- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Επίδειξη ενότητας από Μέρκελ-Μακρόν 100 χρόνια μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο
Ο ένας κράτησε το χέρι του άλλου σε μια έντονα συναισθηματικά φορτισμένη τελετή
Εκατό χρόνια μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας κράτησαν ο ένας το χέρι του άλλου σε μια έντονα συναισθηματικά φορτισμένη τελετή για την υπογραφή της ειρηνευτικής συνθήκης της Ανακωχής.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επιθεώρησαν το άγημα μιας κοινής γαλλογερμανικής ταξιαρχίας προτού κάνουν τα αποκαλυπτήρια μιας πλακέτας, φόρο τιμής στη συμφιλίωση και την φιλία μεταξύ των αντιπάλων στους δύο παγκόσμιους πολέμους.
«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ειρήνη εδώ και 73 χρόνια. Επικρατεί η ειρήνη διότι εμείς το επιθυμούμε, επειδή η Γερμανία και η Γαλλία επιθυμούν την ειρήνη» είπε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους μιλώντας σε νέους, έχοντας την επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης στο πλευρό του.
«Επομένως το μήνυμα είναι— εάν θέλουμε να τιμήσουμε τη θυσία αυτών των στρατιωτών που είπαν «Όχι ξανά», να μην υποκύψουμε ποτέ στα θλιβερά πάθη μας, ούτε στις προσπάθειες να μας διχάσουν».
Σε μια επίδειξη ενότητας, ο Μακρόν και η Μέρκελ κάθισαν στο βαγόνι, όπου υπογράφηκε η ειρηνευτική συνθήκη και ξεφύλλισαν ένα αναμνηστικό βιβλίο. Κατόπιν, υπέγραψαν το βιβλίο και κράτησαν για μία ακόμη φορά ο ένας το χέρι του άλλου.
Ήταν μια τελετή με υψηλή συμβολική αξία, αφού για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια, Γερμανός ηγέτης επισκέφθηκε τον ιστορικό αυτό χώρο της Κοπιένης
Οι δύο ηγέτες αποκάλυψαν στη βάση του εκεί ευρισκόμενου μνημείου, μια νέα μεταλλική πλάκα, στην οποία υπογραμμίζεται η αξία της συμφιλίωσης των δύο χωρών. Αναγράφεται : «Με την ευκαιρία της εκατονταετηρίδας της ανακωχής του 1918, ο κ. Εμανουέλ Μακρόν πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και η κα Ανγκελα Μέρκελ Καγκελάριος της Συνομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, επαναβεβαίωσαν εδώ την αξία της Γάλλο-γερμανικής συμφιλίωσης στην υπηρεσία της Ευρώπης και της Ειρήνης».
Μετά την επιθεώρηση των στρατιωτών της γάλλο-γερμανικής ταξιαρχίας που ήταν παρόντες, οι δύο ηγέτες κατέθεσαν στεφάνι και κράτησαν λίγα λεπτά σιγής μπροστά στην πλάκα.
Στη συνέχεια εισήλθαν στο βαγόνι (ακριβές αντίγραφο, το γνήσιο κατέστρεψε ο Χίτλερ) όπου υπογράφηκε η ανακωχή και υπέγραψαν το livre d'or (βιβλίο επισκεπτών).
Η εικόνα θεωρείται ιδιαίτερα ισχυρή γιατί είναι η πρώτη φορά που ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα ηγέτης βρίσκονται σε αυτό το βαγόνι βάζοντας την υπογραφή τους κάτω από τη διαβεβαίωση της συμφιλίωσης των χωρών τους.
Στην τελετή της Κοπιένης ήταν παρόντες οι επιζώντες μαχητές του πολέμου, οι αιρετοί της περιοχής, πολλές προσωπικότητες από τη Γαλλία και τη Γερμανία και πολλοί νέοι από τις δύο χώρες.
Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Ανγκελα Μέρκελ πέρασαν κοντά δυο ώρες χαιρετώντας και μιλώντας με τον κόσμο.
Απευθυνόμενος πάντα προς τους νέους μίλησε για την υποχρέωσή μας «να σταθούμε στο ύψος» αυτών που ζητούσαν οι σύγχρονοι του Μεγάλου Πολέμου φωνάζοντας «Ποτέ ξανά».
«Δεν θα πρέπει να κάνουμε την παραμικρή υποχώρηση στα θλιβερά πάθη, στους πειρασμούς διαίρεσης (...) εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου» υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.
Μετά την Κοπιένη, το νέο ραντεβού είναι στις 21.30 στο Μουσείο του Ορσέ όπου ο Γάλλος πρόεδρος παραθέτει δείπνο στους 85 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που έχουν καταφθάσει στο Παρίσι, για να παραβρεθούν αύριο στην τελετή για την εκατονταετηρίδα από τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ορισμένες βόρειες χώρες στέλνουν χρήματα στο Κίεβο εδώ και χρόνια, αλλά πολλοί Ευρωπαίοι δεν βλέπουν γιατί θα έπρεπε να το κάνουν
Μία συμφωνία που αναμενόταν από τον Σεπτέμβριο
Η συμφωνία που φέρνει τον Charlie Brown στη Sony
Πώς οι νέοι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται τη δημοκρατία και τη συλλογική πολιτική ταυτότητα
Όσα έχουν βρει το φως της δημοσιότητας μέχρι τώρα
Τι συμβαίνει στη χώρα των αυστηρών προτύπων ομορφιάς
Πώς οι αρχές έφτασαν στα ίχνη του
Το περιστατικό που οδήγησε στην ερήμην καταδίκη του
«Ήταν ενδεδειγμένη λύση», λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Κοινό στοιχείο σε περισσότερες από μία πλακέτες είναι και οι αναφορές στη Χίλαρι Κλίντον
Ζημιές στο μπαλκόνι, χωρίς τραυματισμούς
Η απόφαση θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει τη βιομηχανία κάνναβης στις ΗΠΑ
Η πόλη Στέιτσβιλ βρίσκεται περίπου 45 μίλια (72 χιλιόμετρα) βόρεια της Σάρλοτ
Ο Τραμπ έβαλε το όνομά του και στον πιο εμβληματικό πολιτιστικό θεσμό της Ουάσινγκτον
Το Διεθνές Δικαστήριο έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του Νετανιάχου
Οι δάσκαλοι θα λάβουν εκπαίδευση σε θέματα όπως η συναίνεση και οι κίνδυνοι της κοινοποίησης προσωπικών εικόνων
Φράσεις από το βιβλίο —που αφηγείται τη σεξουαλική εμμονή ενός ενήλικα άνδρα με ένα ανήλικο κορίτσι
Με μια νέα, τολμηρή πρόβλεψη επανέρχεται ο 48χρονος biohacker
Οι διαδηλωτές υπολογίζονται σε περίπου 7.300
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.