- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Δεν έχει τέλος η λίστα των θυμάτων από τη φονική πυρκαγιά που ξέσπασε σε πολυκατοικία στην πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές.
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης σε 5ώροφο κτίριο στην παλιά πόλη της Ντάκα και πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις. Όπως έγινε γνωστό, επεκτάθηκε και σε άλλα τέσσερα κτίρια στη συνοικία Τσόκμπαζαρ. Τα κτίρια σε αυτήν τη συνοικία είναι ηλικίας τουλάχιστον 300 ετών.
Ο αριθμός των νεκρών έφθασε τους 70. Εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί, καθώς οι πυροσβέστες συνεχίζουν τις έρευνες στους κατεστραμμένους χώρους των κτιρίων. Τουλάχιστον 50 είναι οι τραυματίες που φέρουν εγκαύματα ή παρουσιάζουν αναπνευστικό πρόβλημα και μεταφέρθηκαν στα κατά τόπους νοσοκομεία.
«Μέχρι στιγμής, έχουν ανασυρθεί 70 πτώματα. Ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, καθώς η έρευνα συνεχίζεται» δήλωσε ο Τζουλφικάρ Ραχμάν, αξιωματικός του πυροσβεστικού σώματος και στέλεχος της Πολιτικής Προστασίας, στο πρακτορείο Reuters.
Περίπου 200 πυροσβέστες, με τη συνδρομή εκατοντάδων εθελοντών, έδωσαν πολύωρη μάχη με τις φλόγες για να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση. Εικόνες που μετέδωσαν διεθνή ΜΜΕ δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής. Η φωτιά φέρεται να ξεκίνησε, όταν εξερράγη δεξαμενή αερίου σε αποθήκη γεμάτη πλαστικά και χημικά προϊόντα.
Στο ίδιο έργο θεατές
Οι φονικές πυρκαγιές σε κτίρια δεν είναι σπάνιες στο Μπανγκλαντές -μια χώρα όπου τα μέτρα ασφαλείας στα κτίρια δεν τηρούνται και υπάρχει μια «χαλαρή» εφαρμογή των κανονισμών πυρασφάλειας. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χαθεί σε φωτιές ή σε καταρρεύσεις κτιρίων τα τελευταία χρόνια.
«Άκουσα μια μεγάλη έκρηξη. Γύρισα και είδα να φλέγεται όλος ο δρόμος, ο οποίος ήταν γεμάτος με αυτοκίνητα και ρίκσο (σ.σ. ποδήλατο-ταξί). Οι φλόγες ήταν παντού» αφηγήθηκε ο Χάτζι Άμπντουλ Καντέρ, έμπορος που είδε το κατάστημά του να γίνεται παρανάλωμα του πυρός.
Το 2010, παρόμοια πυρκαγιά σε πολυκατοικία στην Ντάκα, όπου ήταν αποθηκευμένα χημικά προϊόντα, είχε στοιχίσει τη ζωή σε 120 ανθρώπους. Το 2012, μεγάλη φωτιά σε βιομηχανία παραγωγής ρούχων προκάλεσε τον θάνατο 112 ανθρώπων, στην ίδια πόλη. Το 2013 παγκόσμιος σάλος είχε προκληθεί μετά την κατάρρευση του Ράνα Πλάζα, ενός πολυώροφου κτιρίου -πάλι στην πρωτεύουσα- όπου στεγάζονταν αρκετές βιοτεχνίες ενδυμάτων. Τουλάχιστον 1.100 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους.