου θα συνεδριάσουν για το θέμα στις 8 Απριλίου.
Φεμινιστικές οργανώσεις στην Ιορδανία πραγματοποιούν εδώ και χρόνια εκστρατεία κατά του γάμου ανηλίκων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, στην Ιορδανία πραγματοποιήθηκαν 77.700 γάμοι το 2017, εκ των οποίων οι 10.434 (το 13,4%) αφορούσαν μία ανήλικη.
«Οι συζητήσεις που διεξάγονται για την αλλαγή του κώδικα προσωπικής κατάστασης πρέπει να περιλαμβάνουν την πλήρη απαγόρευση του γάμου ανηλίκων και να διασφαλίζουν τα ίσα δικαιώματα των γυναικών στον γάμο, το διαζύγιο και την κληρονομιά», υπογραμμίζει το HRW.
«Ο γάμος παιδιών στερεί από τα κορίτσια την παιδική τους ηλικία και εκθέτει την υγεία και την εκπαίδευσή τους σε κίνδυνο», προειδοποίησε ο Μάικλ Πέιτζ αναπληρωτής διευθυντής της ΜΚΟ για τη Μέση Ανατολή.
Πολλές αραβικές χώρες είναι αντιμέτωπες με αυτό το φαινόμενο και κατά περιόδους κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Ο Μαροκινός υπουργός Δικαιοσύνης Μοχάμεντ Αουζάρ δήλωσε στις 22 Μαρτίου ότι ο αριθμός των γάμων ανηλίκων αυξάνεται «με ανησυχητικό ρυθμό» στη χώρα του, με περισσότερες από 25.000 εξαιρέσεις να έχουν δοθεί το 2018.
Οι αριθμοί αυτοί «προκαλούν τρόμο», σχολίασε ο υπουργός, ο οποίος παραδέχθηκε ότι πρέπει «να καταργηθούν οι εξαιρέσεις».