Κοσμος

Υπόθεση Κασόγκι: Η Γερμανία δεν αποκλείει αναθεώρηση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία

Τι ανέφερε συνεργάτης της Μέρκελ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kasoghi3242.jpg
Twitter

Η Ευρώπη πιθανόν να χρειαστεί να αναθεωρήσει τις σχέσεις της με τη Σαουδική Αραβία ανάλογα με το αποτέλεσμα της έρευνας για την εξαφάνιση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιούργκεν Χαρντ, εκπρόσωπος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής των συντηρητικών της Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Κασόγκι, κάτοικος ΗΠΑ και σφοδρός πολέμιος του αραβικού βασιλείου των Σαούντ, μπήκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, στις 2 Οκτωβρίου, και δεν βγήκε ποτέ.

Δημοσίευμα στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal αναφέρει ότι «ο δημοσιογράφος διαμελίστηκε όσο ήταν ακόμα ζωντανός σε μια εκτέλεση διάρκειας επτά λεπτών». Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, Τούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο Κασόγκι σκοτώθηκε εντός της πρεσβείας -κατηγορία που συνεχίζει να αρνείται το Ριάντ.

«Κανένα σχέδιο για επιβολή κυρώσεων»

«Έχουμε μια πολύ αμφιλεγόμενη εικόνα της Σαουδικής Αραβίας, ειδικά με αυτό που συνέβη στην περίπτωση Κασόγκι τις τελευταίες ημέρες και αυτά που θα προκύψουν τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρώσουν την εικόνα. Η Ευρώπη πιθανόν να χρειαστεί να αλλάξει την πολιτική της προς τη Σαουδική Αραβία» ανέφερε σε δήλωσή του στο δίκτυο Deutschlandfunk ο Γιούργκεν Χαρντ.

«Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το οικονομικό μας πλεονέκτημα ώστε η Σαουδική Αραβία να παραμείνει σε τροχιά σταθερότητας στην περιοχή» πρόσθεσε.

Ο Χαρντ είπε ακόμη ότι είναι πολύ νωρίς για να διατυπωθούν συγκεκριμένες προτάσεις για αλλαγές στην πολιτική και δεν υπάρχουν σχέδια για επιβολή κυρώσεων εις βάρος του Ριάντ.

Από τη μεριά του ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων του γερμανικού Κοινοβουλίου και σύμμαχος της Μέρκελ, άσκησε κριτική εις βάρος του Τραμπ για τη στάση που τηρεί στην υπόθεση Κασόγκι.

«Ο καθοριστικός παράγοντας τώρα είναι η συμπεριφορά του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος ουσιαστικά είπε στον πρίγκιπα διάδοχο ότι σας δίνουμε απόλυτη ελευθερία αρκεί να αγοράζετε αρκετά όπλα και άλλα πράγματα από εμάς», όπως δήλωσε στο δίκτυο ARD.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.