Κοσμος

Ποιος ήταν τελικά ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης; Tι δείχνει τεστ DNA

Ο φερόμενος ως ένοχος 23χρονος Πολωνός κουρέας στο Λονδίνο ήταν ένας από τους πρώτους υπόπτους που εντόπισε η αστυνομία της πόλης

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γνωρίζουμε μετά από 130 χρόνια την ταυτότητα του Τζακ του Αντεροβγάλτη; Nέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό των Εγκληματολογικών Επιστημών, παρουσιάζει νέα στοιχεία, τα οποία ωστόσο δεν είναι αρκούντως ικανοποιητικά.

Τα στοιχεία από την έρευνα σε ένα μεταξωτό σάλι, με ίχνη αίματος ενδεχομένως και σπέρματος που υποτίθεται ότι βρέθηκε στη σκηνή ενός από τους φόνους που διέπραξε ο μέχρι πρότινος ένοχος Άαρον Κοσμίνσκι αλλάζουν όσα γνωρίζαμε.

Ο φερόμενος ως ένοχος 23χρονος Πολωνός κουρέας στο Λονδίνο ήταν ένας από τους πρώτους υπόπτους που εντόπισε η αστυνομία της πόλης. Ωστόσο τα νέα στοιχεία δεν είναι ικανά για να κλείσουν την υπόθεση, με τον διαβόητο δολοφόνο που τρομοκρατούσε το Λονδίνο το 1888.

Η υπόθεση για την αποκάλυψη του κουρέα είναι συνδεδεμένη με το σάλι που φέρεται ότι βρέθηκε δίπλα στην Κάθριν Έντοους, το τέταρτο θύμα του Τζακ Αντεροβγάλτη. Όπως αναφέρει ο Ντέιβιντ Άνταμ, το ύφασμα αποκτήθηκε από τον Βρετανό επιχειρηματία Ράσελ Έντουαρντς το 2007.  Το 2014 ο βρετανός επιχειρηματίας κυκλοφόρησε βιβλίο όπου κατονόμαζε τον 23χρονο Πολωνό ως τον διαβόητο δολοφόνο.

Ωστόσο, αυτό που διαφοροποιεί το τωρινό εύρημα από τα περασμένα είναι πως για πρώτη φορά βασίζεται σε στοιχεία DNA.

«Από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, αυτή είναι η πιο εξελιγμένη μελέτη μέχρι στιγμής, σχετικά με την υπόθεση», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συγγραφείς της έρευνας.

Οι ερευνητές Ντέιβιντ Μίλερ και Τζάρι Λουχελάινεν διενέργησαν γενετικούς ελέγχους σε δείγμα αίματος και σπέρματος που εντοπίστηκαν πάνω σε ένα μεταξωτό σάλι – το οποίο, σύμφωνα με τους ερευνητές, βρέθηκε δίπλα στο πτώμα της Κάθριν Έντοους, του τέταρτου θύματος του δολοφόνου.

Το συγκεκριμένο σάλι δόθηκε στον Λουχελάινεν από τον Έντουαρντς – ιδιωτικό ερευνητή και συγγραφέα του «Naming Jack the Ripper» – ο οποίος, σύμφωνα με τον Guardian, το είχε αποκτήσει σε δημοπρασία το 2007.

Οι εγκληματολόγοι συνέκριναν δείγματα μιτοχονδριακού DNA – το οποίο, όπως σημειώνεται στην επιστημονική επιθεώρηση, κληροδοτείται από τη μητέρα – με δείγματα από συγγενείς εν ζωή της Έντοους και του Κοσμίνσκι. Και διαπίστωσαν πως τα δείγματα ταιριάζουν με εκείνα του συγγενούς του Κοσμίνσκι.

Επιπλέον, η μελέτη περιλαμβάνει ανάλυση της εμφάνισης του κατά συρροήν δολοφόνου που σκιαγραφεί τον «Τζακ» ως άνδρα με καστανά μαλλιά και μάτια – στοιχεία που ταυτίζονται με τη μόνη αξιόπιστη μαρτυρία.

Αλλά, η τελευταία αυτή επιστημονική έρευνα πιθανώς να μην είναι τόσο ικανοποιητική για κάποιους ειδικούς που ισχυρίζονται πως μετά από τόσα χρόνια, τα γενετικά στοιχεία από το σάλι ίσως έχουν αλλοιωθεί.

Ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης πιστεύεται πως είχε δολοφονήσει τουλάχιστον 11 γυναίκες στο Ιστ Εντ του Λονδίνου, μεταξύ 1888 και 1891.

Η ιστορικός Χάλι Ρούμπενχολτ, συγγραφέας του βιβλίου The Five: The Untold Lives of the Women Killed by Jack the Ripper (Οι 5: Η ιστορία που δεν έχει ειπωθεί για τις γυναίκες που σκότωσε ο Τζάκ ο Αντεροβγάλτης) ισχυρίζεται ότι τελικά ίσως να μην έχει τόση σημασία. Αυτό που έχει προτεραιότητα είναι οι ταυτότητες των γυναικών που δολοφονήθηκαν.