- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση επτά ωρών, η Βρετανίδα πρωθυπουργός έκανε δηλώσεις για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει η Βρετανία αναφορικά με το Brexit.
«Αυτή είναι μια δύσκολη στιγμή για όλους, τα πάθη είναι στα ύψη και στις δύο πλευρές» είπε χαρακτηριστικά η Τερέζα Μέι. Πρόκειται για μία πολύ αποφασιστικη στιγμή», επεσήμανε μεταξύ άλλων.
«Ξοδέψαμε επτά ώρες στο υπουργικό συμβούλιο για να βρεθεί λύση. Πρέπει να υπάρξει επέκταση στο άρθρο 50, ώστε να επιτραπεί η εκπόνηση ενός σχεδίου» πρόσθεσε ενώ σημείωσε ότι θα καθήσει μαζί με τον Τζέρεμι Κόρμπιν για να βρουν έναν κοινό δρόμο μέσα από ένα αδιέξοδο Brexit.
«Και πρέπει να είμαστε σαφείς γιατί ζητείται αυτή η παράταση, για να διασφαλίσουμε ότι θα αποχωρήσουμε εγκαίρως και ομαλά. Σήμερα αναλαμβάνω δράση για να λήξει το αδιέξοδο. Προσφέρω να συζητήσουμε με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και να προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε σε ένα σχέδιο στο οποίο θα εμμείνουμε και οι δύο για να διασφαλίσουμε ότι θα αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι θα το κάνουμε με μια συμφωνία», πρόσθεσε.
Στην ομιλία της, η Μέι είπε επίσης ότι αν δεν καταλήξει σε μια κοινή προσέγγιση με τον Κόρμπιν, τότε η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στη Βουλή των Κοινοτήτων προς ψήφιση μια σειρά επιλογών για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με την απόφαση που θα λάβει η Βουλή.
Η Μέι επέμεινε επίσης ότι «η καλύτερη λύση» είναι η έξοδος με συμφωνία. Και τόνισε ότι οποιοδήποτε σχέδιο συμφωνηθεί με τους Εργατικούς, θα πρέπει να είναι συμβατό με την υπάρχουσα Συμφωνία Αποχώρησης για την οποία οι Βρυξέλλες έχουν πει κατ' επανάληψη ότι δεν θα την επαναδιαπραγματευτούν.
«Αυτό στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε είναι η μελλοντική σχέση μας με την ΕΕ», σημείωσε, προσθέτοντας ότι το νομοθετικό έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 22 Μαΐου, ώστε να μην υποχρεωθεί το Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές που ξεκινούν την επόμενη ημέρα.
Επεσήμανε δε ότι η πολυσυζητημένη επέκταση της προσθεσμίας για το Brexit θα είναι όσο πιο σύντομη γίνεται και θα καταλήξουν όταν θα ληφθεί συμφωνία.
Αργά το βράδυ της Τρίτης ο Τζέρεμι Κόρμπιν αποδέχτηκε την πρόταση της Βρετανίδας πρωθυπουργού για μία συνάντηση στην οποία θα αναζητήσουν μία κοινά αποδεκτή λύση που θα επιτρέψει στη Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ με μία συμφωνία.
«Όπως έχουν τα πράγματα, είμαστε τώρα αντιμέτωποι με τη γελοία πιθανότητα να αναγκαστούμε να συμμετάσχουμε στις ευρωεκλογές, τρία χρόνια αφού φύγαμε από την ΕΕ και έχοντας συμφωνήσει σε όρους αποχώρησης που δεν θυμίζουν σε τίποτα αυτά που υποσχεθήκαμε στον λαό όταν ψήφισαν» υπέρ του Brexit στο δημόψηφισμα, δήλωσε απογοητευμένος από τις δηλώσεις Μέι ο Μπόρις Τζόνσον.
Η πρώτη αντίδραση Τούσκ
Υπομονή συνέστησε ο Ντόναλντ Τουσκ μετά τις δηλώσεις Μέι για το Brexit.
«Ακόμα και μετά τη σημερινή συνεδρίαση, δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η τελική κατάληξη ας είμαστε υπομονετικοί» έγραψε ο Ντόναλντ Τουσκ στον λογαριασμό του στο Twitter.
«Η λογική κίνηση - και θεωρώ εκείνη η κίνηση που θα έκανε η πρωθυπουργός αν αυτή ήταν μία σοβαρή απόπειρα να χτιστεί κοινή συναίνεση - είναι να συμφωνήσει να παλέψει στις εκλογές, να αναζητήσει περαιτέρω αναβολή και να επιτρέψει ένα δημοψήφισμα σε ό,τι αποφασίσει η βουλη των Κοινοτήτων» έγραψε η Σκοτσέζα πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον.
«Αυτό υπογραμμίζει έναν τεράστιο κίνδυνο - εάν οι βουλευτές επιτρέψουν στις 12 Απριλίου να περάσουν χωρίς καμία δέσμευση οι Ευρωεκλογές, η 22α Μαΐου γίνεται η αναπόφευκτη ημέρα εξόδου ... και η πρωθυπουργός θα μπορούσε τότε να πει ότι είναι είτε η συμφωνία μου ή καμία συμφωνία. Το Κοινοβούλιο πρέπει να είναι πολύ επιφυλακτικό όσον αφορά μια πιθανή παγίδα» πρόσθεσε.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας ζήτησαν περισσότερη σαφήνεια από το Λονδίνο, μετά την ανακοίνωση της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι ότι θα ζητήσει νέα αναβολή στο Brexit.
«Μπαίνω στον πειρασμό να πω, ενημερώστε μας αν αλλάξει κάτι», σχολίασε ο Γάλλος υπουργός Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Νέα Υόρκη μαζί με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας.
«Τρία χρόνια μετά την απόφασή τους, οι Βρετανοί πρέπει να παρουσιάσουν μια σαφή γραμμή επειδή σε διαφορετική περίπτωση, δυστυχώς, τις επόμενες ημέρες θα συμβεί ένα σκληρό Brexit», πρόσθεσε.
Ο Μάας απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με το αίτημα της Βρετανίας για νέα αναβολή, όμως προέτρεψε το Λονδίνο να κινηθεί ταχέως: «Είναι περασμένα μεσάνυχτα, θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό και στο Λονδίνο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τι λέει ο βρετανικός Τύπος
Δεκατέσσερις υπουργοί τάχθηκαν κατά της αναβολής του Brexit για μεγάλο χρονικό διάστημα στο μαραθώνιο υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε σήμερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι με στόχο να βρεθεί μια λύση στο αδιέξοδο, σύμφωνα με τον πολιτικό συντάκτη της εφημερίδας The Times, Σαμ Κόουτς.
Η Μέι ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει και δεύτερη αναβολή ώστε να της δοθεί χρόνος για να συζητήσει με τους Εργατικούς και να βρουν μια κοινή στάση.
Ένας πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας The Sun ανέφερε πάντως ότι παρά τις διαφωνίες "κανείς δεν απείλησε με παραίτηση" κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Sky, στην ψηφοφορία που διεξήχθη μεταξύ των μελών της κυβέρνησης, 10 υπουργοί τάχθηκαν υπέρ της μακράς αναβολής, 14 ήθελαν ένα Brexit χωρίς συμφωνία ή μια σύντομη αναβολή και 2 δεν εξέφρασαν άποψη.
Ο ενημερωτικός ιστότοπος Huffington Post γράφει εξάλλου ότι η ανακοίνωση της Μέι δεν ικανοποίησε τα μέλη του European Research Group, της ομάδας των συντηρητικών, ευρωσκεπτικιστών βουλευτών του κόμματός της, η οποία θα συγκληθεί εκτάκτως απόψε το βράδυ.