Κοσμος

Ξέμεινε από καύσιμα το Κέπλερ - Τερματίζει την αποστολή του μετά από 9,5 χρόνια

Και αφού ανακάλυψε χιλιάδες εξωπλανήτες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kepler.jpg
© EPA/NASA/Ames/JPL-Caltech

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ έμεινε από καύσιμα και θα «αποστρατευτεί» μετά από μια αποστολή που κράτησε 9,5 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων εντόπισε χιλιάδες εξωπλανήτες και έδωσε νέα ώθηση στην έρευνα για ηλιακά συστήματα που θα μπορούσαν να φιλοξενούν ζωή, ανακοίνωσε απόψε τη NASA.

Το Κέπλερ βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, σε απόσταση 156 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη. Όταν οι μηχανικοί της αποστολής σβήσουν τους ραδιοπομπούς του, θα απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο από τον πλανήτη, σύμφωνα με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

Το τηλεσκόπιο αποκάλυψε την τεράστια ποικιλία των πλανητών πέρα από το Γαλαξία μας και οι ανακαλύψεις του δείχνουν ότι τα μακρινά ηλιακά συστήματα διαθέτουν δισεκατομμύρια πλανήτες. Βοήθησε επίσης να εντοπιστεί το πρώτο φεγγάρι εκτός του δικού μας ηλιακού συστήματος. Χάρη σ' αυτό ανακαλύφθηκαν περισσότεροι από 2.600 εξωπλανήτες, από τους 3.800 που έχουν εντοπιστεί συνολικά τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Η αποστολή του Κέπλερ ξεκίνησε το 2009. Το 2013 παρουσίασε μια μηχανική βλάβη στο σύστημα που ελέγχει τον προσανατολισμό του, όμως οι επιστήμονες κατάφεραν να το διατηρήσουν σε λειτουργία. Τώρα όμως ξέμεινε από τα καύσιμα που είναι αναγκαία για να συνεχίσει και αποφασίστηκε να «συνταξιοδοτηθεί».

«Μολονότι είναι μια λυπηρή εξέλιξη, δεν είμαστε καθόλου δυσαρεστημένοι με την απόδοση αυτής της εκπληκτικής μηχανής. Τα εννιάμισι χρόνια πτήσης του Κέπλερ ήταν χρόνος υπερδιπλάσιος από τον αρχικό στόχο», εξήγησε ο Τσάρλι Σόμπερ, μηχανικός της NASA, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Διάδοχος του Κέπλερ στην εξερεύνηση του διαστήματος είναι το TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) που εκτοξεύτηκε τον περασμένο Απρίλιο για μια διετή αποστολή συνολικού κόστους 337 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η NASA εκτόξευσε το Κέπλερ στις 6 Μαρτίου 2009 με σκοπό να μάθει αν πλανήτες παρόμοιοι με τη Γη, που θα μπορούσαν να φιλοξενούν ζωή, είναι σπάνιοι ή συνηθισμένοι σε άλλα ηλιακά συστήματα. Το τηλεσκόπιο βρήκε 2.681 επιβεβαιωμένους τέτοιους πλανήτες και άλλους 2.899 «υποψήφιους» – συνολικά 5.580. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και οι περίπου 50 που είναι ίδιου μεγέθους και θερμοκρασίας με τη Γη.

«Ουσιασικά, το Κέπλερ άνοιξε την πύλη για την εξερεύνηση του σύμπαντος από την ανθρωπότητα», σχολίασε ο Ουίλιαμ Μπορούκι, ο πρώην επικεφαλής της αποστολής του διαστημικού τηλεσκοπίου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ευάλωτο Λος Άντζελες: Η 5η πλουσιότερη πολιτεία με το φτωχό δημόσιο ταμείο
Το ευάλωτο Λος Άντζελες: Η 5η πλουσιότερη πολιτεία με το φτωχό δημόσιο ταμείο

Παρότι τα προβλήματα δεν λύνονται με το να τους ρίχνεις λεφτά, ένας πληθυσμός 40 εκατομμυρίων μαζί με ένα τόσο εκτεταμένο δίκτυο υποδομών σημαίνει τεράστιες δημόσιες ανάγκες και πολυδάπανους μηχανισμούς

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.