Κοσμος

Απίστευτες εικόνες από τον αστεροειδή Ριούγκου - Πώς φαίνεται ο Ήλιος από την επιφάνειά του (video)

Τι κατέγραψαν τα δύο μικροσκοπικά ρομπότ της ιαπωνικής αποστολής

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία (JAXA) από τον αστεροειδή Ριούγκου.

Το ιαπωνικό σκάφος Hayabusa2 έχει προσεγγίσει τον αστεροειδή που κινείται σε απόσταση 322 εκατ. χλμ. από τη Γη, αφήνοντας στην επιφάνειά του δύο μικροσκοπικά ρόβερ, Minerva. Τα ρομπότ έστειλαν τις πρώτες φωτογραφίες και ένα σύντομο video, όπου μεταξύ άλλων φαίνεται και ο Ήλιος.

@haya2e_jaxa/Twitter

Τα ρόβερ δεν κυλούν στην επιφάνεια του αστεροειδούς, καθώς δεν διαθέτουν τροχούς ή ερπύστριες, αλλά εκτελούν άλματα σε απόσταση έως 15 μέτρα. Λόγω της μικρής βαρύτητας που υπάρχει στον αστεροειδή, αιωρούνται για χρονικό διάστημα έως 15 λεπτά πριν επιστρέψουν στο έδαφος. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που ένα κινούμενο ρομπότ κάνει επιτόπιες παρατηρήσεις ενός αστεροειδούς. 

@JAXA_en/Twitter

Στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία (JAXA), φαίνεται ο Ήλιος να κινείται στον μαύρο ουρανό του Ριούγκου και το εκτυφλωτικό φως του να αντανακλάται στα βράχια της επιφάνειας του αστεροειδούς.

«Παρακαλούμε, σταθείτε για μια στιγμή προκειμένου να απολαύσετε, σαν να "στέκεστε" πάνω σε αυτόν το νέο κόσμο» έγραψαν οι υπεύθυνοι της JAXA στο Twitter.

Εντός του Οκτωβρίου το «Hayabusa 2» θα στείλει τη διαστημοσυσκευή Mascot, ενώ το 2019 θα ακολουθήσει η αποστολή ενός ακόμη Minerva. Την ίδια χρονιά το «Hayabusa2» θα κατέβει στον Ριούγκου, προκειμένου να συλλέξει δείγματα και να τα φέρει στη Γη για ανάλυση εντός του 2020.

Το βάρους 600 κιλών διαστημικό σκάφος εκτοξεύθηκε το 2014. O Ριούγκου ανακαλύφθηκε το 1999, έχει διάμετρο περίπου 900 μέτρων και ανήκει στην κατηγορία των αστεροειδών της λέγόμενης ομάδας «Απόλλων».

Είχε προηγηθεί η αποστολή του «Hayabusa 1», που είχε εκτοξευθεί το 2003 και έφθασε στον αστεροειδή Ιτοκάβα το 2005. Παρά τις τεχνικές δυσκολίες, το σκάφος επέστρεψε τελικά στη Γη, το 2010, μεταφέροντας μια μικρή ποσότητα υλικού από τον αστεροειδή.