Κοσμος

Daniel Arzola: Ο καλλιτέχνης από την Βενεζουέλα που προσπάθησαν να τον κάψουν και τώρα μάχεται για τα LGBTQI δικαιώματα

Η καταστροφή των έργων του και πώς η Madonna του άλλαξε τη ζωή

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
48356903_2181989878498184_542380977083645952_n.jpg

Χώρες της Νότιας και της Λατινικής Αμερικής έχουν κάνει σημαντικά βήματα, όσον αφορά τα δικαιώματα της LGBTQI κοινότητας, με κάποιες από αυτές, όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Κολομβία να έχουν φτάσει έως και τη νομιμοποίηση του γάμου, μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Αυτό δεν ισχύει σε όλες, με αποτέλεσμα σε πολλά κράτη αυτής της πλευράς του πλανήτη οι ομοφυλόφιλοι να αντιμετωπίζονται τουλάχιστον ως πολίτες τρίτης κατηγορίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας χώρας αποτελεί η Βενεζουέλα και χαρακτηριστικό παράδειγμα ομοφοβικής αντιμετώπισης ο καλλιτέχνης Daniel Arzola. Μεγάλωσε στην πόλη Μαρακάι και πάντα βίωνε τον απομονωτισμό, λόγω της καλλιτεχνικής του φύσης, αλλά και των σεξουαλικών του προτιμήσεων. Ωστόσο, ο απομονωτισμός αυτός μετατράπηκε σε ωμή βία, όταν έγινε 15 ετών. Τότε ορισμένοι γείτονές του προσπάθησαν, όπως ο ίδιος περιγράφει, να τον κάψουν ζωντανό, καθώς τον έδεσαν σε μία ηλεκτρική στήλη, του πήραν τα παπούτσια και έκαψαν τα γεννητικά του όργανα με τσιγάρα.

Ο Daniel κατάφερε να ξεφύγει, αλλά το περιστατικό τον σημάδεψε. Από τη μία, αφήνοντας του έναν συνεχή φόβο ο οποίος τον ακολουθούσε σε κάθε βήμα του, και, από την άλλη, κάνοντάς τον να εγκαταλείψει τον μόνο δίαυλο επικοινωνίας του με τον υπόλοιπο κόσμο, τη ζωγραφική, καθώς η ομάδα που του επιτέθηκε κατέστρεψε όλα του τα έργα, με αποτέλεσμα ο ίδιος να θεωρεί ανώφελη την όποια προσπάθεια να τα ξαναδημιουργήσει.

 

 


Ο Βενεζουελανός ασχολήθηκε ξανά με την τέχνη μόλις πριν 6 χρόνια, αυτή τη φορά με τη μορφή του ψηφιακού ακτιβισμού, καθώς με αυτόν τον τρόπο μπορεί πλέον να διαφυλάξει διαδικτυακά τα έργα του, χωρίς τον κίνδυνο καταστροφής τους. Στο κέντρο της τέχνης του βρίσκονται θετικά μηνύματα σχετικά με την LGBTQI κοινότητα, τα οποία έρχονται ως μία απάντηση στο καριτουρίστικο τρόπο, με τον οποίο τα μέλη της συχνά παρουσιάζονται από τα ΜΜΕ. Το 2013, μάλιστα, δημιούργησε και τη σειρά «No Soy Tu Chistle», που μεταφράζεται ως «Δεν είμαι το αστείο σου».

coming_out_is_my_process_not_yours.jpg
Η αποκάλυψη μου είναι δική μου διαδικασία, όχι δική σου.


i_els_drets_lgbt_son_drets_humans.jpg
Τα δικαιώματα των LGBT+ είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα.



Λίγο μετά, ήρθε αυτό που έμελλε να του αλλάξει τη ζωή, ένα tweet της Madonna, στο οποίο επευφημούσε τα έργα του. Μετά από αυτό, ο Daniel άρχισε να δέχεται πολλές επαγγελματικές προτάσεις και αιτήματα για συνεντεύξεις από όλο τον κόσμο, αλλά την ίδια στιγμή έγινε και στόχος των αρχών της Βενεζουέλας και άρχισε να δέχεται απειλές. Στο Gay Star News αναφέρει: «Πάντα λέω ότι η Madonna μου άλλαξε τη ζωή. Όταν μοιράστηκε τη δουλειά μου στο Twitter, άνθρωποι άρχισαν να μου ζητάνε συνεντεύξεις. Ανάμεσά τους ήταν και το RNW (Παγκόσμιο Ραδιόφωνο της Ολλανδίας) στο Άμστερνταμ – εκείνοι με βοήθησαν να φύγω από τη Βενεζουέλα και να πάω στην Ολλανδία».



Το 2014, βρέθηκε στην Αργεντινή, όπου του ζητήθηκε να αναλάβει την δημιουργία ενός μνημείου στο Μπουένος Άιρες. Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος της περιοχής είχε αποφασίσει να τιμήσει τον πρώτο πρόεδρο της Ομοφυλοφιλικής Κοινότητας της Αργεντινής, Carlos Jaúregui, οποίος πέθανε από AIDS το 1996, μέσα από την μετονομασία ενός σταθμού μετρό σε Jaúregui. Ο Daniel ανέλαβε ουσιαστικά να ζωγραφίσει σε ένα τοίχο του σταθμού το πορτρέτο του αργεντινού ακτιβιστή.

 

 

 

 



Αυτή την περίοδο, ο Daniel συνεργάζεται με την Logo TV στη σχεδίαση κινουμένων σχεδίων για τον νέο project των Trailblazer Honors, των μοναδικών τηλεοπτικών βραβείων της LGBTQI κοινότητας, ενώ έχει αναλάβει και τον σχεδιασμό των τσαντών για το επερχόμενο Gay Star News Pride, το οποίο θα διαρκέσει από τις 29 Απριλίου έως τις 5 Μαΐου.

mi_sexualidad_no_es_una_moda_tu_ignorancia_parece_serlo.jpg
Η σεξουαλικότητα μου δεν είναι μία μόδα. Η άγνοια σου φαίνεται να είναι.


ningu_te_dret_a_fer-te_mal_per_se_diferent.jpg
Κανείς δεν έχει δικαίωμα να σας βλάψει, επειδή είστε διαφορετικοί.



Επιπλέον, τον ερχόμενο Ιούνιο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη του έκθεση στις ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα στο Σαν Φρανσίσκο. Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο ότι θα καταφέρει να βρεθεί εκεί, αφού το διαβατήριό του έχει λήξει και, παρά το γεγονός ότι έχει κάνει αίτηση ανανέωσης ήδη από τον Νοέμβρη, ακόμα δεν έχει λάβει καμία απάντηση από τις αρχές της Βενεζουέλα, ως μάλλον ένα είδος εκδικητικής τακτικής.

those_who_are_insulted_by_feminity_must_believe_being_a_woman_is_offensive.jpg
Εκείνοι που θίγονται από την θηλυκότητα πρέπει να πιστεύουν ότι το να είσαι γυναίκα είναι προσβλητικό.

 

 

 

 


Μιλώντας για την πατρίδα του, ο ίδιος σχολιάζει: «Όλο και χειροτερεύει. Η Βενεζουέλα είναι μία δικτατορία. Μπορεί να μοιάζει με δημοκρατία λόγω των εκλογών, αλλά εάν σκέφτεσαι διαφορετικά σε εξαφανίζουν, ή σε στέλνουν φυλακή, ή σε απειλούν». 

 

 

 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.