- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής με τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας.
Σχεδόν 8,5 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Πέδρο Σάντσεθ γνωστοποίησε στους πολίτες της ευρωπαϊκής χώρας ότι οι κάλπες θα στηθούν στις 28 Απριλίου. Βάσει του εκλογικού νόμου, η Βουλή πρέπει να έχει διαλυθεί έως τις 5 Μαρτίου και η προεκλογική περίοδος να διαρκέσει 54 ημέρες. Κάτι, το οποίο σημαίνει ότι η περίοδος του Πάσχα θα είναι γεμάτη από πολιτικές συγκρούσεις. Η εξέλιξη αυτή ήταν μονόδρομος λόγω του πολιτικού αδιεξόδου που προκλήθηκε από την καταψήφιση του εθνικού προϋπολογισμού.
«Ανάμεσα στο να μην κάνουμε τίποτε και να συνεχίσουμε χωρίς προϋπολογισμό, και στο να δώσουμε τον λόγο στους Ισπανούς, επιλέγω το δεύτερο. Η Ισπανία χρειάζεται να συνεχίσει να προχωρεί, να προοδεύει με ανεκτικότητα, σεβασμό, μετριοπάθεια και κοινή λογική» ξεκαθάρισε στο μήνυμά του ο Σάντεθ.
Είχε προηγηθεί η έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στον απόηχο των όσων δραματικών εκτυλίχθηκαν την Πέμπτη στο Κοινοβούλιο της Μαδρίτης, όπου το προσχέδιο απορρίφθηκε με 191 ψήφους, έναντι 158 υπέρ και μίας αποχής. Ήταν η πρώτη μεγάλη κοινοβουλευτική ήττα του Ισπανού πρωθυπουργού και κομβικό ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη διαδραμάτισαν οι παρατάξεις από την περιφέρεια της Καταλονίας.
Ισπανικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για «εκβιασμό» από τα καταλανικά κόμματα στην ισπανική κυβέρνηση, προκειμένου να γίνει δεκτό το αίτημά τους για αναγνωρισμένο, επίσημο δημοψήφισμα σχετικά με την ανεξαρτησία της περιφέρειας.
Δραματική συνεδρίαση - Ο εκβιασμός των Καταλανών
Οι βουλευτές της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλονίας (ERC) και του Δημοκρατικού Ευρωπαϊκού Καταλανικού Κόμματος (PDeCAT) καταψήφισαν το βράδυ της Πέμπτης το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019.
Λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι οι Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ κατείχαν λιγότερο από το 1/4 των εδρών στο Κοινοβούλιο, η στήριξη των μικρότερων περιφερειακών κομμάτων (συμπεριλαμβανομένων των Καταλονών) ήταν μονόδρομος για να περάσει η πρόταση.
Εκμεταλλευόμενα, λοιπόν, την πολιτική συγκυρία, οι παρατάξεις της συγκεκριμένης περιφέρειας (η οποία έχει επανειλημμένα ασκήσει πιέσεις για την ανεξαρτησία της) ζήτησαν να τους δοθεί το δικαίωμα διεξαγωγής επίσημου δημοψηφίσματος για την απόσχιση ή μη από την Ισπανία, με αντάλλαγμα την κοινοβουλευτική στήριξη στους Σοσιαλιστές. Το αίτημα αυτό απορρίφθηκε ως «απαράδεκτο» από την ισπανική κυβέρνηση, η οποία ούτε καν δέχτηκε να το εξετάσει.
Η πρόταση μομφής που τον έφερε στην εξουσία
Πρώην καθηγητής Οικονομικών ο 46χρονος Πέδρο Σάντσεθ ανέλαβε τα ηνία της χώρας, ρίχνοντας πρώτα την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι. Η πρόταση μομφής που κατέθεσε, στον απόηχο των σοβαρών κλυδωνισμών στο Λαϊκό Κόμμα (PP) ελέω του σκανδάλου παράνομων χρηματοδοτήσεων, έγινε δεκτή με 180 ΝΑΙ στο ισπανικό Κοινοβούλιο και το PSOE επέστρεψε έπειτα από 6 χρόνια στην εξουσία.
«Το ναι στην πρόταση μομφής δεν είναι ναι στο PSOE, αλλά στη δημοκρατία» είχε πει τότε ο Πέδρο Σάντσεθ, προσθέτοντας ότι «η απομόνωσή σας, κ. Ραχόι, είναι ο επικήδειος μιας πολιτικής εποχής -της δικής σας- η οποία έχει ήδη τελειώσει».
Για να του απαντήσει το Λαϊκο Κόμμα: «Ο Πέδρο Σάντσεθ θα μείνει στην ιστορία ως ο Ιούδας της ισπανικής πολιτικής σκηνής», δήλωσε πρόσφατα ο Φερνάντο Μαρτίνεθ-Μάγιο του Λαϊκού Κόμματος.