Κοσμος

10 σουρεάλ νόμοι της Γηραιάς Ηπείρου: Στη Γαλλία επιτρέπεται να παντρευτείς νεκρό!

Νόμοι που θα νομίζεις ότι τους έγραψαν οι Monty Python

36975838_2294409237265938_5992879966755225600_n.jpg
Θάνος Γελαλής
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
corpse-bride-1200-1200-675-675-crop-000000.jpg

10 παράλογοι νόμοι που ισχύουν σε χώρες της Ευρώπης.

Μπαίνεις στο ταξί για να πας στη δουλειά και περιμένεις να ακούσεις κλασικά τον ταξιτζή να έχει βάλει π.χ. Καζαντζίδη στις 8 το πρωί. Στη Φινλανδία αυτό απαγορεύεται -όχι ο Καζαντζίδης, η μουσική γενικά. Αυτός και άλλοι εννιά περίεργοι νόμοι θα σε κάνουν σίγουρα να απορήσεις. Ορισμένοι είναι αρκετά παλιοί και δεν έχουν λόγο ύπαρξης, ενώ άλλοι θεσπίστηκαν τον τελευταίο αιώνα.

1. Απαγορεύεται να καβαλήσεις το άλογό σου αν ήπιες τα ποτάκια σου στη Μεγάλη Βρετανία

desert-landscape-outdoors-170120.jpg


Την επόμενη φορά που θα βγεις για ποτά με τους φίλους σου (στη Μεγάλη Βρετανία), φρόντισε να πάρεις ταξί γιατί αλλιώς μπορεί να συλληφθείς. Πρόκειται για βρετανικό νόμο του 1872 που απαγορεύει να χρησιμοποιήσεις κάρο, άλογο ή αγελάδα για να μεταφερθείς, αν τα έχεις τσούξει. Όταν οδηγεί το αλκοόλ, η αγελάδα σου μπορεί να συγκρουστεί με κάποια άλλη αγελάδα.

2. Απαγορεύεται «να χειριστείς τον σολομό κάτω από ύποπτες συνθήκες» σε Αγγλία και Σκωτία

matt-aunger-206993-unsplash.jpg

Η Νομοθεσία για τον Σολομό του 1986 είχε σκοπό τα καθορίσει τι θα γίνεται με την αλιεία του σολομού στις ανατολικές και βορειοανατολικές ακτές της Αγγλίας και της Σκωτίας. Μέσα σε 43 παραγράφους ένα σημείο είναι αυτό που έχει τραβήξει έντονα το ενδιαφέρον. Στην 32η παράγραφο υπάρχει φράση που δηλώνει πως είναι παράνομο «να χειριστείς τον σολομό κάτω από ύποπτες συνθήκες». Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι τίτλος σουρεαλιστικού ποιήματος μιας και δε βγάζει κανένα νόημα. Ωστόσο, μάλλον εννοείται ότι απαγορεύεται να ξεκινήσεις κάποια επιχείρηση αλιείας σολομού χωρίς πρώτα να έχεις ενημερώσει τους αρμόδιους για τέτοια ζητήματα. Οπότε, πρόσεξε τι κάνεις με τον σολομό γιατί μπορεί να τιμωρηθείς!

3. Απαγορεύεται να μπεις σε ταξί αν έχεις λέπρα στο Ηνωμένο Βασίλειο

bus-806014_1280.jpg

Στο Ηνωμένο Βασίλειο σε νομοθεσία του 1984 για τη Δημόσια Υγεία αναφέρεται συγκεκριμένα για τους άρρωστους επιβάτες ότι είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν στον οδηγό του ταξί ότι είναι άρρωστοι. Έγκειται στον οδηγό αν θα δεχτεί να τους μεταφέρει ή όχι. Στη συνέχεια ο οδηγός πρέπει να ενημερώσει τις αρχές ώστε να απολυμάνουν το όχημα. Σε περίπτωση που κάποιος θελήσει να πάρει λεωφορείο, αυτό απαγορεύεται εφόσον έχεις «εμφανή» συμπτώματα.

4. Στη Γαλλία, αν διαφημίσεις προϊόν με υψηλή ζάχαρη, πρέπει να πεις ότι οφείλουμε να τρώμε 5 φρούτα ή λαχανικά τη μέρα

vegetables.jpg

Στη Γαλλία υπάρχει ένας νόμος του 1976, που ορίζει συγκεκριμένα μηνύματα που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε διαφήμιση. Το 2016 ο νόμος τροποποιήθηκε για να περιλαμβάνει και άλλες υγιεινές συμβουλές όπως «μάθε στο παιδί σου να μην τρώει σνακ ανάμεσα στα γεύματα» και «μαζί με το γάλα, το να πίνεις νερό είναι το πιο σημαντικό πράγμα».

5. Στη Γαλλία επιτρέπεται να παντρευτείς νεκρό

route-66-186861_1280.jpg

Κι όμως, το «μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος» δεν έχει τόση σημασία στη Γαλλία, όπου μπορείς να παντρευτείς κάποιον που έχει πεθάνει. Πρέπει βέβαια να υπάρχουν αρκετά στοιχεία ότι επρόκειτο να παντρευτείτε πριν τον θάνατο. Το 1959, ύστερα από ένα τραγικό ατύχημα, μία χήρα έγραψε στον τότε Πρόεδρο Σαρλ Ντε Γκωλ, ένα συγκινητικό γράμμα όπου ζητούσε να παντρευτεί τον πρόσφατα νεκρό σύντροφό της. Ας ελπίσουμε ότι πρόκειται για νομική διαδικασία που δεν περιλαμβάνει καμία τελετή.

6. Απαγορεύεται να βάλεις μουσική μέσα σε ταξί στη Φινλανδία

drive-863057_1280.jpg

Αν έχεις ταξί στη Φινλανδία, δεν μπορείς να βάλεις μουσική σύμφωνα με νόμο του 2002, λόγω των πνευματικών δικαιωμάτων. Ωστόσο με μόλις 14 ευρώ τον χρόνο στον φινλανδικό φορέα για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων (Finnish Composers Copyright Society) έχουν πρόσβαση σε όλα τα τραγούδια. Βέβαια, σε περίπτωση που μπεις σε ταξί στη Φινλανδία, έχε υπόψιν σου ότι μπορεί να έχουν μία ιδιαίτερη προτίμηση στους Lordi.

7. Στη Δανία απαγορεύεται να δώσεις περίεργο όνομα στο παιδί σου

baptism-547222_1280.jpg

Πρόκειται για έναν νόμο που θα έπρεπε σίγουρα να υπάρχει και στην Ελλάδα. Στη Δανία λοιπόν υπάρχει ένας κατάλογος ονομάτων για να επιλέξεις (18,000 γυναικεία και 15,000 αντρικά ονόματα), ενώ υπάρχει και ένα συμβούλιο που εξετάζει την προσθήκη ενός νέου ονόματος. Επίσης, αν δε σου αρέσει το επίθετό σου, υπάρχουν 2,000 διαθέσιμα επίθετα από τα οποία μπορείς να επιλέξεις.

8. Απαγορεύεται να κάνεις πεζοπορία γυμνός στην Ελβετία

sign-1745393_1280.jpg

Πρόκειται για απόφαση που ελήφθη το 2011 όταν ένας γερμανός άνδρας που έκανε πεζοπορία, πέρασε γυμνός μπροστά από μία οικογένεια στο συντηρητικό χωριό Άπενζελ. Ο άνδρας αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο 69 ελβετικά φράγκα.

9. Αν η θάλασσα ανάμεσα στη Σουηδία και τη Δανία παγώσει, μπορεί ένας Δανός νόμιμα να σπάσει στο ξύλο έναν Σουηδό σε περίπτωση που ο τελευταίος έρθει δια θαλάσσης στη Δανία

untitled.jpg

Πρόκειται για έναν νόμο του 1658, όταν οι Δανοί και οι Σουηδοί βρίσκονταν σε πόλεμο μεταξύ τους. Για δύο χρόνια οι Σουηδοί περνούσαν την παγωμένη θάλασσα και έφταναν στη Δανία. Έτσι πέρασε ο νόμος που επιτρέπει στους Δανούς να προστατευθούν από τους εισβολείς πλακώνοντάς τους στο ξύλο. Ο νόμος για κάποιο λόγο δεν έχει καταργηθεί ακόμη.

10. Οι ιερόδουλες στην Καταλονία της Ισπανίας πρέπει να φοράνε γιλέκα ασφαλείας

benjamin-voros-194806-unsplash.jpg

Πρόκειται για έναν νόμο του 2010 που τις αναγκάζει να φοράνε φωσφοριζέ γιλέκα όχι λόγω της εργασίας τους, αλλά για να είναι ορατές στον δρόμο, καθώς υπήρξαν πολλά ατυχήματα με αυτοκίνητα που δεν τις είδαν.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ουκρανία: Ο Γιώργος Σταμάτης και η Κατερίνα Σπυριδάκη βίωσαν τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου
Ουκρανία: Ο Γιώργος Σταμάτης και η Κατερίνα Σπυριδάκη βίωσαν τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου

Οι Έλληνες βουλευτές συνομίλησαν με τοπικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, κατανοώντας τις καθημερινές προκλήσεις της ουκρανικής κοινωνίας

Η έκρηξη των podcast στις αμερικανικές εκλογές 2024: Πλατφόρμα ενημέρωσης ή πολιτικής επιρροής;
Η έκρηξη των podcast στις αμερικανικές εκλογές 2024: Πλατφόρμα ενημέρωσης ή πολιτικής επιρροής;

Οι στρατηγικές και των δύο υποψηφίων υπογραμμίζουν πως το podcasting είναι πλέον ένα κρίσιμο μέρος της εργαλειοθήκης των πολιτικών μέσων

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.