Κοσμος

Νεκροταφείο μεταναστών η Μεσόγειος

Ιταλία – Μάλτα ζητούν αλλαγή του μεταναστευτικού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
51284-104904.jpg

Την Παρασκευή άλλοι 50 μετανάστες πνίγηκαν στα ανοιχτά της Ιταλίας κοντά στο νησί Λαμπεντούζα, λίγες μόνο ημέρες μετά την τραγωδία που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου στην ίδια περιοχή, όπου σε παρόμοιο ναυάγιο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 359 άνθρωποι, σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό.

Και πλέον, οι ηγέτες της Ιταλίας και της Μάλτας ζητούν από κοινού από τους Ευρωπαίους εταίρους να αλλάξει κάτι όσον αφορά το μεταναστευτικό. «Δεν ξέρω πόσοι ακόμα άνθρωποι πρέπει να πεθάνουν στη θάλασσα προτού γίνει κάτι», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ στο BBC, προσθέτοντας ότι μαζί με την Ιταλία θα πιέσει να αναληφθεί δράση στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Το γεγονός είναι ότι όπως είναι τα πράγματα, κτίζουμε απλώς ένα νεκροταφείο στη Μεσόγειο θάλασσά μας», υπογράμμισε ο κ. Μουσκάτ, προσθέτοντας ότι «μέχρι τώρα έχουμε αντιμετωπίσει δηλώσεις, λέξεις αλλά λίγα περισσότερα από αυτό».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού το Σάββατο στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Ό,τι συμβαίνει στη Βόρεια Αφρική, την Ερυθραία, τη Σομαλία, τη Συρία, μάς δημιουργεί πραγματικά μια έκτακτη ανάγκη».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 32.000 μετανάστες έχουν φθάσει στη νότια Ιταλία και στη Μάλτα από την αρχή του χρόνου, περίπου τα δύο τρίτα των οποίων έχουν υποβάλει αιτήσεις ασύλου. «Υπάρχουν τόσο πολλές αφίξεις και δεν είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε την καταστροφή των τελευταίων δύο εβδομάδων», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα.

Τ.Σ.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.