Κοσμος

Σοβαρά επεισόδια στη Μόσχα

Μεγάλο ξέσπασμα βίας κατά των μεταναστών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Επεισόδια σημειώθηκαν την Κυριακή σε γειτονιά της Μόσχας κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατοίκων της περιοχή Μπιριούλβοβο στα νότια της πρωτεύουσας, που ζητούσαν δικαιοσύνη για τη δολοφονία ενός Ρώσου, για την οποία υπεύθυνος φέρεται ένας άντρας από τον Καύκασο. 

Την ειρηνική διαδήλωση «έσπασε» ομάδα νεαρών διαδηλωτών οι οποίοι φωνάζοντας ρατσιστικά συνθήματα εφόρμησαν σε καταστήματα και κτήρια εμπορικού κέντρου όπου είναι γνωστό πως εργάζονται μετανάστες, σπάζοντας βιτρίνες και βάζοντας φωτιές, ενώ μπήκαν και σε μία αποθήκη λαχανικών που απασχολεί μετανάστες από τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία. Όταν η αστυνομία, με πλήρη εξάρτιση, επενέβη και προσπάθησε να προχωρήσει σε συλλήψεις, οι διαδηλωτές άρχισαν να πετούν μπουκάλια εναντίον τους και η αστυνομία απάντησε με γκλομπ. Οι Αρχές έστειλαν επιπλέον δυνάμεις και οι σποραδικές συγκρούσεις και οι συλλήψεις συνεχίστηκαν μέχρι αργά τη νύχτα. Πολλοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ενώ περίπου 380 άνθρωποι συνελήφθησαν, και ξεκίνησε ποινική διαδικασία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας της Μόσχας.

Πολλοί κάτοικοι της πρωτεύουσας δυσανασχετούν με τη μαζική άφιξη μεταναστών εργατών που παρατηρείται στη Μόσχα την τελευταία δεκαετία. Το Κρεμλίνο παρακολουθεί με επιφυλακή τα συχνά ξεσπάσματα βίας στις ρωσικές πόλεις ανάμεσα σε μέλη της σλαβικής πλειοψηφίας και ανθρώπους που κατάγονται από τον κυρίως μουσουλμανικό Βόρειο Καύκασο, τα πρώην σοβιετικά κράτη του Νοτίου Καυκάσου και την Κεντρική Ασία. Τα χθεσινά επεισόδια ήταν και από τα μεγαλύτερα ξεσπάσματα βίας κατά των μεταναστών στη Ρωσική πρωτεύουσα εδώ και τρία χρόνια.

Γ.Σ.