- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Νιγηρία: Νεκροί 100 στρατιωτικοί από επίθεση τζιχαντιστών
Μία από τις πιο πολύνεκρες μετά το 2015
![62224-137655.jpg 62224-137655.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/contributor/62224-137655.jpg)
![boko.jpg boko.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2018/11/23/boko.jpg)
Τραγικός ο απολογισμός την Κυριακή με σχεδόν 100 νεκρούς στρατιωτικούς της Νιγηρίας κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικής επίθεσης που εξαπέλυσαν τζιχαντιστές εναντίον της βάσης τους, δήλωσαν πηγές προσκείμενες στις ένοπλες δυνάμεις την Πέμπτη, που απέδωσαν την ενέργεια στο Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ), μια φράξια της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ.
Ο απολογισμός αυτός σημαίνει πως η επίθεση ήταν μια από τις πιο πολύνεκρες αφότου ο Μουχαμαντού Μπουχάρι εξελέγη πρόεδρος το 2015 και εντείνει την πίεση με την οποία είναι αντιμέτωπος ενόψει των εκλογών του Φεβρουαρίου, πολύ περισσότερο διότι έχει κηρύξει τη νίκη της Νιγηρίας επί των τζιχαντιστών, η εξέγερση των οποίων είχε ξεσπάσει πριν από εννέα χρόνια.
Οι αντάρτες επιτέθηκαν εναντίον βάσης του στρατού που βρίσκεται στο χωριό Μετέλε, στη βορειοανατολική Πολιτεία Μπόρνο, επίκεντρο της εξέγερσης της Μπόκο Χαράμ και του ΙΚΔΑ, φράξιας που αποσπάστηκε από αυτήν.
«Οι αντάρτες μας κατέλαβαν εξαπίνης», αφηγήθηκε αξιωματικός του στρατού, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Η βάση κάηκε (...) χάσαμε περίπου 100 στρατιώτες. Υποστήκαμε τεράστιες απώλειες», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι. Ένας στρατιώτης είπε ότι κι άλλοι συνάδελφοί του σκοτώθηκαν την Τρίτη, όταν, στην προσπάθειά τους να ανασύρουν τα πτώματα των ανδρών που χάθηκαν στην αρχική επίθεση, έπεσαν σε ενέδρα.
«Τραπήκαμε όλοι σε φυγή, διότι δεν ξέραμε από πού μας έριχναν», είπε. «Σκότωσαν κάποιους από εμάς που είχαμε πάει να πάρουμε τα πτώματα των πεσόντων.»
«Αφήσαμε πίσω τον οπλισμό μας, άρματα μάχης (...) Είναι όλα εκεί. Το χωριό βρίσκεται ακόμα υπό τον έλεγχό τους», είπε ο ίδιος.
Τέσσερις πηγές έδωσαν τον ίδιο απολογισμό — έκαναν λόγο για περίπου εκατό νεκρούς στρατιωτικούς — όμως επισήμαναν ότι δεν είναι ακόμη παρά προσωρινός. Μια πέμπτη πηγή μίλησε για 96 νεκρούς, κυρίως στο Μετέλε, ένα χωριό κοντά στα σύνορα της Νιγηρίας με τον Νίγηρα.
Η Γερουσία της Νιγηρίας, στην οποία την πλειοψηφία έχει το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (People's Democratic Party, PDP), διέκοψε τη συνεδρίασή της την Πέμπτη, για να τιμήσει τους 44, όπως ανέφερε, πεσόντες στρατιωτικούς στην επίθεση στο Μετέλε.
Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την προεδρία Ατίκου Αμπουμπακάρ, που θεωρείται ο σημαντικότερος αντίπαλος του Μπουχάρι, προέτρεψε την κυβέρνηση να στηρίξει τις οικογένειες των πεσόντων.
Εκπρόσωπος της προεδρίας παρέπεμψε τις ερωτήσεις για το θέμα στο επιτελείο, διαβεβαιώνοντας πως αναμένεται να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις. Όμως εκπρόσωποι των ένοπλων δυνάμεων δεν απάντησαν όταν τους ζητήθηκαν σχόλια. Η κυβέρνηση και ο στρατός συχνά τείνουν να αποφεύγουν να παραδεχθούν την κλίμακα των απωλειών που υφίστανται οι ένοπλες δυνάμεις στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Οι τζιχαντιστές έχουν σκοτώσει εκατοντάδες στρατιωτικούς στην περιοχή αυτή τους τελευταίους μήνες.
Περίπου 50 υλοτόμοι απήχθησαν
Περίπου πενήντα χωρικοί, που είχαν πάει να κόψουν ξύλα για θέρμανση κοντά στα σύνορα της Νιγηρίας με το Καμερούν, απήχθησαν από φερόμενα ως μέλη της Μπόκο Χαράμ το Σαββατοκύριακο, δήλωσαν εξάλλου την Πέμπτη πηγές προσκείμενες στα σώματα ασφαλείας και σε παραστρατιωτικές ομάδες.
Η απαγωγή έγινε το Σάββατο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Όμαρ Κατσάλα, ηγέτης μιας πολιτοφυλακής που μάχεται εναντίον της Μπόκο Χαράμ στο πλευρό του στρατού.
«Δύο (χωρικοί) κατάφεραν να ξεφύγουν και μας είπαν το νέο αφού γύρισαν στα σπίτια τους», εξήγησε.
«Δεν έχουμε συγκεκριμένο αριθμό των ανθρώπων που απήχθησαν, αλλά γενικά, οι ξυλοκόποι μετακινούνται σε ομάδες των 50 και πάνω», συμπλήρωσε ο Κατσάλα.
Οι χωρικοί αναθάρρησαν και αποφάσισαν να ξαναπάνε να κόψουν ξύλα στο δάσος της Γούλγκο και τους θαμνότοπους γύρω από την Γκαμπόρου αφού ο στρατός και οι παραστρατιωτικοί διαβεβαίωσαν τον Οκτώβριο ότι έδιωξαν τους τζιχαντιστές από την περιοχή, ανέφερε από την πλευρά του ο Σέχου Μάντα, άλλο ένα μέλος παραστρατιωτικής οργάνωσης.
«Πιστεύουμε ότι ο αριθμός των προσώπων που απήχθησαν ξεπερνά τους 50», δήλωσε από την πλευρά του ο Μπαμπαγκάνα Μούσα, κάτοικος της Γκαμπόρου.
Το τηλεφωνικό δίκτυο είναι σχεδόν ανύπαρκτο στην περιοχή, όπου μαίνεται ο πόλεμος επί εννιά χρόνια, κάτι που εξηγεί την καθυστέρηση της ειδοποίησης για την απαγωγή.
Τον Απρίλιο, 18 υλοτόμοι δολοφονήθηκαν από την Μπόκο Χαράμ 15 χλμ. από την Γκαμπόρου. Τον Ιανουάριο, είχαν εξαφανιστεί 31 και δέκα από αυτούς είχαν δολοφονηθεί.
Πάνω από 27.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί αφότου ξέσπασε η εξέγερση των τζιχαντιστών της Μπόκο Χαράμ, το 2009, ενώ 1,8 εκατ. άλλοι έχουν εκτοπιστεί.
Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο ιδιοκτήτης του Χ έχει αποκτήσει άλλα 12 παιδιά με τρεις διαφορετικές γυναίκες
«Tο καλό θα υπερισχύσει», δηλώνει η Γιούλια Ναβάλναγια
Ο δράστης ομολόγησε ότι είχε ριζοσπαστικοποιηθεί μέσω διαδικτύου
Σε σταθερή κατάσταση η υγεία του ποντίφικα
Τι αναφέρει δημοσίευμα του Reuters
Το μοναχικό της ταξίδι - Ο Guardian τη χαρακτηρίζει «νεαρή ηρωίδα» - Δείτε εικόνες
Τραμπ, Βανς και Σία λένε πως ήρθε η ώρα οι Ευρωπαίοι (και οι Καναδοί, οι Μεξικανοί, οι Ιάπωνες) να επιστρέψουν μέρος από τα χρωστούμενα
Ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι πρώτοι στόχοι
Σαρωτικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες
Εξαιρούνται οι πυροσβέστες
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για το δυστύχημα στο Νόβι Σαντ
Τα νεότερα για την υγεία του
Δεν θα συμμετάσχουν οι Ευρωπαίοι – Τι αναφέρει το Politico
Συνελήφθη 23χρονος Σύρος
«Είναι τόσο προφανές ότι τα ΜΜΕ προσπαθούν να μας διχάσουν», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Μετά την ομιλία του Τζ. Ντ. Βανς που ανησύχησε τους ευρωπαίους ηγέτες
Τα βλέμματα πλέον είναι στραμμένα στους ευρωπαίους ηγέτες. Θέλουν να διαχωρίσουν ουσιαστικά τη στάση τους από τη νέα Διοίκηση των ΗΠΑ; Κι αν το αποφασίσουν, μπορούν να το κάνουν;
Ο Ουκρανός πρόεδρος αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία – Δεν υπάρχουν «εγγυήσεις ασφαλείας»
«Η Ευρώπη θα πει τη γνώμη της, αλλά δε θα είναι στο τραπέζι», τόνισε ο Κιθ Κέλογκ
Εκτός του ότι η ομιλία του στο Μόναχο είχε απαράδεκτα επιθετικό, διδακτικό και συγκαταβατικό τόνο, έδειχνε άγνοια τόσο του παρελθόντος όσο και της επικαιρότητας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.