Κοσμος

WSJ: Η Ελλάδα καλλιεργεί επιχειρηματικές ευκαιρίες στην κάνναβη

Η ευρωπαϊκή τάση νομιμοποίησης προκαλεί επιχειρηματική έκρηξη στην «Ευρωπαϊκή Καλιφόρνια» καθώς αυξάνεται η ιατρική χρήση

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kannabi
Κάνναβη

Η Ελλάδα αναδύεται σιγά σιγά από την χρηματοπιστωτική κρίση της τελευταίας δεκαετίας και μόλις εξέδωσε τις δύο πρώτες άδειες σε ιδιωτικές εταιρείες για να καλλιεργήσει κάνναβη ενώ πρόκειται να χορηγήσει 12 ακόμη αυτό το μήνα, αναφέρει σε κεντρικό άρθρο της η Wall Street Journal.

Η Ελλάδα νομιμοποίησε την κάνναβη για ιατρική χρήση το 2017 και ήρε  την απαγόρευση της καλλιέργειας και της παραγωγής της το 2018. Η χρήση ιατρικής κάνναβης επιτρέπεται επί του παρόντος σε εννέα χώρες της Ευρώπης, αν και αρκετές εξετάζουν το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν, συνεχίζει το άρθρο.

«Είναι η Ευρωπαϊκή Καλιφόρνια», δήλωσε ο James Ickes, διευθύνων σύμβουλος της Devcann, μιας εταιρείας με έδρα το Οχάιο που επενδύει 12 εκατομμύρια ευρώ για την καλλιέργεια, επεξεργασία και εξαγωγή ιατρικής και βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα.

Οι επενδύσεις στη βιομηχανία κάνναβης έχουν απογειωθεί στη Βόρεια Αμερική χάρη στην πρόσφατη νομιμοποίηση στον Καναδά, με την εμφάνιση νεοσύστατων επιχειρήσεων και την αύξηση των μετοχών των εταιρειών μαριχουάνας. Η «έκρηξη» αυτή αναμένεται να εξαπλωθεί στις ΗΠΑ μετά τη μετάβαση τον Δεκέμβρη του 2018 του Farm Bill, που νομιμοποιεί τη βιομηχανική κάνναβη και τη χαλάρωση των περιορισμών της μαριχουάνας σε τρία ακόμη κράτη κατά τις ενδιάμεσες εκλογές.

Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης με άφθονο ήλιο και ήπιους χειμώνες, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Κύπρος, αποτελούν το ιδανικό μέρος για την καλλιέργεια κάνναβης και πρόκειται να αποτελέσουν το κέντρο της νόμιμης βιομηχανίας κάνναβης στην Ευρώπη.

Η προσιτή εργασία και η εύκολη πρόσβαση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθιστούν την τοποθεσία ιδανική. Οι επενδυτές και οι επιχειρήσεις του κλάδου εκτιμούν ότι η αγορά της ιατρικής-κάνναβης στην Ευρώπη θα μπορούσε να υπερβεί τις ετήσιες πωλήσεις των 50 δισ. ευρώ αναφέρει το άρθρο.

«Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος, καθώς είναι μία από τις λίγες χώρες που προσφέρει την ευκαιρία για εξαγωγή και η τοποθεσία της είναι ιδανιή: ένα μονοπάτι για την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο κ. Ickes.

Οι πρώτες άδειες θα διευκολύνουν την αρχική επένδυση ύψους 185 εκατ. ευρώ, η οποία θα μπορούσε να φθάσει το 1 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια, δήλωσαν αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης.

nikos-karanikas
Νίκος Καρανίκας/ ©INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Νίκος Καρανίκας, ο οποίος συντονίζει το σχέδιο κυβέρνησης για τη βιομηχανία κάνναβης, δήλωσε ότι τουλάχιστον 10 ακόμη εταιρείες, κυρίως από τον Καναδά και το Ισραήλ, επιδιώκουν να επενδύσουν μεταξύ 10 και 100 εκατομμυρίων ευρώ στον τομέα. Στόχος όλων είναι οι εξαγωγές προς πλουσιότερες και μεγαλύτερες αγορές, όπως η Γερμανία.

Η καναδική εταιρεία Tilray, η οποία το 2016 έγινε η πρώτη εταιρεία που εξάγει προϊόντα κάνναβης στην Ευρώπη από τη Βόρεια Αμερική, άρχισε να καλλιεργεί τα φυτά της στην κεντρική Πορτογαλία πέρυσι.

«Βλέπουμε την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tilray Brendan Kennedy. «Όταν μπήκα στον τομέα το 2010, η ιατρική κάνναβη ήταν νόμιμη σε 15 χώρες. Σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 35 χώρες και είναι ξεκάθαρο για μένα ότι θα υπάρξουν περισσότερες από 60 στους επόμενους 24-36 μήνες», πρόσθεσε.

Η Κύπρος σχεδιάζει επίσης να χορηγήσει σύντομα τις πρώτες άδειές της. «Οι αντιλήψεις αλλάζουν καθώς ο τομέας ανοίγει», δήλωσε ο Ανδρέας Γεννηματάς, συνεργάτης σε δύο εταιρείες, που πρόκειται να αρχίσουν να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. «Είναι σαν το Διαδίκτυο στα τέλη της δεκαετίας του '90».

Ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας είναι παραδοσιακά συντηρητικό και σκεπτικιστικό απέναντι στην καλλιέργεια κάνναβης.

Η κ. Παππά και ο σύζυγός της, ιδιοκτήτες του Kannabishop, δήλωσαν ότι συνάντησαν ευρεία αποδοκιμασία για πολλά χρόνια. Σύντομα μετά το άνοιγμα του καταστήματός τους, η αστυνομία ερεύνησε και συγκέντρωσε στοιχεία, μεταξύ των οποίων ένα ζευγάρι σορτς πυγμαχίας που πωλούνταν στο κατάστημα, για να δοκιμάσουν παράνομα ναρκωτικά.

Παρόλο που τα ρούχα κατασκευάστηκαν από βιομηχανική κάνναβη και όχι από μαριχουάνα που περιείχε την ψυχοδραστική χημική ουσία THC, κατηγορήθηκαν για διακίνηση ναρκωτικών. Πολλοί από τους φίλους και τους συγγενείς του ζευγαριού γύρισαν τις πλάτες τους, είπαν. Ο πεθερός της πώλησε το σπίτι του για να τους βοηθήσει.

Σήμερα, όμως, η Ελλάδα έχει ανάγκη από επενδύσεις για να την βοηθήσει να ανακάμψει από τα βαθιά της οικονομικά δεινά και η κριτική για το νέο κύμα των επενδύσεων στην κάνναβη έχει χαθεί.

«Η οικονομική ύφεση έχει κάνει την περιοχή να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο Αργύρης Μουντζούρης, σύζυγος της κυρίας Παππά. «Είμαστε μια κοινωνία σε κρίση που αναζητά νέα επενδυτικά μοντέλα τόσο για τη γεωργία μας όσο και για τις βιομηχανίες μας - και αυτή η βιομηχανία μπορεί να προσφέρει και τα δύο».

Προς το παρόν, καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν σκοπεύει να νομιμοποιήσει την παραγωγή κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Οι επενδυτές λένε ότι επικεντρώνονται στην ιατρική κάνναβη προς το παρόν, αλλά ότι η κάνναβη θα μπορούσε να ακολουθήσει εάν οι αρνητικές αντιλήψεις για το φυτό υποχωρήσουν. Η νομιμοποίηση για τη χρήση ενηλίκων θα μπορούσε να διπλασιάσει τις ευρωπαϊκές επενδύσεις στον τομέα, εκτιμούν οι επενδυτές.

Ο Οδυσσέας, η 18χρονη γάτα της κας Παππά και του κ. Μαντζούρη, είναι ένας από τους πρώτους ασθενείς που παίρνουν την κάνναβη στην Ελλάδα. Υποφέρει από αρθρίτιδα και άλλους πόνους που σχετίζονται με την ηλικία. Μια ημερήσια δόση λαδιού κάνναβης στο φαγητό του τον κάνει πιο ενεργητικό και παιχνιδιάρικο, είπε το ζευγάρι. Ελπίζουν δε, ότι άλλοι Έλληνες θα απολαύσουν παρόμοια οφέλη σύντομα.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.