- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταφθάνουν στην έκτακτη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών για το Brexit που θα κρίνει το μέλλον της συμφωνίας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Κοινότητα.
Κάλεσμα «να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους» απηύθυνε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ προσερχόμενος στη σημερινή έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να επικυρωθεί η συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
«Δουλέψαμε όλον αυτόν τον καιρό για να επιτύχουμε μια συμφωνία για την συντεταγμένη αποχώρηση του ΗΒ. Δουλέψαμε μαζί με το ΗΒ και ποτέ κατά του», δήλωσε ο Μ. Μπαρνιέ, υπογραμμίζοντας ότι «τώρα είναι η ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους». «Αυτή η συμφωνία είναι το απαραίτητο βήμα για να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη με το ΗΒ για να χτίσουμε το μέλλον. Παραμένουμε σύμμαχοι, εταίροι και φίλοι», κατέληξε ο Μ. Μπαρνιέ.
«Όλα θα μπορούσαν να συμβούν, τουλάχιστον τέσσερα πιθανά σενάρια μπορεί να εφαρμοστούν, αλλά εναπόκειται στη βρετανική πλευρά να αποφασίσει ποιο δρόμο θα επιλέξει», δήλωσε στους δημοσιογράφους η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, κατά την άφιξή της για τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Θα μπορούσε να είναι ένα δεύτερο δημοψήφισμα, νέες εκλογές, ένα αίτημα για επαναδιαπραγματεύσεις, υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα σενάρια, υπολογίζω», είπε η πρόεδρος της Λιθουανίας παρότι δεν δήλωσε δημόσια μια έκβαση στην περίπτωση που η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.
Μήνυμα Γιούνκερ: «Δεν υπάρχουν εύκολα διαζύγια»
Μήνυμα ότι η συμφωνία που συζητείται σήμερα στην ειδική σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες για το Brexit είναι η καλύτερη δυνατή έστειλε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την άφιξή του στους χώρους της συνόδου. Εξέφρασε την ελπίδα του το βρετανικό κοινοβούλιο να υπερψηφίσει τη συμφωνία, ενώ σχολίασε ότι δεν υπάρχουν «εύκολα διαζύγια».
«Η ΕΕ δεν θα αλλάξει τις δομικές της θέσεις και ελπίζω ότι το Βρετανικό κοινοβούλιο που είναι σοφό κοινοβούλιο θα επικυρώσει τη συμφωνία» ήταν το τελικό μήνυμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αισιόδοξος ο Ταγιάνι
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, δήλωσε αισιόδοξος κατά την άφιξη του στις Βρυξέλλες. «Είναι μια καλή συμφωνία και για τις δύο πλευρές», δήλωσε ο Ιταλός αναφερόμενος στο προσχέδιο συμφωνίας μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ. «Το Ηνωμένο Βασίλειο θα φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά όχι από την Ευρώπη», πρόσθεσε.
Στη μακρά πορεία της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, οι ηγέτες καλούνται σήμερα για να εγκρίνουν δύο βασικά έγγραφα του Brexit.
Αρχικά μια πολιτική δήλωση, η οποία αναφέρει ποιά θα είναι η σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ μετά τον Brexit - ορίζοντας πώς θα λειτουργήσουν ζητήματα σημασίας όπως το εμπόριο και η ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου.
Έπειτα τη συμφωνία αποχώρησης της ΕΕ, ένα νομικά δεσμευτικό έγγραφο 585 σελίδων που καθορίζει τους όρους της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Σε αυτό περιέχονται ζητήματα όπως τα έξοδα που θα πρέπει να καταβάλει το ΗΒ στην ΕΕ, τα δικαιώματα των πολιτών και στις δύο πλευρές της Μάγχης και τη συμβιβαστική πρόταση για τα σύνορα Βορείου Ιρλανδίας - Ιρλανδίας (γνωστό ως Backstop).
Στη σημερινή Σύνοδο δεν θα γίνει κάποια ψηφοφορία. Οι ηγέτες θα παραθέσουν τις απόψεις τους και με την έγκριση των δύο εγγράφων θα ξεκινήσει η επόμενη φάση της διαδικασίας. Η μπάλα θα περάσει στο Βρετανικό έδαφος και η Πρωθυπουργός Μέι η θα πρέπει να πείσει τους βουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου να υποστηρίξουν τη συμφωνία.
Πώς λύθηκε το αδιέξοδο του Γιβραλτάρ
«Μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Γιβραλτάρ δεν θα συμπεριληφθεί στο εδαφικό πλαίσιο των συμφωνιών, οι οποίες θα συναφθούν μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου», θα αναφέρουν οι ηγέτες της ΕΕ σε δήλωσή τους κατά τη σημερινή έγκριση της συμφωνίας για το Brexit, σύμφωνα με προσχέδιο που περιήλθε στο Bloomberg. «Ωστόσο, αυτό δεν αποκλείει την πιθανότητα σύναψης ξεχωριστών συμφωνιών μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου αναφορικά με το Γιβραλτάρ. Χωρίς προκατάληψη των αρμοδιοτήτων της ΕΕ και με πλήρη σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών μελών της, όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 4 παράγραφος 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ξεχωριστές αυτές συμφωνίες θα απαιτήσουν την προηγούμενη συμφωνία της Ισπανίας» όπως αναφέρεται στο προσχέδιο.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είχε ανακοινώσει από χθες ότι η Μαδρίτη και το Λονδίνο συμφώνησαν για το θέμα του Γιβραλτάρ, το τελευταίο εμπόδιο στην επικύρωση του σχεδίου συμφωνίας για το Brexit. «Μόλις ανακοίνωσα στον βασιλιά της Ισπανίας ότι η Ισπανία έχει καταλήξει σε συμφωνία για το Γιβραλτάρ», δήλωσε ο Σάντσεθ , σε ζωντανή μετάδοση στην τηλεόραση. «Ως εκ τούτου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα λάβει χώρα αύριο», ανέφερε, ανακοινώνοντας με σαφήνεια: «Η Ισπανία θα άρει το βέτο της και θα ψηφίσει υπέρ του Brexit»
Στη συμφωνία αναφέρεται ο Ισπανός πρωθυπουργός και σε ανάρτησή του στο twitter: «Φτάσαμε σε μια ιστορική συμφωνία και αύριο θα ψηφίσουμε υπέρ του Brexit. Η Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο δέχτηκαν τα αιτήματά μας. Η Ισπανία επιτυγχάνει μια τριπλή θωράκιση με την οποία μπορεί να αντιμετωπίσει οριστικά με το Ηνωμένο Βασίλειο το μέλλον του Γιβραλτάρ τα επόμενα χρόνια», γράφει.
Και η ισπανική El Pais γράφει πως ο πρόεδρος της κυβέρνησης επιβεβαιώνει ότι από τώρα και στο εξής η σχέση του Γιβραλτάρ με τις Βρυξέλλες θα «είναι μέσω της Ισπανίας». Την αλληλεγγύη και το διάλογο ως μέσο επίτευξης λύσεων εντός της ΕΕ, τόνισε από τη μεριά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκερ σε tweet του γραμμένο στα αγγλικά και ισπανικά, μετά από συνομιλία του με τον επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.
«Σώστε το Brexit»
Με ανοιχτή της επιστολή προς τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου η Τερέζα Μέι απηύθυνε δραματική έκκληση να στηρίξουν τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με την Ευρωπαϊκή Ένωση η βρετανίδα πρωθυπουργός για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ακόμη και η υποστήριξη από το ίδιο της το κόμμα για τη συμφωνία αυτή φαίνεται να εξαφανίζεται.
Στην επιστολή της η Μέι δηλώνει ότι θα διεξάγει μια εκστρατεία «ψυχή τε και σώματι» για να περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο τη συμφωνία της για Brexit .