Κοσμος

Ο Ζάεφ φέρεται να μιλά για διδασκαλία «μακεδονικών» στην Ελλάδα

Σύμφωνα με σκοπιανό ιστότοπο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
zaev
Ζόραν Ζάεφ / © EPA/GEORGI LICOVSKI

O πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ φέρεται να έχει δηλώσει σύμφωνα με δημοσίευμα στον σκοπιανό ιστότοπος Vecer ότι μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών υπάρχει το ενδεχόμενο η «μακεδονική γλώσσα» να διδάσκεται και στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον σκοπιανό ιστότοπο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ φέρεται να δήλωσε τα παραπάνω το Σάββατο, όταν άρχισε η συζήτηση στην Ολομέλεια της σκοπιανής Βουλής για έγκριση των τεσσάρων τροποποιήσεων στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ενεργοποιηθεί η συμφωνία των Πρεσπών.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχει επιβεβαίωση του περιεχομένου της ομιλίας Ζάεφ από την ελληνική πλευρά, ούτε έχει γίνει κάποιο σχόλιο.

Η συμφωνία των Πρεσπών αναγνωρίζει «μακεδονική γλώσσα» διευκρινίζει ωστόσο πως ανήκει στην σλαβική οικογένεια και δεν σχετίζεται με την αρχαία Ελλάδα ή τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Από την πλευρά του πάντως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε υποστηρίξει πως η «μακεδονική γλώσσα» είχε αναγνωριστεί από την Ελλάδα το 1977, στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τα τοπωνύμια που έλαβε χώρα στην Αθήνα.

Η έκθεση από τη διάσκεψη και τα συνοδευτικά τεχνικά έγγραφα περιέχουν αναφορές σε «μακεδονική» γλώσσα και κάνουν λόγο «μακεδονικό κυριλλικό αλφάβητο».

ΝΔ: Οι δηλώσεις Ζάεφ προκαλούν όλους τους Έλληνες

«Η Νέα Δημοκρατία είχε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι η επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών ενθαρρύνει αντί να εξαλείφει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων και δυστυχώς δικαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και τονίζει ότι «οι δηλώσεις Ζάεφ για τη δυνατότητα διδασκαλίας της δήθεν μακεδονικής γλώσσας στην χώρα μας προκαλούν όλους τους Έλληνες. Και γι’ αυτό εξίσου προκλητική είναι και η αφωνία του πρωθυπουργού και υπουργού των εξωτερικών κ. Τσίπρα».

Με πληροφορίες από skai.gr

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.