Κοσμος

Παραιτείται η Σ. Αραβία από το Συμβούλιο Ασφαλείας;

Αν ισχύει, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ΟΗΕ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Άγνωστο παραμένει αν η Σαουδική Αραβία θα απορρίψει επίσημα τη θέση του μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Μπαν Κι Μουν.

Η πιθανή αντικατάσταση της Σαουδικής Αραβίας είναι μια απόφαση την οποία θα λάβουν τα κράτη μέλη», όμως ο ΟΗΕ δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη ανακοίνωση για το θέμα, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο Μπαν υπογράμμισε ότι ο ΟΗΕ επιθυμεί να συνεργαστεί στενά με το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας για να αντιμετωπίσει τις σημαντικές παγκόσμιος προκλήσεις, όπως ο τερματισμός του πολέμου στη Συρία, η παροχή βοήθειας στον παλαιστινιακό λαό και στην Υεμένη, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η εξάπλωση των πυρηνικών όπλων.

Η Σαουδική Αραβία έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να λάβει τη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας μέχρι να εισαχθούν στον τρόπο λειτουργίας του συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες όμως δεν προσδιορίζει συγκεκριμένα.

Αν πάντως ισχύσει η παραίτηση, θα είναι η πρώτη φορά στα 67 χρόνια του οργανισμού που παραιτείται χώρα από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Κ. Τ.