Κοσμος

Αποζημιώσεις εκατομμυρίων στα παιδιά του Τζαμάλ Κασόγκι

Σπίτια και μετρητά από τις σαουδαραβικές αρχές για τους συγγενείς του δολοφονημένου δημοσιογράφου

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σπίτια, αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων και ετήσιο «επίδομα» αρκετών χιλιάδων δολαρίων περιλαμβάνονται στην αποζημίωση που θα λαμβάνουν τα τέσσερα παιδιά του Τζαμάλ Κασόγκι από το κράτος της Σαουδικής Αραβίας.

Ο πατέρας τους δολοφονήθηκε στις 2 Οκτωβρίου στο προξενείο της αραβικής χώρας στην Κωνσταντινούπολη -σε μια υπόθεση που προκάλεσε παγκόσμιο σάλο. Αρχικά, το Ριάντ διέψευσε ότι ο Κασόγκι ήταν νεκρός, ωστόσο στη συνέχεια προχώρησε σε αναδίπλωση κάνοντας λόγο για επιχείρηση από -εκτός ελέγχου- στοιχεία της υπηρεσίας πληροφοριών. Στο σκαμνί κάθονται ήδη 11 ύποπτοι, με τον γενικό εισαγγελέα να ζητεί την επιβολή της θανατικής ποινής για πέντε εξ αυτών.

Μόνο ο Σάλαχ, ο μεγαλύτερος γιος του Κασόγκι, ζει ακόμη στη Σαουδική Αραβία, και συγκεκριμένα στην Τζέντα, όπου συνεχίζει να εργάζεται σε επενδυτική τράπεζα. Τα υπόλοιπα αδέλφια διαμένουν στις ΗΠΑ.

Το τίμημα του αίματος

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην αμερικανική εφημερίδα «The Washington Post», οι κατοικίες βρίσκονται στην Τζέντα, στα δυτικά της Σαουδικής Αραβίας. Η αξία του κάθε σπιτιού εκτιμάται κοντά στα τέσσερα εκατομμύρια δολάρια. Το ύψος των χρημάτων που θα λαμβάνει σε μηνιαία βάση το κάθε παιδί ξεπερνά τα 10.000 δολάρια.

Επικαλούμενη Σαουδάραβες αξιωματούχους, η WP αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο «οι δύο γιοι και οι δύο κόρες του Κασόγκι να λάβουν πληρωμές πολύ πιο υψηλές -πιθανόν πολλών εκατομμυρίων δολαρίων κατ' άτομο- στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το "τίμημα του αίματος" που αναμένεται να γίνουν, όταν η δίκη των υπόπτων για τη δολοφονία ολοκληρωθεί σε μερικούς μήνες».

Ο Κασόγκι, που άσκησε δριμεία κριτική στο καθεστώς των Σαούντ, ζούσε αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, πριν δολοφονηθεί και διαμελιστεί από μια ομάδα 15 πρακτόρων της αραβικής χώρας στην Κωνσταντινούπολη. Ο δημοσιογράφος είχε μπει στο συγκεκριμένο κτίριο, προκειμένου να παραλάβει έγγραφα για τον γάμο του. Δεν βγήκε ποτέ.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση υπάρχουν αρκετά «σκοτεινά» σημεία, κυρίως όσον αφορά στον ρόλο του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Η αμερικανική Γερουσία τον θεωρεί βασικό «υπεύθυνο» της δολοφονίας και της εξαφάνισης του πτώματος.