Κοσμος

Τα περήφανα γηρατειά είναι μύθος

Στην 58η θέση βρίσκεται η «αφιλόξενη» για τους ηλικιωμένους Ελλάδα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Άλλη μια πρωτιά για τη Σουηδία σε έρευνα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Στην έρευνα για τον παγκόσμιο Δείκτη Παρακολούθησης των Ηλικιών, οι Σουηδοί ηλικιωμένοι κατετάγησαν πρώτοι σε όλα τα απαραίτητα κριτήρια. Έχουν το μεγαλύτερο εισόδημα, καλύτερο πρόγραμμα συνταξιοδότησης, καλύτερη υγειονομική περίθαλψη, παιδεία και περιβάλλον.

n

Η Ελλάδα κατέλαβε την 58η θέση επί συνόλου 91 κρατών, χαμηλότερα από την Αλβανία (39η), την Κύπρο (57η) και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες πλην της Πολωνίας (62η). Ο Δείκτης δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Ηλικιωμένων που γιορτάζεται σήμερα, 1η Οκτωβρίου. Στη δεύτερη θέση η Νορβηγία και ακολουθούν Γερμανία, Ολλανδία, Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες στην όγδοη θέση. Στην τελευταία θέση βρίσκεται το Αφγανιστάν. Οι συντάκτες της έκθεσης στάθηκαν για άλλη μια φορά στους ανησυχητικούς ρυθμούς γήρανσης του παγκόσμιου πληθυσμού.

Οι ελληνικοί αριθμοί

n

Η έκθεση τονίζει ότι, όπως και οι άλλες χώρες στη νοτιοανατολική Ευρώπη, η Ελλάδα έχει πολλούς ηλικιωμένους. Ο πληθυσμός των ατόμων άνω των 60 ετών στη χώρα μας υπολογίζεται σε περίπου 2,8 εκατ. ή 24,7% του ελληνικού πληθυσμού (ένας στους τέσσερις κατοίκους). Η θέση της Ελλάδας στους τέσσερις επί μέρους δείκτες έχει ως εξής: 25η (εισοδηματική ασφάλεια) με βαθμό 81,2 στα 100, 47η (υγεία) με βαθμό 54,1 στα 100, 61η (απασχόληση- εκπαίδευση) με βαθμό 33,4 στα 100 και 82η (γενικότερο περιβάλλον) με βαθμό 51,6 στα 100. Γενικότερα, με «άριστα» το 100, η Ελλάδα βαθμολογείται με 47,4 όσον αφορά την αντιμετώπιση των ηλικιωμένων.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας μας και το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό ηλικιωμένων (22,7%) είναι φτωχοί, η Ελλάδα κατέχει σχετικά υψηλή θέση (25η) από άποψη εισοδηματικής ασφάλειας.

Από την άλλη όμως, η έκθεση επισημαίνει πως η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλά (82η) όσον αφορά το γενικότερο περιβάλλον για τους ηλικιωμένους, αναφέροντας ενδεικτικά πως μόνο το 43% των ατόμων άνω των 50 ετών νιώθουν ασφαλείς να κοιμηθούν μόνοι τους τη νύχτα και μόνο το 40% δηλώνουν ικανοποιημένοι με τη γενικότερη ελευθερία των επιλογών στη ζωή τους.

Λ.Χ.