Κοσμος

ΔΝΤ: Δημοσιονομική βόμβα για την οικονομία τα αναδρομικά

Τι αναφέρει το Ταμείο για τα κόκκινα δάνεια στην πρώτη του έκθεση, στο πλαίσιο της ενισχυμένης μετα-μνημονιακής εποπτείας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βουλή
Βουλή/©INTIMENEWS/ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΡΑΚΛΑΣ

Αντιμέτωπη με νέα ψυχρολουσία η ελληνική κυβέρνηση. Λιγότερο από ένα 24ωρο μετά την άρνηση του Eurogroup να εκταμιεύσει τη δόση του 1 δισ. ευρώ, το ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για τα αναδρομικά όσο και για τα «κόκκινα δάνεια». Επιπλέον, προειδοποιεί για τις επιπτώσεις της παροχολογίας λόγω των εκλογών.

Στην πρώτη του έκθεση, στο πλαίσιο της ενισχυμένης μετα-μνημονιακής εποπτείας, αναφέρει μεταξύ άλλων:

  • Βόμβα στην προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας οι αποφάσεις των δικαστηρίων για τα αναδρομικά. Η επιβάρυνση στον προϋπολογισμό μπορεί να φθάσει τα 9,5 δισ. ευρώ εφάπαξ και τα 1,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Κατ' αυτόν τον τρόπο, αλλάζουν άρδην οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% έως το 2022), επηρεάζοντας την ομαλή αποπληρωμή του ελληνικού χρέους. Προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει η κυβέρνηση να έχει έτοιμο στο συρτάρι ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση που τα δικαστήρια ακυρώσουν τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις στον Δημόσιο Τομέα.
  • «Επανεκτίμηση» των πρόσφατων αλλαγών αναφορικά με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αύξηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, εφαρμογή πλέγματος μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και του επιχειρηματικού κλίματος, για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
  • Ιδιαίτερη προσοχή στις παροχές λόγω εκλογών.
  • Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στερείται ουσιαστικής δυναμικής, με αποτέλεσμα αν και φέτος υπολογίζεται σε 2,4%, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα να καρκινοβατεί οριακά πάνω από 1%. Ο τραπεζικός τομέας παραμένει αδύναμος, ενώ η ικανότητα αποπληρωμής των χρεών που έχει επωμιστεί η Ελλάδα κρίνεται σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα επαρκής, αλλά με αυξανόμενα ρίσκα και σημαντικές αβεβαιότητες. Τα ρίσκα αυτά κατά την άποψη του Ταμείου απαιτούν περαιτέρω ενέργειες για την τόνωση της οικονομίας.
  • Ενίσχυση του νομικού οπλοστασίου των τραπεζών για τη μείωση των κόκκινων δανείων με όρους ιδιωτικού τομέα πριν από οποιαδήποτε σκέψη για κρατική ενίσχυση των δανειοληπτών. Οι νέες ρυθμίσεις στον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη να ενισχύουν την κουλτούρα των πληρωμών. Να υπάρξει κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, είτε μέσω αύξησης κεφαλαίου ή δεδομένης της έλλειψης ζήτησης για μετοχές με τη χρήση κεφαλαιακών εργαλείων που δεν προκαλούν διάχυση (non diluting capital instruments).
  • Να εφαρμοστεί το αφορολόγητο από το επόμενο έτος. Έτσι, θα δοθεί η δυνατότητα για μειώσεις φορολογικών συντελεστών στο εισόδημα των φυσικών προσώπων και τα κέρδη των επιχειρήσεων.
  • Αντιρρήσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού, εφόσον οι μισθολογικές αυξήσεις υπερβαίνουν την αύξηση της παραγωγικότητας.

Σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο που παρουσιάζεται στην έκθεση, υπάρχουν πέντε σοβαροί κίνδυνου για την ελληνική οικονομία:

1. Μεταρρυθμιστική κόπωση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πισωγυρίσματα έναντι προηγούμενων μεταρρυθμίσεων (υψηλός κίνδυνος με πιθανότητες από 30% έως 50%), ιδίως εξαιτίας της προοπτικής εκλογών εντός του 2019. Οι δικαστικές αποφάσεις για ακύρωση μνημονιακών μέτρων μπορούν να λάβουν χαρακτήρα χιονοστιβάδας.

2. Καθυστερήσεις στην εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών (μεσαίου μεγέθους κίνδυνος με πιθανότητες 10%-30%), ικανών να οδηγήσουν σε ραγδαία επιδείνωση του επενδυτικού και καταθετικού κλίματος έναντι των τραπεζών.

3. Μεγαλύτερες των προβλεπομένων αρνητικές επιδράσεις των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων στην ανάπτυξη και καθυστερήσεις στις επενδύσεις λόγω πολιτικής αβεβαιότητας (μεσαίος κίνδυνος, πιθανότητες 10%-30%)

4. Ραγδαία επιδείνωση των διεθνών συνθηκών στις αγορές (υψηλός κίνδυνος, πιθανότητες από 30% έως 50%)

5. Αύξηση του διεθνούς προστατευτισμού με ενίσχυση των εμπορικών πολέμων (υψηλός κίνδυνος, πιθανότητες 30%-50%).

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.