Κοσμος

O Τραμπ καλεί Σερβία και Κόσοβο να καταλήξουν σε μια συμφωνία

Ο Λευκός Οίκος και η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Πρίστινα απέφυγαν να κάνουν κάποιο σχόλιο για το θέμα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, τον κάλεσε να κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία με τη Σερβία, όπως αναφέρεται στον επίσημο ιστότοπο του τελευταίου.

Η Σερβία και το Κόσοβο, που κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του το 2008, δεσμεύτηκαν το 2013 να προχωρήσουν σε διάλογο, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να επιλύσουν όλα τα μεταξύ τους ζητήματα. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος.

«Η αποτυχία να επωφεληθείτε από αυτή τη μοναδική ευκαιρία θα ήταν μια τραγική οπισθοδρόμηση, καθώς είναι απίθανο να παρουσιαστεί σύντομα μια νέα ευκαιρία για μια συνολική ειρήνη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επενδύσει στην επιτυχία του Κοσόβου ως ανεξάρτητου, εθνικά κυρίαρχου κράτους», σημειώνεται στην επιστολή που αναρτήθηκε σήμερα στον ιστότοπο του Θάτσι.

Ο Λευκός Οίκος και η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Πρίστινα απέφυγαν να κάνουν κάποιο σχόλιο για το θέμα.

Η ένταση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου κορυφώθηκε και πάλι την περασμένη εβδομάδα, όταν το κοινοβούλιο του Κοσόβου ενέκρινε τη δημιουργία στρατού, λίγες μόλις ημέρες αφότου το Βελιγράδι είχε προειδοποιήσει ότι μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να προκαλέσει "στρατιωτική επέμβαση" εκ μέρους των Σέρβων.

Τον περασμένο Ιούνιο ο Θάτσι είχε δηλώσει ότι θα επιδιώξει μια λύση με τη Σερβία, «διορθώνοντας τα σύνορα», κάτι που πολιτικοί και αναλυτές θεωρούν ότι σημαίνει ανταλλαγή εδαφών. Βρετανία και Γερμανία έχουν διαμηνύσει ότι δεν βλέπουν θετικά μια αλλαγή των συνόρων, όμως οι ΗΠΑ σημείωσαν ότι θα σέβονταν μια τέτοια λύση, εφόσον συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές.

Η επιστολή του Τραμπ αναφέρει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα χαιρόταν να υποδεχτεί στον Λευκό Οίκο τους προέδρους του Κοσόβου και της Σερβίας στο πλαίσιο μιας τέτοιας «ιστορικής συμφωνίας».

Το Κόσοβο έχει αναγνωριστεί από περισσότερες από 110 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, όχι όμως και από τη Σερβία, τη Ρωσία ή την Κίνα. Η Ουάσινγκτον παραμένει ο κυριότερος υποστηρικτής του Κοσόβου, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.