Κοσμος

Μακρόν: «Δεν θέλω η Ευρώπη να αγοράζει πλέον αμερικανικά όπλα»

Συνεχίζεται η κόντρα του Γάλλου προέδρου με τον Τραμπ για τα εξοπλιστικά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
macron-trump.gif

Την επιθυμία του για μια «αυτόνομη» Ευρώπη στον τομέα των εξοπλιστικών, η οποία θα σταματήσει να προμηθεύεται όπλα «made in USA» και θα στηρίζεται στη δική της αμυντική βιομηχανία, επανέλαβε, αυτήν τη φορά σε συνέντευξή του στο CNN, ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Δεν θέλω να δώ τις ευρωπαϊκές χώρες να αυξάνουν τον προϋπολογισμό της άμυνας για να αγοράσουν αμερικανικά ή άλλα όπλα ή υλικά προερχόμενα από τη βιομηχανία σας. Αν αυξάνουμε τον προϋπολογισμό μας, είναι για να οικοδομήσουμε την αυτονομία μας» ξεκαθάρισε ο Γάλλος πρόεδρος.

 

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ βρίσκεται στο Παρίσι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Μακρόν τον υποδέχτηκε το Σάββατο στο Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων, επιχειρώντας να ρίξει τους τόνους.

Ο Τραμπ είχε εκφράσει νωρίτερα τη δυσφορία του μέσω Twitter για τη στάση του Γάλλου προέδρου στα εξοπλιστικά.

«Ο πρόεδρος Μακρόν προτείνει να κατασκευάσει η Ευρώπη τον δικό της στρατό για να προστατευτεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και τη Ρωσία», έγραψε το βράδυ της Παρασκευής. Και συνέχισε: «Πολύ προσβλητικό, αλλά ίσως η Ευρώπη θα έπρεπε πρώτα να πληρώσει το μερίδιό της στο ΝΑΤΟ που οι ΗΠΑ επιχορηγούν σε μεγάλο βαθμό».

 

Ερωτηθείς τι εννοούσε όταν έγραψε το συγκεκριμένο μήνυμα στο Twitter, εξήγησε: «Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ευρώπη, όμως πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη. Αυτήν τη στιγμή το μεγάλο βάρος το επωμίζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες»

Ο Ντόναλντ Τραμπ καλεί τακτικά τις ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες τους, εκτιμώντας πως οι ΗΠΑ πληρώνουν υπερβολικά υψηλό μερίδιο στον προϋπολογισμό της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.