Κοσμος

Σκληρό Brexit βλέπει το λόμπι CΒΙ

«Προς το παρόν δεν υπάρχει διέξοδος»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στη «ζώνη κινδύνου» που φέρνει ακόμη πιο κοντά ένα Brexit χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες, βρίσκεται η Μεγάλη Βρετανία.

Αυτό υποστήριξε το πρωί της Κυριακής η διευθύντρια του επιχειρηματικού λόμπι CBI (Confederation of British Industry). Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, η Καρολίν Φέιρμπεϊρν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός σκληρού Brexit, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Διαφαίνεται ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία έχει μπλοκαριστεί, ενώ δεν μπορεί να εξευρεθεί κάποια διέξοδος. Έτσι, έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες μιας αποχώρησης χωρίς συμφωνία» τόνισε και πρόσθεσε: «Είμαστε πραγματικά στη ζώνη κινδύνου του Brexit».

Η Μεγάλη Βρετανία είναι προγραμματισμένο να αποχωρήσει στις 29 Μαρτίου. Ωστόσο, η πρωθυπουργός της χώρας Τερέζα Μέι επιχειρεί να επαναδιαπραγμευτεί τους όρους αποχώρησης, την ώρα που οι Βρυξέλλες παρουσιάζονται ανυποχώρητες. «Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις το καθεστώς που θα ισχύει στα σύνορα Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας (ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο), με το Λονδίνο να κάνει ό,τι μπορεί για να μην επιστρέψει ένα «σκληρό» σύνορο στην περιοχή.

Εφικτή η συμφωνία

Από τη μεριά της, πάντως, η υφυπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία με τις Βρυξέλλες για την αλλαγή τμημάτων της συμφωνίας αποχώρησης.

«Πιστεύω ότι η Τερέζα Μέι μπορεί να επιτύχει αυτήν τη συμφωνία» τόνισε η Τρας.

Η υφυπουργός Οικονομικών απέρριψε επίσης την ιδέα μιας τελωνειακής ένωσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση -κάτι το οποίο υποστηρίζει το Εργατικό Κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν.