Κοσμος

Κρίση στη Βενεζουέλα: Ο Τραμπ απειλεί, η Ευρώπη ανησυχεί

Και ο Μαδούρο προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, μπλοκάροντας την ανθρωπιστική βοήθεια στα σύνορα με την Κολομβία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χουάν Γκουαΐδό
Χουάν Γκουαΐδό/©EPA/Miguel Gutierrez

Προειδοποιήσεις σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της Βενεζουέλας που συνεχίζουν να στηρίζουν τον Νικολάς Μαδούρο, εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ. Όπως είπε, διακινδυνεύουν τη ζωή τους.

Μιλώντας ενώπιον κοινού στο Μαΐάμι –στην πλειονότητά τους μετανάστες από Βενεζουέλα και Κούβα–, ο Αμερικανός πρόεδρος διεμήνυσε στους στρατιωτικούς που παραμένουν πιστοί στην κυβέρνηση Μαδούρο: «Δεν θα βρείτε ασφαλές καταφύγιο, εύκολη έξοδο, μια οδό διαφυγής. Θα χάσετε τα πάντα».

Παράλληλα, ο Τραμπ ζήτησε να απομακρυνθούν τα οδοφράγματα στα σύνορα με την Κολομβία έτσι ώστε να μπει η ανθρωπιστική βοήθεια που έχει συγκεντρωθεί εκεί και να διανεμηθεί στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του δεν παρέλειψε να υποστηρίξει ότι επιθυμεί μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας στη Βενεζουέλα. Προειδοποίησε, όμως, ότι «όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι».

Οικονομική αιμορραγία

Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας ισχυρίζεται ότι το κόστος των άμεσων ζημιών από τις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στη χώρα την τελευταία τριετία υπολογίζεται στα 38 δισ. δολάρια.

Μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Agencia Venezolana de Noticias, ο Ρικάρδο Μενέντες ανέφερε ότι:

  • το απολεσθέν ΑΕΠ αγγίζει τα 23 δισ. δολάρια,
  • τα διαφυγόντα έσοδα της Citgo, της αμερικανικής θυγατρικής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου PdVSA φθάνει τα 15 δισ. δολάρια.

«Εάν προσθέσουμε ακόμη 20 δισεκατομμύρια δολάρια που χάσαμε εξαιτίας της δολιοφθοράς που υπέστη η πετρελαϊκή βιομηχανία, φθάνουμε στα 58 δισ. δολάρια ζημίες. Μιλάμε για σχεδόν 60 δισ. δολάρια που έχασε η χώρα» συνοψίζει στην ομιλία του ο κρατικός αξιωματούχος.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «κυνική» την πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση ξένης ανθρωπιστικής βοήθειας στα σύνορα με την Κολομβία.

«Θέλουμε οι επιθέσεις εναντίον της οικονομίας μας (...) να σταματήσουν, ώστε να μπορέσουμε να αρχίσουμε τη διαδικασία επανόρθωσής της το συντομότερο» συμπληρώνει.

Φόβοι στην Ευρώπη για αμερικανική επέμβαση

Από τη μεριά της η Ευρωπαϊκή Ένωση, διά στόματος της Φεντερίκα Μογκερίνι, προειδοποίησε τη Δευτέρα για τις συνέπειες που θα έχει ενδεχόμενη στρατιωτική κλιμάκωση στη Βενεζουέλα.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας πρόσθεσε ότι οι Βρυξέλλες θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για την ειρηνική επίλυση της κρίσης στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

«Έχουμε αποκλείσει με κατηγορηματικό τρόπο οποιαδήποτε υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή οποιαδήποτε αποδοχή μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης στη Βενεζουέλα», δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε μετά το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών στη βελγική πρωτεύουσα.

Η Μογκερίνι απέκλεισε τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου θα μπορούσε να πλήξει τον πληθυσμό ή την οικονομία της Βενεζουέλας, ωστόσο δεν απέκλεισε το να προστεθούν κι άλλα ονόματα στον κατάλογο των προσωπικοτήτων της κυβέρνησης Μαδούρο στις οποίες απαγορεύεται η είσοδος ή η διαμονή στην Ε.Ε.

«Θα πρόκειται για στοχευμένες κυρώσεις, που θα δικαιολογούνται από την ιδιαίτερη ευθύνη (των προσώπων αυτών) στα βίαια επεισόδια ή στην παρακώλυση της δημοκρατίας», συμπλήρωσε.

Για το ίδιο θέμα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Ζουζέπ Μπορέλ εξέφρασε την ανησυχία του για τις πληροφορίες που θέλουν «ανάπτυξη Αμερικανών στρατιωτικών στα σύνορα Κολομβίας-Βενεζουέλας».

«Αυτές οι πληροφορίες πρέπει να επιβεβαιωθούν (...). Όμως, πρέπει να αποφύγουμε οπωσδήποτε μια στρατιωτική κλιμάκωση στη Βενεζουέλα» ανέφερε ο Μπορέλ, προσερχόμενος στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

«Δεν θα υπάρξει έξοδος από την πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα παρά μόνο με προεδρικές εκλογές. Και αυτή η δημοκρατική έξοδος, για εμάς, επαφίεται στον Χουάν Γκουαϊδό (σ.σ. τον επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης της χώρας, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος). Αυτός έχει σήμερα τη νομιμοποίηση να οργανώσει αυτές τις εκλογές» έκρινε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

Για τον Χάικο Μάας, Γερμανό ΥΠΕΞ, ο χρόνος αποτελεί κομβική μεταβλητή στην εξίσωση για την «επόμενη ημέρα» στη Βενεζουέλα.

«Δεν πρέπει να αφεθεί ο Νικολάς Μαδούρο να κωλυσιεργεί, να αφήνει τον χρόνο να κυλάει ώστε να αναδειχθεί τελικά νικητής. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την πίεση στο καθεστώς» εξήγησε, αφήνοντας να εννοηθεί πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιβληθούν νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις στο Καράκας.

Σύμφωνα, πάντως, με διπλωματικές πηγές, είναι απαραίτητη η ομοφωνία για την υιοθέτηση νέων μέτρων που θα ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση Μαδούρο, και ήδη αρκετά κράτη-μέλη εναντιώνονται σε οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.