- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση του προέδρου του Ιράν Χασάν Ροχανί θα πέσει έπειτα από μια «επιτυχημένη επανάσταση», η οποία θα πραγματοποιηθεί λόγω των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που προκαλούν οι αμερικανικές κυρώσεις, εξέφρασε ο Ρούντι Τζουλιάνι.
Μέλος της ομάδας των προσωπικών δικηγόρων του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, εμφανίστηκε σίγουρος ότι αυτό «μπορεί να γίνει σε λίγες μέρες, λίγους μήνες, ή ένα-δυο χρόνια, αλλά θα γίνει».
Η δήλωση του πρώην δημάρχου Νέας Υόρκης έγινε σε εκδήλωση υπό τον τίτλο «Σύνοδος για τον Ξεσηκωμό στο Ιράν», που διοργάνωσε ο Οργανισμός Ιρανικών-Αμερικανικών Κοινοτήτων, ο οποίος εναντιώνεται στην ιρανική κυβέρνηση. Η τοποθέτηση Τζουλιάνι έρχεται σε αντίθεση με τα όσα διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση η Ουάσινγκτον: ότι δηλαδή οι κυρώσεις δεν στοχεύουν σε αλλαγή καθεστώτος στην Τεχεράνη αλλά συνδέονται με το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
«Δεν ξέρω πότε θα τους ανατρέψουμε, αλλά θα γίνει» επανέλαβε ο Ρούντι Τζουλιάνι, ξεκαθαρίζοντας ότι εκφράζει προσωπικές απόψεις. Και πρόσθεσε: «Προφανώς ο λαός του Ιράν λέει πως φτάνει πια. Οι κυρώσεις φέρνουν αποτέλεσμα. Η αξία του νομίσματος εκμηδενίζεται (...). Αυτές οι συνθήκες οδηγούν σε μια επιτυχημένη επανάσταση».
Για το θέμα των κυρώσεων ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον είχε δηλώσει τον Αύγουστο στο Reuters ότι η Ουάσινγκτον δεν ασκεί πολιτική με στόχο την «αλλαγή καθεστώτος» στο Ιράν, ωστόσο θέλει να δει μεγάλες αλλαγές «στη συμπεριφορά της Τεχεράνης».
Εμπάργκο στο ιρανικό αργό
Τον περασμένο Μάιο ο Ντόλαντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, επαναφέροντας σκληρές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας που είχαν αρθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας με κράτη της Δύσης.
Τα μέτρα που θα πλήξουν τις ιρανικές εξαγωγές αργού θα τεθούν σε ισχύ την 4η Νοεμβρίου.
Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου διατείνεται ότι οι κυρώσεις θα αναγκάσουν την Τεχεράνη όχι μόνο να συμφωνήσει στην επιβολή περαιτέρω περιορισμών στο πυρηνικό της πρόγραμμα, αλλά και να αλλάξει στάση στη Μέση Ανατολή (σ.σ. αποστολή πολιτοφυλακής στη Συρία, παροχή οπλισμού σε αντικαθεστωτικούς στην Υεμένη).
Το Ιράν αντιτείνει ότι συμμορφώνεται πλήρως προς τους όρους της συμφωνίας που είχε υπογράψει με έξι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης το 2015. Πάντως, η τριμηνιαία αναφορά του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ στα τέλη του περασμένου μήνα επιβεβαίωσε ότι το Ιράν συνεχίζει να τηρεί τους όρους του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ) -η επίσημη ονομασία της συμφωνίας με τα δυτικά κράτη.