Κοσμος

Στράβωσε το κλίμα στην Αυστραλία

Η συντηρητική κυβέρνηση διέλυσε το Συμβούλιο Κλιματικών Αλλαγών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
49709-101960.jpg

Οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων για τη συμβολή του ανθρώπου στην παγκόσμια κλιματική αλλαγή δεν πτοούν την νέα συντηρητική κυβέρνηση της Αυστραλίας. Με την ανάληψη των καθηκόντων του νέου πρωθυπουργού Τ. Άμποτ μάλιστα, η κυβέρνηση αποφάσισε τη διάλυση του Συμβουλίου Κλιματικών Αλλαγών και την απόλυση του καθηγητή Τιμ Φλάνερι, επικεφαλής του συμβουλίου και στενού συνεργάτη της πρώην πρωθυπουργού Τζούλια Γκίλαρντ.

Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος Ρετζ Χαντ, ήταν εκείνος που πληροφόρησε με επιστολή του τον κ. Φλάνερι για την απόλυσή του και τη διάλυση του Συμβουλίου. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργού, «ο Συνασπισμός πιστεύει ότι είναι ευθύνη του Υπουργείου Περιβάλλοντος να προσφέρει μελέτες, αναλύσεις και προτάσεις αναφορικά με τις κλιματικές αλλαγές, οπότε δεν υπάρχει λόγος λειτουργίας του Συμβουλίου Κλιματικών Αλλαγών». Η αρχηγός των Πρασίνων, Κριστίν Μάιλν, χαρακτήρισε «μαύρη μέρα» για την Αυστραλία και τις μελλοντικές γενιές, την απόφαση της κυβέρνησης να απολύσει τον Φλάνερι και να διαλύσει το Συμβούλιό του. «Οι γενιές του μέλλοντος θα βλέπουν αυτήν τη μέρα ως τη χρονική στιγμή που ο Άμποτ καταδίκασε τους ίδιους και τους συνανθρώπους τους στο κλιματικό χάος», είπε.

Ο καθηγητής Φλάνερι είχε από το 2007 εκφράσει τις ανησυχίες του για την υπερθέρμανση του πλανήτη, υποστηρίζοντας ότι «ούτε η βροχή δύναται να γεμίσει τα αποθέματα νερού και το σύστημα των ποταμών της χώρας. Στο Σίδνεϊ και την Αδελαΐδα, αλλά και στο Μπρισμπέιν, τα αποθέματα νερού είναι τόσο χαμηλά, που απαιτούνται άμεσα μηχανισμοί αφαλάτωσης ύδατος». Μετά την απόλυσή του δήλωσε με απογοήτευση, «Ο αυστραλιανός λαός έχει κάθε δικαίωμα να γνωρίζει τι συμβαίνει αναφορικά με τις κλιματολογικές αλλαγές, ποιες είναι οι επιπτώσεις τους στην υγεία μας, την οικονομία μας και το μέλλον μας. Έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν, παίρνοντας τις πληροφορίες αυτές από ένα ανεξάρτητο, αξιοκρατικό σώμα. Μόλις τώρα είδαμε ένα πρωτοφανές κλιματικό φαινόμενο, αυτό των πυρκαγιών στο Σίδνεϊ, πριν μπει η άνοιξη ακόμη, έπειτα από 12 μήνες απίστευτα υψηλής συνεχούς θερμοκρασίας».

Γ.Σ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.