Κοσμος

Θρίλερ στην ΠΓΔΜ: Καταγγελίες για δωροδοκίες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση στη Βουλή

Βαριές καταγγελίες από την αντιπολίτευση - Μάχη Ζάεφ να βρει 80 βουλευτές

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Έκρυθμη η κατάσταση στα Σκόπια όπου στις 22:00 επρόκειτο σύμφωνα με πληροφορίες να ξεκινήσει η  πολύκροτη συνεδρίαση για την ψήφιση της πρότασης Ζάεφ, που αφορά στην τροποποίηση του συντάγματος, τη στιγμή που το VMRO προχωρά σε καταγγελίες περί δωροδοκίας βουλευτών προκειμένου να ψηφίσουν θετικά.

Ειδικότερα, ο γ.γ. του VMRO-DPMNE, Ιγκόρ Γιανούσεφ κατηγόρησε την κυβέρνηση για ισχυρές πιέσεις. «Το κοινοβούλιο έχει καταστεί αρένα εκβιασμού. Οι υποσχέσεις είναι πολλές και εκβιάζουν μέχρι και τις οικογένειες βουλευτών», δήλωσε, σύμφωνα με το a1on, και τόνισε ότι προσφέρθηκαν σε βουλευτές από 250.000 ευρώ μέχρι 2 εκατ. ευρώ προκειμένου να πουν «ναι» στις συνταγματικές αλλαγές.

Σύμφωνα με τον γ.γ. του VMRO-DPMNE οι βουλευτές του κόμματος, των οποίων τα ονόματα δεν αποκάλυψε, δεν υπέκυψαν στις δωροδοκίες.

Από την πλευρά του το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα προειδοποίησε πως θα προβεί σε μηνύσεις αναφορικά με σχετικά δημοσιεύματα του αντιπολιτευόμενου Τύπου, οδηγώντας στην Δικαιοσύνη την υπόθεση.

Παράλληλα, η κυβέρνηση απέστειλε επιστολή σε δύο Μέσα, τα Kurir και Repoublika, ζητώντας να ανασκευάσουν τα καταγγελτικά δημοσιεύματά τους τα οποία είχε διαψεύσει νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποζνακόφσκι.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέφεραν ότι η συνεδρίαση της Βουλής θα ξεκινούσε στις 21:00 τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδος). Η συνεδρίαση πήρε τρεις αναβολές καθώς αρχικά ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει στις 13:00 μετά το μεσημέρι, και στη συνέχεια μετατέθηκε κατά τρεις ώρες.

O πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, αποχωρώντας το απόγευμα από το Κοινοβούλιο της χώρας, δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων ότι «γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση πλειοψηφίας δύο τρίτων στη Βουλή», προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος. «Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει υπό κανονικές συνθήκες» πρόσθεσε.

Στο μεταξύ ορισμένα ΜΜΕ των Σκοπίων μετέδιδαν ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ φέρεται να έχει εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων, προκειμένου η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να προχωρήσει στα επόμενα στάδια. Ωστόσο, κάτι τέτοιο μένει να αποδειχθεί στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί όταν ολοκληρωθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.