- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Δικαστήριο στην Καλιφόρνια επιδίκασε το ποσό των 29 εκατ. δολαρίων σε καρκινοπαθή γυναίκα, που κατηγορεί την εταιρεία Johnson & Johnson ότι η χρήση του ταλκ για μωρά προκάλεσε μεσοθηλίωμα.
Πρόκειται για έναν εξαιρετικά επικίνδυνο και επιθετικό καρκίνο που εκδηλώνεται στον υπεζωκότα, τη μεμβράνη που καλύπτει τον κάθε πνεύμονα μέσα στο θώρακα.
Η ετυμηγορία της Τετάρτης, στο ανώτατο δικαστήριο της Καλιφόρνια στο Όκλαντ, σηματοδοτεί την τελευταία ήττα για τον όμιλο υγειονομικής περίθαλψης που αντιμετωπίζει περισσότερες από 13.000 αγωγές που σχετίζονται με το ταλκ σε εθνικό επίπεδο.
Η εταιρεία δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση, αναφέροντας «σοβαρά διαδικαστικά και αποδεικτικά λάθη» κατά τη διάρκεια της δίκης, επισημαίνοντας ότι οι δικηγόροι για τη γυναίκα είχε ουσιαστικά αποτύχει να αποδείξει ότι το ταλκ περιέχει αμίαντο. Η εταιρεία δεν παρείχε περαιτέρω στοιχεία σχετικά με τα προβαλλόμενα σφάλματα.
«Σεβόμαστε τη νομική διαδικασία και επαναλαμβάνουμε ότι οι ετυμηγορίες του δικαστηρίου δεν είναι ιατρικά, επιστημονικά ή κανονιστικά συμπεράσματα σχετικά με ένα προϊόν», ανέφερε η Johnson & Johnson σε μια δήλωση.
Η εταιρεία που εδρεύει στο Νιου Τζέρσεϊ αρνείται ότι το ταλκ προκαλεί καρκίνο, λέγοντας ότι πολυάριθμες μελέτες και δοκιμές από τις ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως έδειξαν ότι είναι ασφαλές και χωρίς αμίαντο.
Η αγωγή ασκήθηκε από την Τέρι Λίβιτ, η οποία ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποίησε τη σκόνη για μωρά της Johnson και το αφρόλουτρο - επίσης σκόνη που περιείχε ταλκ - στη δεκαετία του 1960 και του 1970 και διαγνώστηκε με μεσοθηλίωμα το 2017.
Ήταν η πρώτη από δεκάδες περιπτώσεις εναντίον της εταιρείας σχετικά με το ταλκ και που έχει προγραμματιστεί να δικαστεί το 2019.
Η δίκη που διήρκησε εννέα εβδομάδες ξεκίνησε στις 7 Ιανουαρίου, όπου και υπήρξαν μαρτυρίες από περίπου δώδεκα εμπειρογνώμονες και από τις δύο πλευρές.
Οι δικαστές διαπίστωσαν ότι τα προϊόντα με βάση το ταλκ που χρησιμοποίησε η Λίβιτ ήταν ελαττωματικά και ότι η εταιρεία δεν κατάφερε να προειδοποιήσει τους καταναλωτές για τους κινδύνους για την υγεία, αποζημιώνοντας 29,4 εκατομμύρια δολάρια τη Λίβιτ και τον σύζυγό της. Το δικαστήριο αρνήθηκε να αποδώσει ποινικές αποζημιώσεις.
«Ακόμα μια κριτική επιτροπή απέρριψε τις παραπλανητικές δηλώσεις του J & J ότι το ταλκ δεν περιέχει αμίαντο», δήλωσε ο Μος Μάιμον, δικηγόρος της Λίβιτ, σε δήλωσή του την Τετάρτη.
«Τα εσωτερικά έγγραφα της J & J που είδαν οι δικαστές αποκάλυψαν για μί αακόμα φορά τη συγκλονιστική αλήθεια για τις δεκαετίες κάλυψης, εξαπάτησης και απόκρυψης από την J & J».
Η υπόθεση της Λίβιτ ήταν η πρώτη που εκδικάστηκε αναφορικά με το ταλκ, αφού το Reuters δημοσίευσε μια έκθεση το Δεκέμβριο όπου αναφέρει ότι η J & J γνώριζε ότι το ταλκ στις ακατέργαστες και τελειωμένες σκόνες της έβγαινε μερικές φορές θετική για μικρές ποσότητες αμιάντου από τη δεκαετία του 1970 ως στις αρχές της δεκαετίας του 2000 - χωρίς να αποκαλύπτεται σε ρυθμιστές ή καταναλωτές
Σε 11 περιπτώσεις μέχρι στιγμής, τρεις έχουν οδηγήσει σε νίκες για τους ενάγοντες, αποδίδοντας ζημίες ύψους 4,69 δισ. δολάρια σε μια απόφαση για τον καρκίνο των ωοθηκών που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2018. Η Johnson & Johnson κέρδισε άλλες τρεις υποθέσεις και άλλες 5 έληξαν με επιτροπές.
Η εταιρεία άσκησε έφεση εναντίον όλων των δικαστικών αποφάσεων και δήλωσε ότι είναι πεπεισμένη ότι οι αποφάσεις θα ανατραπούν κατόπιν προσφυγής.