- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απένειμε το βραβείο Ζαχάρωφ 2018 για την ελευθερία της σκέψης στον Ουκρανό σκηνοθέτη, Όλεγκ Σέντσοφ.
Το βραβείο παρέλαβαν η ξαδέρφη και ο δικηγόρος του Σέντσοφ, καθώς ο ίδιος βρίσκεται στις ρωσικές φυλακές, στη Σιβηρία, όπου εκτίει ποινή φυλάκισης 20 ετών με την κατηγορία ότι σχεδίαζε τρομοκρατικές πράξεις κατά της ρωσικής de facto κυριαρχίας στην Κριμαία.
Ο πρόεδρος του ΕΚ, Αντόνιο Ταγιάνι, δήλωσε τα εξής: «Ο Όλεγκ Σέντσοφ, τιμήθηκε για την ειρηνική του διαμαρτυρία κατά της παράνομης κατοχής της Κριμαίας. Τιμήθηκε επίσης, για το θάρρος του, την αποφασιστικότητά του και τη μάχη που δίνει για την υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτές είναι οι αξίες στις οποίες στηρίζεται η Ένωσή μας, ακόμα περισσότερο μετά την χθεσινή τρομερή επίθεση, αξίες που καλλιεργεί, υποστηρίζει και προωθεί».
«Η απεργία πείνας του Σέντσοφ και η θαρραλέα δημόσια στάση του τον κάνανε σύμβολο της μάχης για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων στη Ρωσία και σε ολόκληρο τον κόσμο», πρόσθεσε. Ο Πρόεδρος Ταγιάνι τόνισε ότι το Βραβείο έρχεται σε μια περίοδο μεγάλων εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και ζήτησε την αποκλιμάκωση της κατάστασης, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε την πλήρη στήριξη του για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Ζήτησε επίσης την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του Σέντσοφ και όλων των Ουκρανών που κρατούνται παράνομα στη Ρωσία και στην Κριμαία, καθώς και άλλων κατόχων του Βραβείου που βρίσκονται στη φυλακή: «Το Ζαχάρωφ δεν είναι απλά ένα βραβείο. Είναι δέσμευση. Και συνεχίσουμε να στηρίζουμε όλους τους νικητές του Βραβείου», τόνισε ο κ. Ταγιάνι.
Παραλαμβάνοντας το βραβείο εκ μέρους του ξαδέρφου της, η Ναταλια Καπλάν, περιέγραψε με πολύ παραστατικό τρόπο τη νεαρή ηλικία του Σέντσοφ, τη δράση του κατά την ανεξαρτητοποίηση της Κριμαίας αλλά και τα βασανιστήρια και τον ξυλοδαρμό που υπέστη όταν συνελήφθη και κατηγορήθηκε για πράξεις που δεν διέπραξε. «Ο Όλεγκ είναι ένας άνθρωπος που δεν τα παρατάει, δεν κάθεται ήσυχος στη γωνιά του. Είναι μαχητής από τη φύση του», είπε.
Μιλώντας για την απεργία πείνας που πραγματοποίησε ο ξάδερφός της για όλους τους Ουκρανούς πολιτικούς κρατούμενους, είπε ότι «στη διάρκεια της απεργίας πείνας του Όλεγκ, που διήρκησε 145 μέρες, κανένας πολιτικός κρατούμενος δεν απελευθερώθηκε, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι ηττήθηκε. Χάρις σε αυτόν, όλος ο κόσμος μίλησε για τις Ρωσικές πιέσεις. Πρόκειται για μια νίκη».
Κλείνοντας την ομιλία της διάβασε το μήνυμα που έγραψε ο ίδιος ο Όλεγκ: «Δεν μπορώ να βρίσκομαι στην τελετή αλλά μπορείτε να ακούσετε να λόγια μου. Ακόμα και αν κάποιος άλλος τις διαβάζει, οι λέξεις είναι το βασικό εργαλείο ενός ανθρώπου και πολύ συχνά το μόνο του εργαλείο, ειδικά όταν του έχουν στερήσει όλα τα υπόλοιπα».
Ο πρόεδρος Ταγιάνι, καλωσόρισε στο Κοινοβούλιο τους γονείς του υποψήφιου για το Βραβείο Ζαχάρωφ Νασερ Ζεφζαφί και τις επίσης 11 υποψήφιες ΜΚΟ, που σώζουν ζωές στη Μεσόγειο. Για την 30η επέτειο του Βραβείου, είπε ότι σκοπός του είναι η «στήριξη ανθρώπων και οργανισμών από όλο τον κόσμο που είναι απόλυτα προσηλωμένοι στη μάχη για κοινωνική δικαιοσύνη, συχνά μάλιστα λαμβάνοντας προσωπικό ρίσκο». «Πέντε νικητές του Βραβείου έχουν λάβει στη συνέχεια και Νόμπελ Ειρήνης», πρόσθεσε.