Κοσμος

Στις κάλπες οι Ιρλανδοί - Αποφασίζουν αν θα πάψει η βλασφημία να θεωρείται αδίκημα

Η επίμαχη διάταξη στο σύνταγμα του 1937 που προκαλεί συζητήσεις

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Να αποφασίσουν για την κατάργηση μιας συνταγματικής ρήτρας, που ορίζει τη βλασφημία ως εγκληματική πράξη, καλούνται οι πολίτες στην Ιρλανδία.

Το δημοψήφισμα πραγματοποιείται την Παρασκευή, παράλληλα με τις προεδρικές εκλογές, όπου ο νυν πρόεδρος Μάικλ Χίγκινς αναμένεται να εξασφαλίσει δεύτερη θητεία. Η τελευταία δίωξη ασκήθηκε το 1855, ωστόσο η επίμαχη λέξη «βλασφημία» παρέμεινε στον καταστατικό χάρτη της χώρας. Οι ψηφοφόροι θα ερωτηθούν εάν επιθυμούν την αφαίρεση της λέξης «βλασφημία» από διάταξη στο Σύνταγμα του 1937 που λέει: «Η δημοσίευση ή η έκφραση βλάσφημης, ενοχλητικής ή ανάρμοστης θέσης είναι αδίκημα, που τιμωρείται σύμφωνα με το νόμο».

©EPA/DOMINIC STEINMANN

Η συγκεκριμένη διάταξη επανήλθε στο προσκήνιο, όταν το 2015 μπήκαν στο μικροσκόπιο της αστυνομίας τα επικριτικά σχόλια του διάσημου κωμικού Στίβεν Φράι για τον Θεό. Ειδικότερα, στην εκπομπή «Το Νόημα της Ζωής» στο κρατικό κανάλι, RTE, είχε χαρακτηρίσει τον Θεό «ιδιότροπο» και «εντελώς μανιακό».

Έως 25.000 ευρώ το πρόστιμο

Στον Νόμο περί Συκοφαντικής Δυσφήμησης, όπως αυτός τροποποιήθηκε μετά την αναθεώρηση του συντάγματος το 2009, ένα άτομο υποπίπτει στο συγκεκριμένο αδίκημα όταν «δημοσιεύει ή λέει κάτι το οποίο είναι κατάφωρα καταχρηστικό ή προσβλητικό σε σχέση με θέματα οποιασδήποτε θρησκείας, προκαλώντας έτσι οργή σε σημαντικό αριθμό υποστηρικτών αυτής της θρησκείας.

Σύμφωνα με τον ιρλανδικό Τύπο, το πρόστιμο για όποιον όποιος κρίνεται ένοχος για «βλασφημία» μπορεί να φθάσει έως και τα 25.000 ευρώ, ενώ δεν προβλέπεται ποινή φυλάκισης.

Δημοσκόπηση: Υπέρ της κατάργησης τάσσεται το εκλογικό σώμα

Πρόσφατη δημοσκόπηση για λογαριασμό των Irish Times έδειξε ότι το 51% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της αποποινικοποίησης, την ώρα που το 19% υποστηρίζει τη διατήρηση της «επίμαχης» διάταξης, ενώ το 25% παρουσιάζεται αναποφάσιστο. Επιπλέον, ένα ποσοστό 4% δηλώνει ότι δεν θα προσέλθει στις κάλπες.

Τυχόν κατάργηση της συγκεκριμένης διάταξης θα αποτελέσει ένα ακόμη δείγμα ότι η επιρροή της κάποτε πανίσχυρης στην Ιρλανδία Καθολικής Εκκλησίας έχει περιοριστεί.