Κοσμος

Φουκουσίμα: ρεκόρ ραδιενέργειας

Ανεπαρκή (ακόμα) τα μέτρα προστασίας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα ψηλότερα επίπεδα μετά την έναρξη της διαρροής, δυόμιση χρόνια πριν, εμφάνισαν οι τιμές ραδιενέργειας γύρω από τις δεξαμενές με το μολυσμένο νερό στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία.

Οι μετρήσεις κατέγραψαν ραδιενέργεια 2.200 μιλισιβέρτ. Η προηγούμενη ψηλότερη τιμή ήταν του Σαββάτου στα 1.800 μιλισιβέρτ, ανακοίνωσε η ιαπωνική ρυθμιστική αρχή για την πυρηνική ενέργεια. Οι εστίες υψηλών τιμών αντιστοιχούν στις μολυσμένες δεξαμενές νερού που είχαν καλύψει βιαστικά στους λιωμένους πυρήνες τριών αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού Νταϊίτσι της Φουκουσίμα, μετά την εμφάνιση του προβλήματος το Μάρτη του 2011. Και οι δύο τιμές είναι αρκετές για να σκοτώσουν άνθρωπο χωρίς ειδική προστατευτική στολή, σε διάστημα μερικών ωρών.

Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες Τρίτη ότι πρόκειται να διαθέσει σχεδόν 500 εκ. δολάρια για να αντιμετωπιστεί περαιτέρω το πρόβλημα με τις αυξανόμενες ποσότητες του μολυσμένου νερού. Αλλά πολλοί Ιάπωνες προτρέπουν να να ζητηθεί βοήθεια εμπειρογνωμόνων από το εξωτερικό.

Γ.Σ.