Κοσμος

Αθώα παραμένει η Μπίμπι - Απορρίφθηκε η έφεση των ισλαμιστών κατά της αθωότητάς της

Πώς η χριστιανή Πακιστανή βρέθηκε στη πτέρυγα των μελλοθάνατων για μια φράση κατά του Μωάμεθ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άσια Μπίμπι
Άσια Μπίμπι

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν απέρριψε έφεση κατά της αθώωσης της Άσια Μπίμπι, της χριστιανής που πέρασε χρόνια στην πτέρυγα των μελλοθανάτων μετά την καταδίκη της για βλασφημία.

«Η προσφυγή αυτή απορρίπτεται», δήλωσε στο δικαστήριο ο δικαστής Ασίφ Σαΐντ Χόσαρ στο τέλος ακροαματικής συνεδρίασης ενώπιον του κορυφαίου πακιστανικού δικαστηρίου, το οποίο είχε ανακοινώσει στις 31 Οκτωβρίου την αθώωση της Μπίμπι, που είχε καταδικασθεί σε θάνατο για βλασφημία το 2010. Η απόφαση αυτή είχε προκαλέσει διαδηλώσεις χιλιάδων ισλαμιστών που απαιτούσαν τον απαγχονισμό της.

Η Άσια Μπίμπι, εργάτρια γης, καταδικάσθηκε το 2010 ότι έκανε υποτιμητικά σχόλια για το ισλάμ αφού γείτονές της που εργάζονταν μαζί της στα χωράφια αρνήθηκαν να της επιτρέψουν να πιεί νερό από το ποτήρι τους επειδή δεν είναι μουσουλμάνα.

20260623.jpg
Άσια Μπίμπι / © EPA/BIBI FAMILY

Η καταδίκη της ανατράπηκε τον Οκτώβριο, προκαλώντας διαμαρτυρίες από σκληροπυρηνικούς θρησκευόμενους οι οποίοι ζητούσαν να θανατωθεί και απαιτούσαν από την κυβέρνηση να εμποδίσει ενδεχόμενη αναχώρησή της από τη χώρα.

Η ίδια αρνείται κατηγορηματικά ότι διέπραξε βλασφημία.

Η Μπίμπι, η οποία έμεινε οκτώ χρόνια στα κελιά των μελλοθανάτων, κρύβεται μετά την απελευθέρωσή της από το Ανώτατο Δικαστήριο τον Οκτώβριο.

Μερικές ώρες πριν το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοινώσει την απόφασή του, ο Σαφίκ Αμίνι, ο οποίος ασκεί χρέη επικεφαλής του σκληροπυρηνικού κινήματος Τεχρίκ-ι Λαμπάικ, που ηγήθηκε πέρυσι των διαμαρτυριών, εξέδωσε νέα προειδοποίηση προς το δικαστήριο να μην εκδώσει απόφαση υπέρ της «βλάσφημης».

Άσια Μπίμπι
Άσια Μπίμπι / © EPA/RAHAT DAR

Ο Αμίνι δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για να σχολιάσει μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Η υπόθεση της Μπίμπι προβλήθηκε πέρυσι στα πρωτοσέλιδα εφημερίδων σ' όλον τον κόσμο και η οργάνωση για τα δικαιώματα Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε δήλωση ζητώντας να της επιτραπεί «να ενωθεί και πάλι με την οικογένειά της και να αναζητήσει την ασφάλεια σε μια χώρα της επιλογής της».

«Οι αρχές πρέπει επίσης να αντισταθούν σε οποιεσδήποτε απόπειρες εκφοβισμού του Ανώτατου Δικαστηρίου και να τις ερευνήσουν. Έχουν καθήκον να προστατεύουν κατά των απειλών βίας εναντίον θρησκευτικών μειονοτήτων ή των ζωών δικαστών ή άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων», δήλωσε η Ρίμελ Μοχιντίν, υπεύθυνη εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας στην περιοχή της Νότιας Ασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.