Κοσμος

Ερντογάν: Τα δικαστήρια θα κρίνουν την τύχη του Αμερικανού Πάστορα

Ζήτησε από τις ΗΠΑ να προχωρήσουν στην έκδοση του Γκιουλέν

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να προχωρήσουν στην έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, του αυτοεξόριστου κληρικού ο οποίος κατηγορείται για το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016. Αυτό υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο των εργασιών της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως η τουρκική Δικαιοσύνη και όχι οι πολιτικοί θα αποφασίσουν για την τύχη του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος κατηγορείται για κατασκοπεία από τις τουρκικές αρχές και παραμένει κρατούμενος στην Τουρκία.

Όσον αφορά στην κατάσταση στη Συρία, επεσήμανε πως οποιαδήποτε προσπάθεια για ειρήνη δεν μπορεί να πετύχει όσο ο πρόεδρος της χώρας Μπασάρ αλ-Άσαντ παραμένει στην εξουσία.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από το βήμα, ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε ότι η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα είναι ανεξάρτητη, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς πως ο ίδιος επηρεάζει τη νομισματική πολιτική της. Παράλληλα, τόνισε ότι η υποτίμηση της τουρκικής λίρας δεν συνδέεται με τα προβλήματα στις διπλωματικές σχέσεις με την Ουάσινγκτον, υπογραμμίζοντας πως οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα του, έχουν υπερτονιστεί από διεθνή ΜΜΕ.