Κοσμος

Ρωσία: Επέζησε απεργίας πείνας που έκανε για 145 μέρες ο Ουκρανός Σεντσόφ

«Μην ανησυχείτε -επέζησα», λέει σε επιστολή του

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Ουκρανός κινηματογραφιστής Όλεγκ Σεντσόφ, ο οποίος έχει φυλακιστεί στη Ρωσία για «τρομοκρατία», δηλώνει σε επιστολή που έστειλε σε φίλο του ότι «επέζησε» της απεργίας πείνας που έκανε για 145 ημέρες ως τις αρχές Οκτωβρίου, μολονότι η κατάστασή του «δεν είναι ακόμη καλή».

«Βεβαίως, οι εξετάσεις μου δεν είναι ακόμη καλές, αλλά δεν είναι ούτε και κακές όπως ήταν προηγουμένως», σημειώνει ο κινηματογραφιστής στην επιστολή του προς τον Νικολάι Στσουρ, αντίγραφο της οποίας εξασφάλισε σήμερα το AFP.

«Μην ανησυχείτε -επέζησα», γράφει.

Θα πρέπει ακόμη να ακολουθεί μια ειδική δίαιτα και να παίρνει τα φάρμακά του, αλλά πλέον δεν του κάνουν μετάγγιση, προσθέτει.

Παρά τη διακοπή της απεργίας πείνας, η κατάσταση της υγείας του Σεντσόφ προκαλούσε μέχρι στιγμής έντονες ανησυχίες, σύμφωνα με τους συγγενείς του, οι οποίοι υπενθύμισαν ότι η αποκατάσταση έπειτα από μια απεργία πείνας είναι μια αρκετά περίπλοκη διαδικασία.

«Φαίνεται ότι βρίσκεται σε πορεία αποκατάστασης», δήλωσε και ο Νικολάι Στσουρ. «Δεν υπάρχει ακόμη απόλυτη βεβαιότητα ότι όλα θα τελειώσουν καλά. Όμως υπάρχει τώρα μια ελπίδα», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον Στσουρ, ο Όλεγκ Σεντσόφ διαθέτει αρκετή ενέργεια για να μπορεί να εργαστεί πάνω στα βιβλία του και τα σενάριά του «ορισμένα από τα οποία σχεδιάζει να έχει τελειώσει σε δύο μήνες».

Ο αντιτιθέμενος στην προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία κινηματογραφιστής καταδικάστηκε το 2015 από την ρωσική δικαιοσύνη σε 20ετή εγκλεισμό για «τρομοκρατία» και «λαθρεμπόριο όπλων», έπειτα από δίκη του για την οποία η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε ότι ήταν «σταλινική».

Ο 42χρονος κινηματογραφιστής άρχισε απεργία πείνας στα μέσα Μαΐου αξιώνοντας την απελευθέρωση όλων των Ουκρανών «πολιτικών κρατουμένων» που κρατούνται στη Ρωσία, προτού την σταματήσει έπειτα από 145 ημέρες, στις αρχές Οκτωβρίου, προκειμένου, όπως είπε, να αποφύγει την καταναγκαστική σίτισή του.

Στα τέλη του Οκτωβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του απένειμε το βραβείο Ζαχάροφ, σε αναγνώριση της «εξαιρετικής του συμβολής στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο».

Η G7 όπως και πολλές πολιτικές και καλλιτεχνικές προσωπικότητες έχουν ζητήσει την απελευθέρωσή του.