Κοσμος

Παραιτήθηκε ο CEO της Danske Bank έπειτα από έρευνα για ξέπλυμα δισεκατομμυρίων

Στο μικροσκόπιο ο Τόμας Μπόργκεν

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της Danske Bank Τόμας Μπόργκεν, ύστερα από έρευνα για πληρωμές ύψους 200 δισεκ. ευρώ μέσω της μονάδας της στην Εσθονία, πολλές εκ των οποίων ήταν ύποπτες, σύμφωνα με τη δανέζικη τράπεζα.

«Είναι σαφές ότι η Danske Bank απέτυχε να ανταποκριθεί στις ευθύνες της στην περίπτωση πιθανού ξεπλύματος χρήματος στην Εσθονία. Λυπούμαι βαθύτατα για αυτό», ανέφερε ο Μπόργκεν σε ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνονται λεπτομερώς αστοχίες στη συμμόρφωση, την επικοινωνία και τους ελέγχους.

Οι ρυθμιστικές αρχές και η χρηματοπιστωτική κοινότητα θα εξετάσουν σε βάθος την έκθεση της Danske Bank. Η Danske Bank ανέφερε ότι η δική της έρευνα στην υπόθεση κατέληξε ότι ο Μπόργκεν, ο πρόεδρος Όλα Άντερσεν και το διοικητικό συμβούλιο «δεν παραβίασαν τις νομικές τους υποχρεώσεις προς την Danske Bank», προσθέτοντας ότι έλαβε μέτρα σε βάρος κάποιων εργαζομένων.

«Λάβαμε μια σειρά μέτρων σε βάρος εν ενεργεία και πρώην εργαζομένων…με τη μορφή, μεταξύ άλλων, προειδοποιήσεων, απολύσεων, απώλειας μπόνους και αναφοράς στις αρχές», ανέφερε η τράπεζα.

Η ολλανδική τράπεζα ING παραδέχθηκε αυτόν τον μήνα ότι υπήρξε ξέπλυμα χρήματος μέσω των λογαριασμών της και συμφώνησε να καταβάλει 775 εκατ. ευρώ για τον διακανονισμό της υπόθεσης.

Τους τελευταίους έξι μήνες έχει εξανεμιστεί το ένα τρίτο της χρηματιστηριακής αξίας της Danske Bank, κυρίως λόγω ανησυχιών για πιθανή έρευνα από τις αμερικανικές αρχές και τα πρόστιμα στα οποία μπορεί αυτή να οδηγήσει.

Αν και η Danske δεν ήταν σε θέση να δώσει ακριβή εκτίμηση των ύποπτων συναλλαγών μέσω της θυγατρικής της στην Εσθονία, ανέφερε ότι το χαρτοφυλάκιο μη κατοίκων της περιλαμβάνει πελάτες από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, την Ουκρανία και άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Danske Bank απέτυχε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα το 2007 όταν επικρίθηκε από την εσθονική ρυθμιστική αρχή και έλαβε ενημέρωση από τις αντίστοιχες δανέζικες αρχές που καταδείκνυε «ξεκάθαρη εγκληματική δραστηριότητα, περιλαμβανομένου και ξεπλύματος μαύρου χρήματος» εκτιμώμενη σε «δισεκατομμύρια ρούβλια τον μήνα».

Όταν ένας πληροφοριοδότης ανέφερε τα προβλήματα στην εσθονική μονάδα στις αρχές του 2014, δεν έγινε σωστή έρευνα επί των ισχυρισμών αυτών ούτε κοινοποιήθηκαν στο διοικητικό συμβούλιο, ανέφερε η Danske.

Ενώ έλαβε μέτρα για να θέσει υπό έλεγχο τις δραστηριότητές της στην Εσθονία το 2014, αυτά ήταν ανεπαρκή, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Danske Bank ανακοίνωσε επίσης ότι αποφάσισε να μην μεταφέρει στις τραπεζικές της δραστηριότητες στη Βαλτική στην τεχνολογική της πλατφόρμα, διότι αυτό θα ήταν πολύ ακριβό. Κατά συνέπεια, η μονάδα στην Εσθονία δεν υιοθέτησε τις διαδικασίες της Danske κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Η μετοχή της τράπεζας υποχώρησε έως και 8% μετά την ανακοίνωση της έκθεσης.