- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες μεταξύ των Ελληνορθοδόξων της πόλης Άνκορατζ της Αλάσκας, η οποία επλήγη χθες στις 8:29 το πρωί τοπική ώρα (19:29 ώρα Ελλάδας) από ισχυρό σεισμό 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Όπως ανέφερε ο μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος (στη μητρόπολη του οποίου υπάγεται η ελληνική ορθόδοξη κοινότητα Μεταμορφώσεως στο Άνκορατζ), με βάση την ενημέρωση που είχε από τον ιερέα π. Βασίλειο Χίλχαουζ, έχουν διαπιστωθεί ρωγμές στον κυρίως ναό, ενώ έπεσαν στο πάτωμα και θραύτηκαν κομμάτια του πολυελαίου, χωρίς να τραυματιστεί κανείς.
Άλλες ζημιές επίσης διαπιστώθηκαν στο παρακείμενο κτήριο που χρησιμοποιείται για τα γραφεία της κοινότητας και ως εκπαιδευτικό κέντρο, ενώ στην αίθουσα της βιβλιοθήκης έπεσαν βιβλία από τα ράφια και σοφάδες.
Πάντως, είναι πρόωρο να εκτιμηθεί το μέγεθός των ζημιών, μέχρις ότου περάσουν οι επιθεωρητές της πολεοδομίας για να εξετάσουν το ναό και το κοινοτικό κέντρο. Μέχρι την ολοκλήρωση των ελέγχων, οι λειτουργίες θα διεξάγονται σε άλλο χώρο.
Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 13χλμ βόρεια του Άνκορατζ, μιας πόλης με πληθυσμό 300.000 κατοίκων. Σύμφωνα με τον μητροπολίτη Γεράσιμο στην περιοχή συνεχίζεται η έντονη μετασεισμική δραστηριότητα και υπάρχουν αναφορές για ζημιές. Στο Άνκορατζ υπήρξαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, ενώ οι αρχές ελέγχουν την ασφάλεια του συστήματος ύδρευσης. Επίσης ζημιές έχουν υποστεί αρκετοί δρόμοι, καθώς έχουν δημιουργηθεί μεγάλες και επικίνδυνες ρωγμές και λακκούβες σε πολλά σημεία.
Περίπου 100 ελληνορθόδοξες οικογένειες ανήκουν στην κοινότητα της Μεταμορφώσεως, η οποία ιδρύθηκε το 1953 και ο πρώτος ναός χτίστηκε το 1958. Η σημερινή εκκλησία και το κοινοτικό κέντρο άρχισαν να χτίζονται το 2010 και ολοκληρώθηκαν το 2014. Η κοινότητα έχει πανορθόδοξο χαρακτήρα κι η λειτουργία γίνεται κυρίως στην αγγλική με ορισμένα ελληνικά. Ωστόσο η Κυριακή Προσευχή λέγεται και σε άλλες γλώσσες, όπως αραβικά, αρμενικά, ουκρανικά, ρουμανικά και γαλλικά.
Η πρώτη ελληνική παρουσία στην Αλάσκα καταγράφεται στις αρχές του 18ου αιώνα, από Έλληνες που συνόδευαν Ρώσους ιεραπόστολους. Ωστόσο οι πρώτοι μετανάστες ήλθαν στις αρχές του 20ου αιώνα, για να εργαστούν στην κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής της Αλάσκας και ορισμένοι από αυτούς παρέμειναν μόνιμα και μετά την ολοκλήρωσή της και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του σημερινού Άνκορατζ.