Κοσμος

Υπόθεση Κασόγκι: Γερουσιαστές κατά Τραμπ για τη στήριξη στον πρίγκιπα Σαλμάν

Γερουσιαστές καλούν τον Ντόναλντ Τραμπ να προσδιορίσει αν ευθύνεται για τον φόνο ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ένας αμερικανός γερουσιαστής με επιρροή κατήγγειλε την Τρίτη την επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ να απαλλάξει από κάθε ευθύνη τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας όσον αφορά την υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, κρίνοντας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ μοιάζει να ανέλαβε να διαδραματίσει ρόλο «εταιρείας δημοσίων σχέσεων».

Ο Τραμπ διαβεβαίωσε την Τρίτη ότι η αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) δεν έχει στη διάθεσή της «τίποτα απόλυτα βέβαιο» που να ενοχοποιεί τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, παρότι σύμφωνα με τον Τύπο, η έρευνά της οδήγησε στο συμπέρασμα πως ο πρίγκιπας διάδοχος του χρόνου ήταν αυτός που διέταξε τον φόνο.

Ο αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε επίσης σε ανακοίνωσή του ότι οι ΗΠΑ εννοούν να «παραμείνουν απαρασάλευτος εταίρος της Σαουδικής Αραβίας».

«Δεν πίστευα ποτέ ότι θα έβλεπα τη μέρα που ο Λευκός Οίκος θα μετατρεπόταν σε εταιρεία δημοσίων σχέσεων που δουλεύει για τον σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο», σχολίασε δηκτικά μέσω Twitter ο Ρεπουμπλικάνος Μπομπ Κόρκερ, επικεφαλής της ισχυρής Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Κι άλλοι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές επέκριναν την επιλογή του Τραμπ να υπερασπιστεί το βασίλειο.

«Αυτή η ανακοίνωση σημαίνει Πρώτα η Σαουδική Αραβία, όχι Πρώτα η Αμερική», πέταξε ο Ραντ Πολ, παραπέμποντας σε ένα από τα κεντρικά προεκλογικά συνθήματα του μεγιστάνα.

«Οι "στενοί σύμμαχοι" δεν σχεδιάζουν τη δολοφονία ενός δημοσιογράφου. Οι "στενοί σύμμαχοι" δεν στέλνουν έναν πολίτη τους σε παγίδα για να τον σκοτώσουν», ανέφερε μέσω Twitter ο Τζεφ Φλέικ, επίσης Ρεπουμπλικάνος, αλλά συχνά επικριτικός έναντι του ενοίκου του Λευκού Οίκου.

Ακόμη και ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ο οποίος κατά τα άλλα θεωρείται προσκείμενος στον Τραμπ, ανέφερε την Κυριακή ότι βρίσκει «αδύνατον να πιστέψει» πως ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας αγνοούσε τι σχεδίαζε να κάνει η ομάδα των εκτελεστών η οποία στάλθηκε στην Τουρκία για να σκοτώσει τον Κασόγκι, αρθρογράφο τα τελευταία χρόνια της εφημερίδας Washington Post, που είχε επικρίνει αποφάσεις του παλατιού.

Γερουσιαστές καλούν τον  Ντόναλντ Τραμπ να προσδιορίσει αν ευθύνεται για τον φόνο ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Τα ηγετικά στελέχη της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Γερουσίας ζήτησαν την Τρίτη η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να εξετάσει το εάν και κατά πόσον ο σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν φέρει ευθύνη για τον φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές του Οκτωβρίου.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ και ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ απηύθυναν επιστολή στον πρόεδρο Τραμπ, πυροδοτώντας με αυτήν την έναρξη μιας διαδικασίας βάσει του Νόμου Μαγκνίτσκι για την παγκόσμια λογοδοσία για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ καλείται να προσδιορίσει αν κάποιο πρόσωπο στο εξωτερικό ευθύνεται για μια συγκεκριμένη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Τουρκία δεν αποκλείει το να ζητήσει έρευνα του ΟΗΕ για τον φόνο του Κασόγκι

Στο μεταξύ, αναφερόμενος επίσης στην υπόθεση Κασόγκι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν είναι εντελώς ικανοποιημένη με το επίπεδο της συνεργασίας των αρχών της Σαουδικής Αραβίας και πρόσθεσε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η χώρα του να ζητήσει επίσημα να διενεργηθεί διεθνής έρευνα από τον ΟΗΕ.

«Μέχρι τώρα, αποδεχθήκαμε τις προσφορές που μας έκανε η Σαουδική Αραβία να συνεργαστεί μαζί μας ανεπιφύλακτα. Όμως, εξετάζοντας τη συνεργασία αυτή τη στιγμή, καθώς δεν μπορούμε να λάβουμε απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσα μόλις (σ.σ. ουσιαστικά, ποιος διέταξε τον φόνο), η συνεργασία δεν βρίσκεται ακριβώς στο επίπεδο που θέλουμε», τόνισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο.

«Αν υπάρξει αδιέξοδο, αν η έρευνα δεν μπορέσει να προχωρήσει, να πάει πιο μακριά, ή εάν δεν υπάρξει πλήρης συνεργασία, τότε θα προχωρήσουμε στις απαραίτητες επίσημες διατυπώσεις για (να διενεργηθεί) μια διεθνής έρευνα», συνέχισε, προσθέτοντας ότι συζήτησε σχετικά με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.