- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας για την τραπεζική ενοποίηση και την αναβάθμιση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) το Δεκέμβριο, υπογράμμισαν ο Πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ και ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
«Είμαστε σύμφωνοι ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η τραπεζική ενοποίηση και η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών, καθώς και να υιοθετήσουμε ένα χρονοδιάγραμμα που θα εξετάζει την εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων παντού στην Ευρώπη», ανέφερε ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ.
Εξάλλου, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι εξετάστηκε συνοπτικά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το θέμα του προϋπολογισμού της Ιταλίας. Όπως είπε, ο Ιταλός πρωθυπουργός παρουσίασε την «κατάσταση στη χώρα», με «ταλέντο» και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εξετάζει το σχέδιο του προϋπολογισμού της χώρας, που κατατέθηκε προχθές. «Θα ήθελα να πω ότι δεν έχουμε καμία αρνητική προκατάληψη απέναντι στην Ιταλία. Ο ιταλικός προϋπολογισμός θα εξεταστεί με την ίδια αυστηρότητα και την ίδια ελαστικότητα όπως όλες οι χώρες», ανέφερε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια η Ιταλία χρησιμοποίησε όλα τα «εργαλεία» ελαστικότητας του Συμφώνου Σταθερότητας και ότι η Επιτροπή κατηγορήθηκε για υπερβολική «γενναιοδωρία» απέναντι στη χώρα. «Τώρα κάποιοι με τους οποίους μίλησα στο τηλέφωνο δεν θέλουν να δείξουμε κι' άλλη ελαστικότητα», ανέφερε ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι τα τελευταία τρία χρόνια η Ιταλία δαπάνησε 30 δισεκ. ευρώ παραπάνω, χωρίς να της επιβληθούν κυρώσεις.
Επιπλέον, ο Ζ.Κλ. Γιούνκερ ανέφερε ότι η Επιτροπή θα ζητήσει από 4-6 χώρες περαιτέρω διευκρινίσεις για τους προϋπολογισμούς που κατέθεσαν, αλλά αυτό, είπε δεν σημαίνει ότι είναι πρόβλημα, αλλά απλώς ότι η Επιτροπή έχει κάποια ερωτηματικά.
Σχετικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της επόμενης περιόδου (2021-2027), ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ είπε ότι όλοι οι ηγέτες συμφωνούν ότι πρέπει να υιοθετηθεί πριν από τις ευρωεκλογές.
Εξάλλου, ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε στη σημασία να δημιουργηθεί μια «ισότιμη εταιρική σχέση» μεταξύ της ΕΕ και της Αφρικής. «Πρέπει να χτίσουμε μια ισχυρότερη οικονομική σχέση με την Αφρική», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, σημειώνοντας ότι στο τέλος του μήνα θα επισκεφθεί την Τυνησία και τον Ιανουάριο το Μαρόκο. Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρεται ότι η συνεργασία της ΕΕ θα πρέπει να αναβαθμιστεί μέσω του Ευρωπαϊκού Εξωτερικού Επενδυτικού Σχεδίου και του Καταπιστευματικού Ταμείου της ΕΕ για την Αφρική και παράλληλα εκφράζεται "ικανοποίηση" για την παρουσίαση της πρωτοβουλίας της Επιτροπής για μια "νέα συμμαχία Αφρικής-Ευρώπης για βιώσιμες επενδύσεις και θέσεις εργασίας".