Κοσμος

«Μου το ζητούν»: Το σκέφτεται ο Σαλβίνι για πρόεδρος της Κομισιόν

«Είναι αλήθεια» ανέφερε σε συνέντευξή του στη La Repubblica

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Λέγκα του Βορρά και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν.

«Είναι αλήθεια. Φίλοι από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες μου το ζητούν, μου το προτείνουν» ανέφερε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα La Repubblica. «Μου αρέσει που βλέπουν σε εμένα ένα σημείο αναφοράς για την προστασία των λαών, ακόμη και έξω από την Ιταλία» πρόσθεσε.

«Αυτήν τη στιγμή μεταξύ του προϋπολογισμού, της Ευρώπης, των μεταναστών δεν είχα χρόνο να επεξεργαστώ την πρόταση. Ο Μάιος είναι ακόμη μακριά. Θα δούμε, θα το σκεφτώ» ανέφερε επίσης.

Στα ύψη η δημοτικότητα

Ο Ματέο Σαλβίνι ανέλαβε την ηγεσία, το 2013, και κατάφερε να καταστήσει τη «Λέγκα του Βορρά» το πιο δημοφιλές κόμμα στην Ιταλία.

Με κεντρικό σύνθημα «Πρώτα οι Ιταλοί» αντιτίθεται στην υποδοχή προσφύγων και μεταναστών σε ιταλικό έδαφος και στη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση της Κεντροαριστεράς.

Μαζί με το Κίνημα Πέντε Αστέρες κυβερνά την Ιταλία, ενώ με τη σκληρή γραμμή που τηρεί απέναντι στις Βρυξέλλες έχει αυξήσει τη δημοτικότητα της παράταξής του, με την πρόθεση ψήφου να διαμορφώνεται πλέον στο 30%.

«Ούτε κόμμα δεν αλλάζει στον προϋπολογισμό»

Στη συνέντευξη του στη La Repubblica ο Σαλβίνι δεν παρέλειψε να επιτεθεί για μια ακόμη φορά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον πρόεδρό της, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, οι οποίοι επικρίνουν το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού που εστάλη τη Δευτέρα στην Κομισιόν.

«Έχουμε ευθύνη προς 60 εκατομμύρια Ιταλούς, όχι προς αυτούς. Δεν θα αλλάξει ούτε ένα κόμμα από τον προϋπολογισμό. Ας μην διανοηθούν να στείλουν την τρόικα ή επιτρόπους. Ας σταματήσουν και ας αφήσουν την κυβέρνηση των Ιταλών να εργαστεί» ξεκαθάρισε.

Για το θέμα αυτό, ο πρωθυπουργός της χώρας Τζουζέπε Κόντε είπε σε δηλώσεις του από τη βελγική πρωτεύουσα ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο μείωσης των ελλειμμάτων».