- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Στις σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ αναφέρεται ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε εκτενή του συνέντευξη στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.
Με αφορμή την 70η επέτειο από την ίδρυση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ξεκαθαρίζει ότι δεν επιθυμεί την απομόνωση της Ρωσίας, έναν νέο ανταγωνισμό εξοπλισμών ή ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο. Επισημαίνει, όμως, ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.
Στην ίδια συνέντευξη ο Στόλτενμπεργκ αναφέρεται επίσης:
- σε ζητήματα διεύρυνσης της Συμμαχίας,
- στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε σχέση με τη Συμφωνία για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς (INF) και
- στις σημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ.
«Για διάστημα μεγαλύτερο των δύο δεκαετιών το ΝΑΤΟ εργαζόταν σταθερά για τη δημιουργία σχέσεων συνεργασίας με την Ρωσία. Ωστόσο, τον Μάρτιο του 2014, η Συμμαχία ανέστειλε πρακτικά τη συνεργασία αυτή εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία, που έγινε κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και της νομοθεσίας» εξηγεί.
«Το ΝΑΤΟ επιθυμεί καλύτερες σχέσεις με την Ρωσία, αλλά για να γίνει αυτό η Μόσχα θα πρέπει να σέβεται τους διεθνείς κανόνες και να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στον τομέα της διεθνούς ασφάλειας» προσθέτει και δηλώνει κατηγορηματικά πως στο συνεχιζόμενο πάγωμα των διμερών σχέσεων συνέβαλε πρόσφατα και «η επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας στον πορθμό του Κερτς» (σ.σ. κατάληψη ουκρανικών πλοίων και σύλληψη των πληρωμάτων).
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Γένς Στόλτενμπεργκ δεν παρέλειψε να τονίσει πως το ΝΑΤΟ ανησυχεί σοβαρά σε σχέση με τη ρωσική συμπεριφορά σε σειρά θεμάτων, όπως:
- Παραβιάσεις, εκ μέρους της, της Συμφωνίας για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς (INF)
- Υποστήριξη που παρέχει στο καθεστώς της Συρίας
- Κυβερνοεπιθέσεις
- Προπαγάνδα
- Χρήση νευροπαραλυτικής ουσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, για τον αν το ΝΑΤΟ επιδιώκει να αυξήσει τη σφαίρα επιρροής του, ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας δηλώνει κατηγορηματικά πως «το ΝΑΤΟ δεν πιστεύει στην πεπαλαιωμένη αντίληψη περί "σφαιρών επιρροής"».
Όπως είπε, απαρτίζεται από δημοκρατικά κράτη που το καθένα πήρε ανεξάρτητα την απόφαση να ενταχθεί στη Συμμαχία. Ως πρόσφατο παράδειγμα μιας τέτοιας περίπτωσης, αναφέρει την απόφαση της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία «μόλις οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ επικυρώσουν τη συμφωνία ένταξης της, η χώρα αυτή θα γίνει το 30ο μέλος της Συμμαχίας».