Κοσμος

Η άπατρις «νύφη του ISIS» πάει στα δικαστήρια

Θα κάνει τα πάντα για να γυρίσει σπίτι της στη Βρετανία

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η οικογένεια της Σαμίμα Μπέγκουμ, της έφηβης Βρετανίδας η οποία το 2015, σε ηλικία 15 ετών, εγκατέλειψε τη χώρα της για να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος, αλλά σήμερα θέλει να επιστρέψει στο σπίτι της, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να κινηθεί δικαστικά εναντίον της απόφασης των βρετανικών αρχών να της αφαιρέσουν την βρετανική υπηκοότητα, μετέδωσαν βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το BBC, o δικηγόρος της οικογένειας Τάζνιμ Ακούντζι δήλωσε ότι εξετάζονται «όλες οι νομικές οδοί» για να προσβληθεί η απόφαση.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι είναι πιθανό να αφαιρέσουν την υπηκοότητα από την 19χρονη καθώς δικαιούται να αποκτήσει την υπηκοότητα άλλης χώρας.

Η Μπέγκουμ βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα σε έναν καταυλισμό προσφύγων έχοντας εγκαταλείψει, κατά τα λεγόμενά της, την Μπαγκούζ--το προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους--και το περασμένο σαββατοκύριακο έφερε στον κόσμο ένα αγοράκι.

Σήμερα, η 19χρονη μητέρα βρίσκεται στον καταυλισμό Αλ Χολ, στη βορειοανατολική Συρία.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι το υπουργείο δεν σχολιάζει μεμονωμένες περιπτώσεις αλλά οι αποφάσεις για την αφαίρεση της υπηκοότητας «βασίζονται σε όλα τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία και δεν λαμβάνονται επιπόλαια».

Η Μπέγκουμ θεωρείται ότι κατάγεται από το Μπανγκλαντές αλλά ερωτηθείσα από το BBC απάντησε ότι δεν διαθέτει μπανγκλαντεσιανό διαβατήριο και δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την συγκεκριμένη χώρα.

Ο λόρδος Κάρλαϊλ, ένας δικηγόρος που έχει ασχοληθεί με την νομοθεσία περί τρομοκρατίας, δήλωσε ότι αν η μητέρα της Μπέγκουμ είναι μπανγκλαντεσιανή υπήκοος, όπως φέρεται να είναι, σύμφωνα με τον μπανγκλαντεσιανό νόμο θα είναι και η Σαμίμα.

Ωστόσο, ο δικηγόρος της οικογένειας δήλωσε στην εφημερίδα Independent ότι η κυβέρνηση του Μπανγκλαντές «δεν γνωρίζει ποια είναι».

Όπως είπε ο ίδιος, «η θέση μας είναι ότι πρακτικά έχει μείνει άπατρις». Βάσει του Νόμου του 1981 περί Βρετανικής Υπηκοότητας, ένα πρόσωπο μπορεί να χάσει την υπηκοότητά του αν ο υπουργός Εσωτερικών κρίνει ότι αυτό «θα είναι καλό για το κοινωνικό σύνολο».

Ο λόρδος Κάρλαϊλ τόνισε ακόμη ότι η υπηκοότητα του νεογέννητου της Μπέγκουμ είναι «ακόμη πιο πολύπλοκο ζήτημα».

Καθώς ο πατέρας του παιδιού φέρεται ότι είναι Ολλανδός, το βρέφος πιθανόν να δικαιούται να λάβει την ολλανδική υπηκοότητα καθώς και την βρετανική και "ίσως την μπανγκλαντεσιανή".

Ένα παιδί που γεννιέται από Βρετανό γονέα πριν ο τελευταίος χάσει την υπηκοότητά του, εξακολουθεί να θεωρείται Βρετανός.

Την Παρασκευή, ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η βρετανική κυβέρνηση να αποτρέψει την επιστροφή της Μπέγκουμ στην Βρετανία. Εντούτοις, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκοκ τόνισε ότι θα προκύψουν νομικά προβλήματα εάν απορριφθεί το αίτημα της Μπέγκουμ να επιστρέψει.


 

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ