- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό που έστειλε στην Κομισιόν προς έγκριση, και ο οποίος υπερβαίνει τις προβλέψεις για τις δημόσιες δαπάνες σε συνάρτηση με το ύψος του συνολικού χρέους και τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης, κάλεσε το Eurogroup την Ιταλία μετά τη συνεδρίαση το βράδυ της Δευτέρας στις Βρυξέλλες.
Οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ έδωσαν διορία στον Ιταλό ομόλογό τους έως και τις 13 Νοεμβρίου για να παρουσιαστούν οι νέες αναθεωρημένες προτάσεις για τα δημοσιονομικά της ευρωπαϊκής χώρας.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η αμηχανία ήταν έντονη, καθώς η Ρώμη είχε φροντίσει να στείλει το μήνυμα μέσω κορυφαίων αξιωματούχων ότι δεν πρόκειται να μειώσει θεαματικά το ύψος των δημοσίων δαπανών. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ, ο οποίος -σύμφωνα με το Politico- είπε πως «δεν μπορείς να βγεις από μία κρίση, ξοδεύοντας».
Προς αυτήν την κατεύθυνση κάλεσε τη Ρώμη να σεβαστεί τους κανόνες που διέπουν τη ζώνη του ευρώ, επισημαίνοντας: «Ο,τιδήποτε διαφορετικό θα σήμαινε το τέλος της Ευρωζώνης».
Από τη μεριά του, πάντως, ο Τζιοβάνι Τρία εξέφρασε την ελπίδα οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ιταλίας να κατανοήσουν τις θέσεις της χώρας του και την οικονομική στρατηγική που επιθυμεί αυτή να εφαρμόσει.
Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ε.Ε., τα κράτη-μέλη οφείλουν να τηρούν το ετήσιο έλλειμμα του προϋπολογισμού κάτω από το 3% του ΑΕΠ, με το χρέος να μην υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ. Στην περίπτωση της Ιταλίας, το έλλειμμα διαμορφώνεται στο 2,4% και το δημόσιο χρέος στο 132% του ΑΕΠ -δεύτερο μεγαλύτερο στην Ε.Ε. μετά από το ελληνικό.
«Φέρτε νέο προϋπολογισμό»
Στην κοινή δήλωση του, το Eurogroup επισημαίνει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι σύμφωνοι με την κίνηση της Κομισιόν να απορρίψει το προσχέδιο του εθνικού προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019 λόγω «σημαντικών παρεκκλίσεων από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».
«Υπενθυμίζουμε τη σημασία των υγιών δημόσιων οικονομικών και του συντονισμού τους στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) ως προϋπόθεση για μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και μια ομαλή λειτουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Η έμφαση στην επαρκή μείωση του χρέους και η πορεία προς τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο (ΜΔΣ) αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ΣΣΑ» τονίζεται στο κοινό ανακοινωθέν.
«Αναμένουμε από την Ιταλία και την Επιτροπή να ξεκινήσουν έναν ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο και από την Ιταλία να συνεργαστεί στενά με την Επιτροπή στην προετοιμασία ενός αναθεωρημένου δημοσιονομικού σχεδίου το οποίο είναι σύμφωνο με το ΣΣΑ» προστίθεται.
Αισιόδοξος ο πρόεδρος του Eurogroup
Για την κόντρα Ρώμης-Βρυξελλών ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως ο διάλογος με τις ιταλικές Αρχές θα αποδώσει καρπούς και η Ρώμη θα πειστεί να υιοθετήσει «βιώσιμα δημοσιονομικά στοιχεία».