Κοσμος

Κρεμλίνο: Κανένα πρόβλημα με την κίνηση πλοίων ανοικτά της Κριμαίας

Διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
epa-stringer.jpg
©EPA/STRINGER

Σε κατηγορηματική διάψευση των όσων ισχυρίζεται η Ουκρανία περί ύπαρξης προβλημάτων στη ναυσιπλοΐα στο ανατολικό τμήμα της Κριμαίας, προχώρησε η Ρωσία.

Ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας Βλοντίμιρ Ομελιάν κατηγόρησε το πρωί της Πέμπτης τη Μόσχα ότι απαγορεύει σε πλοία να αποπλεύσουν ή να καταπλεύσουν στην Αζοφική Θάλασσα, λίγες ημέρες μετά την κατάληψη τριών ουκρανικών πλοίων από δυνάμεις της ρωσικής Ακτοφυλακής. Ειδικότερα, υποστήριξε ότι η Ρωσία έχει αποκλείσει δύο ουκρανικά λιμάνια στην Αζοφική Θάλασσα (σ.σ. Μπερντιάνσκ και Μαριούπολη), απαγορεύοντας σε πλοία να αναχωρήσουν ή να εισέλθουν σε αυτά.

«Ο σκοπός είναι απλός: Θέτοντας σε αποκλεισμό ουκρανικά λιμάνια στην Αζοφική Θάλασσα, η Ρωσία ελπίζει να μας βγάλει εκτός του δικού μας εδάφους -περιοχής που είναι δική μας, σύμφωνα με όλες τις σχετικές διεθνείς νομοθεσίες» ανέφερε ο Ουκρανός αξιωματούχος.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε άγνοια για τους ουκρανικούς ισχυρισμούς, ξεκαθαρίζοντας ότι οι θαλάσσιες μεταφορές γίνονται κανονικά μέσω του πορθμού Κερτς στην Κριμαία, ο οποίος ελέγχεται από τη Ρωσία χωρίζοντας τη Μαύρη από την Αζοφική Θάλασσα.

Όπως είπε, τυχόν καθυστερήσεις συνδέονται με τις κακές καιρικές συνθήκες -πράγμα όχι σπάνιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο κάλεσε το ΝΑΤΟ να στείλει πολεμικά πλοία στην Αζοφική Θάλασσα, προκειμένου να βοηθήσουν τη χώρα του και «να εγγυηθούν την ασφάλεια». Από τη μεριά του ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ έκανε λόγο για «ουκρανικά καπρίτσια» με την ανοχή-υποστήριξη κρατών της Δύσης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.