- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Προειδοποίηση Τουσκ για τον «θανάσιμο κίνδυνο» μιας αποχώρησης της Πολωνίας από την ΕΕ
«Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, δραματικά σοβαρό»
![62224-137655.jpg 62224-137655.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/contributor/62224-137655.jpg)
![tusk.jpg tusk.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2018/05/15/tusk.jpg)
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε σήμερα τη συντηρητική κυβέρνηση της χώρας του για τον «θανάσιμα σοβαρό κίνδυνο» μιας αποχώρησης, ακόμη και ακούσιας, της Πολωνίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, δραματικά σοβαρό. Ο κίνδυνος είναι θανάσιμα σοβαρός. Και θα ήθελα, εκείνοι που εργάζονται προς αυτήν την κατεύθυνση, να ξαναέρθουν στα λογικά τους», είπε στους δημοσιογράφους ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας που θεωρείται από τους συντηρητικούς εθνικιστές του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι ως ο κυριότερος πολιτικός αντίπαλός τους.
«Το Polexit, δηλαδή η έξοδος της Πολωνίας από την ΕΕ, που φαίνεται δυστυχώς δυνατό, όχι επειδή ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι έχει ένα τέτοιο σχέδιο. Λέει ότι δεν σκέφεται κάτι τέτοιο – όποιος θέλει, τον πιστεύει, πρέπει να τον πιστέψει», συνέχισε. Όμως, υπενθύμισε ο Τουσκ, ούτε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο Ντέιβιντ Κάμερον, σχεδίαζε να βγάλει τη χώρα του από την ΕΕ και, αντιθέτως, έκανε ό,τι μπορούσε για να αποφύγει στο Brexit.
Επομένως «λίγο ενδιαφέρει αν ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι σχεδιάζει την έξοδο της Πολωνίας από την ΕΕ, εφόσον ξεκινά τις διαδικασίες που μπορεί να οδηγήσουν» σε μια τέτοια εξέλιξη, σχολίασε, αναφερόμενος στις τεταμένες σχέσεις της Βαρσοβίας με τις Βρυξέλλες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πολλές ευρωπαϊκές χώρες κατηγορούν τη συντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας ότι θέτει σε κίνδυνο τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου μέσω των αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεών της στη δικαιοσύνη.
Ο Τουσκ είπε επίσης ότι στις 11 Νοεμβρίου, την ημέρα που τιμάται η λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (και ταυτόχρονα συμπληρώνεται ένας αιώνας από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Πολωνίας) θα βρίσκεται στη χώρα του και όχι στο Παρίσι, για τους εορτασμούς για την επέτειο της ανακωχής.
«Πριν από 40 χρόνια, συμμετείχα για πρώτη φορά σε μια διαδήλωση στο Γκανσκ που τότε (επί κομμουνιστικού καθεστώτος) ήταν παράνομη. Έκτοτε, γιορτάζω κάθε χρονιά αυτήν την επέτειο. Αρνήθηκα την πρόσκληση του προέδρου (της Γαλλίας) Μακρόν για τις εκδηλώσεις στο Παρίσι. Είναι προφανές ότι, ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, την ημέρα της συμπλήρωσης ενός αιώνα από την ανεξαρτησία της Πολωνίας πρέπει να βρίσκομαι στη Βαρσοβία», κατέληξε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Tο καλό θα υπερισχύσει», δηλώνει η Γιούλια Ναβάλναγια
Ο δράστης ομολόγησε ότι είχε ριζοσπαστικοποιηθεί μέσω διαδικτύου
Σε σταθερή κατάσταση η υγεία του ποντίφικα
Τι αναφέρει δημοσίευμα του Reuters
Το μοναχικό της ταξίδι - Ο Guardian τη χαρακτηρίζει «νεαρή ηρωίδα» - Δείτε εικόνες
Τραμπ, Βανς και Σία λένε πως ήρθε η ώρα οι Ευρωπαίοι (και οι Καναδοί, οι Μεξικανοί, οι Ιάπωνες) να επιστρέψουν μέρος από τα χρωστούμενα
Ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι πρώτοι στόχοι
Σαρωτικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες
Εξαιρούνται οι πυροσβέστες
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για το δυστύχημα στο Νόβι Σαντ
Τα νεότερα για την υγεία του
Δεν θα συμμετάσχουν οι Ευρωπαίοι – Τι αναφέρει το Politico
Συνελήφθη 23χρονος Σύρος
«Είναι τόσο προφανές ότι τα ΜΜΕ προσπαθούν να μας διχάσουν», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Μετά την ομιλία του Τζ. Ντ. Βανς που ανησύχησε τους ευρωπαίους ηγέτες
Τα βλέμματα πλέον είναι στραμμένα στους ευρωπαίους ηγέτες. Θέλουν να διαχωρίσουν ουσιαστικά τη στάση τους από τη νέα Διοίκηση των ΗΠΑ; Κι αν το αποφασίσουν, μπορούν να το κάνουν;
Ο Ουκρανός πρόεδρος αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία – Δεν υπάρχουν «εγγυήσεις ασφαλείας»
«Η Ευρώπη θα πει τη γνώμη της, αλλά δε θα είναι στο τραπέζι», τόνισε ο Κιθ Κέλογκ
Εκτός του ότι η ομιλία του στο Μόναχο είχε απαράδεκτα επιθετικό, διδακτικό και συγκαταβατικό τόνο, έδειχνε άγνοια τόσο του παρελθόντος όσο και της επικαιρότητας
Ο Φρίντριχ Μερτς φαβορί για καγκελάριος μία εβδομάδα πριν ανοίξουν οι κάλπες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.