Κοσμος

Δεν αποκλείει αναβολή του Brexit ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών

Προειδοποιεί τους ευρωσκεπτικιστές του κυβερνώντος κόμματος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Brexit
Brexit/©EPA/ANDY RAIN

Αυξημένες είναι οι πιθανότητες η Μεγάλη Βρετανία να ζητήσει παράταση εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον Φίλιπ Χάμοντ. Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, αυτό θα συμβεί στην περίπτωση που οι βουλευτές απορρίψουν την -προτεινόμενη από την κυβέρνηση- συμφωνία αποχώρησης.

«Η κυβέρνηση γνωρίζει για το ποια είναι η πρόθεση της Βουλής των Κοινοτήτων ως προς αυτό. Το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει να μην υπάρξει αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία. Είμαι πεπεισμένος γι' αυτό» τόνισε σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό πρόγραμμα BBC breakfast. 

Απευθυνόμενος προς τους ευρωσκεπτικιστές του κυβερνώντος κόμματος, ο Χάμοντ ξεκαθάρισε πως «αν δεν υποστηρίξουν τη συμφωνία της κυβέρνησης, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο ακόμη στενότερης σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Όταν ρωτήθηκε εάν θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, εάν η Μέι αποφασίσει αποχώρηση χωρίς συμφωνία, ο Χάμοντ είπε: «Έλεγα πάντοτε ότι πιστεύω πως θα ήταν πολύ κακό για το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία».

O... σκόπελος του backstop

Στις 15 Ιανουαρίου, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Βουλής των Κοινοτήτων (432-202) απέρριψε τη συμφωνία για το διαζύγιο με τις Βρυξέλλες, που είχε παρουσιάσει η Τερέζα Μέι. Βασική πηγή διαφωνίας ήταν η ρύθμιση του backstop, η οποία έχει ως στόχο την αποφυγή της επαναφοράς ενός «σκληρού συνόρου» ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία (σ.σ. ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο).

Οι συνομιλίες που ακολούθησαν για ενδεχόμενες αλλαγές στην υφιστάμενη συμφωνία, δεν έφεραν κάποιο αποτέλεσμα, την ώρα που δεν φαίνεται λύση στον ορίζοντα κοινά αποδεκτή και για τις δύο πλευρές.

Η Βρετανία επιδιώκει νομικά δεσμευτικές τροποποιήσεις της ρύθμισης του backstop που θα διασφαλίζουν ότι η χώρα δεν θα παραμείνει επ’ αόριστον καθηλωμένη στην τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις Βρυξέλλες να απορρίπτουν μια τέτοια εξέλιξη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.