Κοσμος

Χάκερς για χρόνια «παρακολουθούν» τους διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των NYT για τα σοβαρά κενά ασφαλείας στις Βρυξέλλες

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Χάκερς κατάφεραν με απόλυτη επιτυχία να έχουν στο στόχαστρό τις διπλωματικές επικοινωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μακρά μάλιστα χρονική περίοδο, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα των New York Times.

Οι χάκερς κατέβασαν χιλιάδες μηνύματα και τηλεγραφήματα στα οποία κοινοτικοί διπλωμάτες εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τις επιλογές του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια ευρεία γκάμα ζητημάτων, από τις τις δυσκολίες στις σχέσεις με Ρωσία και Κίνα μέχρι τον κίνδυνο αναβίωσης του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. 

Περισσότερα από 1.100 τηλεγραφήματα περιήλθαν στην κατοχή της αμερικανικής εφημερίδας από την ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας Area 1, η οποία και ανακάλυψε την διαρροή. Η εταιρεία πιστεύει ότι οι χάκερς δούλευαν για λογαριασμό του κινεζικού στρατού.

«Μετά από μια δεκαετή εμπειρία στην παρακολούθηση των κινεζικών κυβερνο-επιχειρήσεων… δεν υπάρχει ουδεμία αμφιβολία ότι αυτή η εκστρατεία συνδέεται με την κυβέρνηση της Κίνας», δηλώνει ειδικός σε θέματα κυβερνοεπιθέσεων στην αμερικανική εφημερίδα.

Στα τηλεγραφήματα υπάρχουν πληροφορίες για συζητήσεις με ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας, του Ισραήλ και άλλων χωρών, που μοιράζονταν μεταξύ τους οι χώρες της ΕΕ. Σε ένα από αυτά Ευρωπαίοι διπλωμάτες χαρακτηρίζουν τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του στη Φινλανδία ως «επιτυχημένη (τουλάχιστον για τον Πούτιν».

Σε ένα άλλο τηλεγράφημα, που γράφτηκε ύστερα από συνάντηση της 16ης Ιουλίου, αποκαλύπτονται λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων  Ευρωπαίων αξιωματούχων με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζιπίνγκ, ο οποίος εμφανίζεται να χαρακτηρίζει την τακτική του Τραμπ απέναντι στο Πεκίνο ως «αγώνα πυγμαχίας χωρίς κανόνες».  

Ένα τρίτο τηλεγράφημα από τις 7 Μαρτίου θέλει την Κάρολιν Βιτσίνι, αναπληρώτρια επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ουάσιγκτον να συστήνει στους εμπορικούς διπλωμάτες της κοινότητας να χαρακτηρίζουν τις ΗΠΑ ως «τον πιο σημαντικό μας εταίρο», ακόμη και εάν αμφισβητούν τον Τραμπ στα θέματα διαφωνίας (κλίμα, εμπόριο, Ιράν). 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι ίδιοι χάκερς παραβίασαν δίκτυα των Ηνωμένων Εθνών, του αμερικανικού οργανισμού AFL-CIO και υπουργείων Εξωτερικών ανά τον κόσμο.