Κοσμος

TAZ: «Παγίδα-θανάτου» ο Έβρος για τους πρόσφυγες

Τι αναφέρει στο δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στο συνοριακό πέρασμα του Έβρου και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που επιχειρούν να διασχίσουν τα νερά του ποταμού από την Τουρκία προς την Ελλάδα αναφέρεται η εφημερίδα του Βερολίνου Tageszeitung (TAZ).

Στο δημοσίευμά της επισημαίνει ότι η διαδρομή αυτή γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Επιπλέον, τονίζει ότι η Βόρεια Ελλάδα δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη ως σημείο πρώτης υποδοχής, επισημαίνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν μεν διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια αλλά πολλές φορές δεν φτάνουν καν εκεί, διότι η ελληνική κυβέρνηση δεν καταφέρνει να βελτιστοποιήσει τις εσωτερικές της διαδικασίες. 

«Ο Έβρος σχηματίζει το φυσικό σύνορο ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα. Σχεδόν 13.000 πρόσφυγες διέσχισαν το ποτάμι εφέτος στη διαδρομή τους προς την Ε.Ε. Το τελευταίο χρονικό διάστημα σημειώθηκαν πολυάριθμα δυστυχήματα με τραυματίες και νεκρούς» γράφει η εφημερίδα του Βερολίνου.

Θανάσιμος κίνδυνος

Η TAZ σημειώνει ότι οι προσφυγικές ροές έχουν μεν μειωθεί αισθητά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο η διαδρομή μέσω του Έβρου γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής.

«Ορισμένους τους περιμένει μετά το πέρασμα του ποταμού κάποιος οδηγός, που τους μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη. Συχνά, οι οδηγοί είναι κατάκοποι, ακόμη και ανήλικοι χωρίς οδηγική εμπειρία. Έχουν σημειωθεί πολυάριθμα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα με τραυματίες και νεκρούς. Μόλις πριν από μερικές ημέρες ένα μίνι βαν συγκρούστηκε με φορτηγό. Όλοι οι επιβαίνοντες του βαν (σ.σ. πρόσφυγες) σκοτώθηκαν» προσθέτει.

Δεν υπάρχουν κατάλληλες υποδομές στη Βόρεια Ελλάδα

Η εφημερίδα του Βερολίνου επισημαίνει ότι η Βόρεια Ελλάδα δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη ως σημείο πρώτης υποδοχής προσφύγων που καταφθάνουν μέσω Έβρου.

Ως παράδειγμα αναφέρονται οι πρόσφυγες που κατασκήνωσαν προσωρινά στην Πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, «περιμένοντας να καταγραφούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Υπήρχε πολύ λίγο προσωπικό για να επισπευσθεί η διαδικασία».

Το ρεπορτάζ της TAZ αναφέρει ότι «υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια από την ΕΕ για τη στήριξη των ανθρώπων στους προσφυγικούς καταυλισμούς. Ωστόσο, αυτά τα χρήματα τις περισσότερες φορές δεν φθάνουν καν εκεί. Διότι η ελληνική κυβέρνηση δεν καταφέρνει να βελτιστοποιήσει τις εσωτερικές διαδικασίες της».

Πηγή: Deutsche Welle