Κοσμος

Ζάεφ: Μοντέλο ειρηνικής επίλυσης διαφορών και για άλλες χώρες χαρακτήρισε τις Πρέσπες

«Ελπίζω ότι και τα δύο κοινοβούλια θα έχουν το θάρρος και την υπευθυνότητα να επικυρώσουν τη Συμφωνία»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μοντέλο ειρηνικής επίλυσης διαφορών και για άλλες χώρες χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 και το tvxs.gr ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ. Εξέφρασε την ελπίδα τόσο το κοινοβούλιο των Σκοπίων όσο και το ελληνικό να βρουν το θάρρος να την υπερψηφίσουν.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος. Δεν ξέρω τι θα αποφασίσει το κοινοβούλιό μας εδώ στα Σκόπια αλλά εργάζομαι πάνω σε αυτό γιατί το πιστεύω. Δεν ξέρω τι θα συμβεί στο Ελληνικό κοινοβούλιο αλλά ελπίζω ότι και τα δύο κοινοβούλια θα έχουν το θάρρος. Όχι μόνο θάρρος αλλά και υπευθυνότητα. Ξέρω ότι κάναμε τεράστια βήματα. Κι αν επικυρώσουν τα δύο κοινοβούλια θα είναι τεράστιο βήμα στ’ αλήθεια. Δεν είναι ένα θέμα μεταξύ του Κοτζιά με τον Ντιμιτρόφ ή του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζάεφ. Θα είναι ανάμεσα στα κοινοβούλιά μας και κατ’ επέκταση ανάμεσα στους πολίτες μας. Το υπόσχομαι ότι θα φέρει μόνο πλεονεκτήματα». 

Σχετικά με την επίσημη πρόταση της νομπελίστριας κας Μπουσαναουϊ να δοθεί το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2019 στον ίδιο και τον Αλ. Τσίπρα είπε: «Αισθάνομαι έκπληκτος! Είναι μεγάλη τιμή για μένα, μεγάλη τιμή για τη χώρα μου. Τιμή για τους φίλους μου τους Έλληνες, τη χώρα σας, τον φίλο μου Αλέξη Τσίπρα αλλά και για τον Νίκο Κοτζιά που δεν είναι πια υπουργός. Ελπίζω ότι η μεγάλη πλειοψηφία θα το εκτιμήσει γιατί έχουμε δημιουργήσει ήδη ένα πολύ καλό μοντέλο. Πως να χτίζεις μια φιλία. Πως να ανοίγεις το μέλλον για τους πολίτες για τη νέα γενιά, για το πως ενεργούν υπεύθυνοι πολιτικοί».

«Πιστεύω ότι οι δύο χώρες θα αφήσουμε μια κληρονομιά στις νέες γενιές αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου γιατί το μοντέλο που βρήκαμε είναι ο σωστός τρόπος να λύνεις τα προβλήματα μεταξύ χωρών και εθνών με ειρηνικό τρόπο» δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ και αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της συμφωνίας. 

«Πιστεύω ακράδαντα ότι τα πλεονεκτήματα θα τα νιώσουν όλοι πολύ σύντομα. Μετά από λίγους μήνες, αφού θα έχει επικυρωθεί η συμφωνία στα δύο κοινοβούλια. Μέχρι τώρα αυτή η συμφωνία έχει φέρει 18,7% αύξηση στις εμπορικές συναλλαγές και για τις δύο χώρες. Κάθε χρόνο έχουμε 1.7 εκατ. πολίτες που επισκέπτονται την Ελλάδα. Σταθερά 1.5 εκατομμύριο πολίτες την επισκέπτονται . Αυτό δείχνει μια αληθινή φιλία, που υπάρχει ανάμεσα στους πολίτες μας. Χρειαζόμαστε ανοιχτές πόρτες για περισσότερα πράγματα. Για τον αθλητισμό, τον πολιτισμό , την εκπαίδευση, τον τουρισμό, την οικονομία. Πολλά πλεονεκτήματα έχουμε μπροστά μας και ευκαιρίες  και θα το νιώσουν και οι πολίτες μας πολύ σύντομα». 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ